Η αυθεντική “σανγκρία”… ακριβώς όπως την απολαμβάνουν στην Ισπανία !!!!!

Σανγκρία: μεθυστική, υπέροχη και ισπανική!

Εθνικό ποτό των  Ισπανών, η σανγκρία δεν είναι απλά το καθημερινό ποτό των κατοίκων της Ιβηρικής χερσονήσου, αλλά ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά ποτά παγκοσμίως. Λέγεται ότι εκείνοι που εφηύραν τη σανγκρία ήταν οι Ρωμαίοι πριν από 2.000 χρόνια όταν κατέκτησαν τα ισπανικά εδάφη. Μετά την κατάκτηση τους, οι Ρωμαίοι στρατιώτες φύτεψαν στις ισπανικές επαρχίες αμπέλια και επειδή το νερό των περιοχών δεν ήταν πόσιμο, άρχισαν να αναμειγνύουν το  νερό με κρασί για να μπορούν να το πιουν. Η μίξη αυτή ήταν και η πρώτη μορφή της λεγόμενης σανγκρία.

Το ονόμα σανγκρία προέρχεται από τη λέξη sang που σημαίνει αίμα και θυμίζει το σκούρο κόκκινο χρώμα που διαθέτει. Τα πρώτα χρόνια η σανγκρία φτιαχνόταν με νερό, κρασί, μπαχαρικά, ενώ σταδιακά άρχισε να εμπλουτίζεται και με διάφορα φρούτα. Το σημαντικό με τη σανγκρία είναι ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη κι επίσημη συνταγή με αποτέλεσμα ο καθένας να την φτιάχνει όπως επιθυμεί και να την προσαρμόζει στις γευστικές του προτιμήσεις, γεγονός που εξηγεί γιατί η σανγκρία είναι ένα τόσο αγαπημένο ποτό. Εμείς σας δίνουμε ορισμένα μυστικά για το πώς θα φτιάξετε την αυθεντική σανγκρία όπως ακριβώς την απολαμβάνουν στην Ισπανία.

1. Καλό κρασί

Η ποιότητα των υλικών είναι από τα μυστικά για ένα καλό και πετυχημένο αποτέλεσμα. Στη σανγκρία το κυριότερο συστατικό είναι το κρασί, γι’αυτό και θα πρέπει να επιλέξετε ένα καλό κρασί που δεν θα είναι απαραίτητα ακριβό, αλλά θα είναι οπωσδήποτε ποιοτικό. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η σανγκρία δεν φτιάχνεται αποκλειστικά μόνο με κόκκινο κρασί, αλλά και με λευκό, ενώ σε ορισμένα μέρη της Ισπανίας την παρασκευάζουν και με μηλίτη ή με cava, δηλαδή με αφρώδες ροζέ ή λευκό κρασί από την Καταλονία.

2.  Φρούτα

Πρέπει να διαλέξετε όχι μόνο καλά φρούτα αλλά και ώριμα. Φρούτα που χρησιμοποιούνται στη σανγκρία όπως το πορτοκάλι, το μήλο, το ροδάκινο,  τα νεκταρίνια, το  βερίκοκο, τα σταφύλια  και τα δαμάσκηνα, όταν είναι άγουρα, έχουν μια στιφή και ξινή ή πικρή γεύση και καθόλου χυμούς, κάτι που δεν θα αλλάξει όσο κρασί κι αν βάλουμε για την παρασκευή της σανγκρία.  Για μια καλή σανγκρία, λοιπόν, βάλτε όποια φρούτα σας αρέσουν, αρκεί να είναι ώριμα, αφού έτσι θα δώσουν στη σανγκρία τη φημισμένη γλυκιά γεύση της. Και φυσικά για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, διάλεξτε εποχικά φρούτα. Ενά ακόμα μυστικό που θα κάνει τη σανγκρία σας ασυναγώνιστη, είναι να προσθέσετε φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια ή κύβους και φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων όπως πορτοκάλι, λεμόνι ή γκρέιπφρουτ (1 φλιτζάνι χυμό για 750 ml κρασί).

3. Μπαχαρικά

Χρησιμοποιήστε τα μπαχαρικά προαιρετικά και με μέτρο, αφού έχουν δυνατό άρωμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε 2-3  γαρίφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλα,  ή 2-3 αστεροειδείς γλυκάνισους.

4. Μπράντι κι άλλα

Η αυθεντική σανγκρία δεν περιέχει μόνο κρασί, αλλά και μπράντι ή διάφορα γλυκά λικέρ όπως Suze, Cointreau, St. Germain Triple sec  που ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο το άρωμα και τη γεύση της σανγκρία. Φυσικά πρέπει να προσέξετε τις αναλογίες, ώστε η γεύση τους να μην είναι τόσο δυνατή και να επικαλύπτει αυτή του κρασιού και των φρούτων. Για το μπράντι ή για το λικέρ, όσον αφορά την ποσότητά τους, θα πρέπει να βάλετε ¼ φλιτζ. για κάθε 750 ml κρασιού.

5. Χρόνος παρασκευής

Για να μπορέσει η σανγκρία να δέσει και να βγάλουν όλα τα υλικά το άρωμά τους, πρέπει να την φτιάξετε νωρίτερα κι όχι λίγο πριν την σερβίρετε. Ιδανικά πρέπει να την φτιάξετε 30 λεπτά έως και 2 ώρες νωρίτερα πριν την σερβίρετε για να έχετε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα και για να μην λιώσουν τα φρούτα με αποτέλεσμα η σανγκρία να έχει μια πικρή γεύση. Αν φτιάξετε σανγκρία με αφρώδη οίνο, αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ να δέσουν μεταξύ τους και προσθέστε το κρασί στο τέλος λίγο πριν σερβίρετε τη σανγκρία σας.

πηγή