Κάπου τα έχουμε μπλέξει… ψυχολόγο ή διαιτολόγο χρειαζόμαστε για να βρούμε την ισορροπία μας!!

Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;
Αισθανόμαστε άσχημα επειδή πήραμε βάρος ή πήραμε βάρος επειδή δεν είμαστε καλά; Το πιο πιθανό είναι να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε τι μας συμβαίνει και επειδή δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, συνεχίζουμε να τρώμε και να παχαίνουμε. Μάλιστα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, εφόσον όσο παχαίνουμε, τόσο πιο άσχημα νιώθουμε και τόσο συνεχίζουμε να τρώμε, μην μπορώντας πλέον, να κατανοήσουμε την αρχή και το τέλος του ζητήματος.

Η σχέση μας με το σώμα μας είναι τόσο μπλεγμένη που πραγματικά είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν αυτό μας φταίει ή με αυτό εκδηλώνουμε τα θέματά μας. Ακόμα πιο μπλεγμένη είναι η σχέση μας με το φαγητό. Την ερώτηση αυτή, το πού πρέπει τελικά να απευθυνθώ, την ακούμε συχνά οι διαιτολόγοι, όπως πιθανώς και οι ψυχολόγοι. Το ιδανικό σενάριο, όπως είναι λογικό, θα ήταν να συμβουλευόμαστε και τους δύο ειδικούς για να λύσουμε όλα μας τα θέματα.

Το επίπεδο αυτογνωσίας του καθενός μπορεί να τον οδηγήσει σε διαφορετικές μεθόδους επίλυσης του επιπλέον βάρους του. Είναι πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε: Τι είναι αυτό που μας φταίει; Οκ, ναι, για να έχουμε αυτό το δίλημμα, προφανώς έχουμε πρόβλημα με το βάρος μας, αλλά αδυνατίζοντας θα λυθούν τα προβλήματά μας; Χάνοντας βάρος, είναι σίγουρο ότι θα αισθανθούμε καλύτερα, αλλά αυτό σημαίνει ότι πχ. δε θα έχουμε πλέον άγχος ή ότι θα περιοριστεί η αϋπνία μας; Σίγουρα πάντως, αδυνατίζοντας και νιώθοντας καλύτερα με το σώμα μας κάνουμε μια πρώτη καλή αρχή. Εκτός από το πραγματικό, αφαιρούμε και το ψυχολογικό βάρος, που μπορεί να αποτελούσε και δικαιολογία, και μπορούμε να φέρουμε στην επιφάνεια το βαθύτερο πρόβλημα, αν αυτό υπάρχει.

Γιατί τρώμε και γιατί παχύναμε; Είμαστε μόνιμα σε δίαιτα; Το βάρος μας είναι σταθερό ή αλλάζει συνεχώς; Κάνουμε διατροφικά λάθη ή κάνουμε τα λάθη μας φαγητό; Το σημαντικότερο από όλα είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να έχουμε το κουράγιο να ζητήσουμε βοήθεια, από οποιονδήποτε αποφασίσουμε τελικά.
Όπως πιθανώς κουκουλώνουμε τα προβλήματά μας τρώγοντας, έτσι πιθανώς τα ξανακουκουλώνουμε κάνοντας αποτυχημένες απόπειρες αδυνατίσματος.

πηγή: www.anapnoes.gr