Τα χρώματα: δείκτες της υγείας και της ψυχολογίας μας!!

Το χρώμα είναι μια αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο από μέρος της αλληλουχίας των ηλεκτρικών ώσεων που φθάνουν σε αυτόν μέσω του οπτικού νεύρου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνθέτει μεγάλο εύρος χρωμάτων από τους συνδυασμούς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανιχνεύει το μάτι.

Η ψυχολογία είναι η ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη επιστήμη που ασχολείται με την επιστημονική μελέτη της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Στόχος,η κατανόησή της, τόσο ως άτομο, όσο και ως ομάδας, προσπαθώντας να εξάγει γενικές αρχές αλλά και να ερευνήσει ειδικές περιπτώσεις, με απώτερο σκοπό να ωφελήσει την κοινωνία.

Η ψυχολογία του χρώματος σχετίζεται με τη μελέτη της επίδρασης των χρωμάτων στην ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκεκριμένα στα συναισθήματα που προκαλούνται ενστικτωδώς. Ελέγχει το αποτέλεσμα της επιρροής του χρώματος στη διάθεση και στις συναισθηματικές μεταπτώσεις του ανθρώπου.

Ενώ η αντίληψη του χρώματος είναι υποκειμενική, κάποιες χρωματικές επιρροές είναι κοινές παγκοσμίως. Τα χρώματα είναι από τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μεταφέρουν στιγμιαία, έννοιες και μηνύματα.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 εθελοντές, προκειμένου να συμπληρώσουν διάφορα τεστ σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαν φόντο το κόκκινο, το μπλε ή το λευκό χρώμα, αποδείκτηκε ότι όταν οι οθόνες είχαν κόκκινο φόντο, οι εθελοντές απέδιδαν καλύτερα σε τεστ μνήμης και προσοχής στις λεπτομέρειες. Όταν το φόντο ήταν μπλε, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που απαιτούσαν φαντασία και σκέψη.

Μελέτες έχουν δείξει, πως το χρώμα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, τονώνει τη διάθεση, η οποία με τη σειρά της αλλάζει τις ορμόνες και επηρεάζει το βαθμό της εγρήγορσης και μεταβολής της δραστηριότητας των κυμάτων του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα συμπέραναν ότι η αλλαγή των χρωμάτων στο περιβάλλον 14 ατόμων με ειδικές ανάγκες, επηρέασε μέρος του συνόλου των συμμετεχόντων, τόσο σε θέματα υγείας, όσο και σε θέματα συμπεριφοράς. Το αποτέλεσμα έδειξε μεγάλο ποσοστό μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της επιθετικής συμπεριφοράς.
Τα μωρά έχουν τη τάση να κοιτούν περισσότερο το μπλέ, το κόκκινο, το μώβ και το πορτοκαλί.
Το κέντρο ανάπτυξης νηπίων στο Νόττινχαμ, ύστερα από παρατηρήσεις έδειξε ότι τα νήπια μαθαίνουν την ονομασία των αγαπημένων τους χρωμάτων πριν από τα χρώματα που αντιπαθούν.

Το χρώμα συνοδεύει τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, ο ρόλος του χρώματος ήταν πολλαπλός και συμβολικός, στην κοινωνική ιδιότητα του ατόμου μιας φυλής, στις πολεμικές δραστηριότητες ενός λαού, σε κοινωνικά γεγονότα της καθημερινότητας και σε θεραπευτικές δράσεις.

Επίσης, η ψυχολογία του χρώματος αποτελούσε περιοχή έρευνας από αρχαίους πολιτισμούς που πίστευαν ότι το χρώμα επιδρά θετικά-θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένα κτίρια, ώστε το φως του ήλιου να αντανακλά χρώμα στις αίθουσες, τονίζοντας παράλληλα τα υπάρχοντα χρώματα του χώρου.

Στην Κίνα τους επιληπτικούς τους τοποθετούσαν πάνω σε βιολετί χαλιά ώστε να μειώνεται η ανησυχία τους.

Στην Ινδία το χρώμα αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της θρησκευτικής και καθημερινής ζωής.

Στην αρχαία Ελλάδα ο Αριστοτέλης έγραψε: « Τα απλά χρώματα συνάδουν με τα χαρακτηριστικά χρώματα των στοιχείων, δηλαδή της φωτιάς, του αέρα, του νερού και της γης».
Στην κινέζικη ιατρική συναντάμε τη θεωρία των Πέντε Στοιχείων. Σύμφωνα μ’ αυτή, η φύση αποτελείται από το συνδυασμό πέντε στοιχείων, τα οποία αντιστοιχούν σε κάποια βασικά ανθρώπινα όργανα και ιστούς.

Τα στοιχεία αυτά είναι: Το ξύλο (συκώτι, χολή-πράσινο χρώμα), η φωτιά (καρδιά, λεπτό έντερο-κόκκινο χρώμα), η γη (σπλήνας, στομάχι-κίτρινο χρώμα), το μέταλλο (πνεύμονες, παχύ έντερο-λευκό χρώμα) και το νερό (νεφροί, ουροδόχος κύστη-μπλε χρώμα).
Η ισορροπία στο σώμα στηρίζεται στην αβίαστη ροή της ζωτικής ενέργειας σ’αυτό, την επονομαζόμενη Chi, που αναλύεται σε δύο αρχές, γνωστές ως Yin και Yang. Η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα της διαταραχής στη ροή της ζωτικής ενέργειας και συγκεκριμένα όταν υπάρχει μία υπερβολή ή έλλειψη στην ενέργεια Yin ή Yang.
Τη ζωτική ενέργεια που περιβάλλει το φυσικό σώμα τη συναντάμε και ως αύρα.
Η ανθρώπινη αύρα είναι ένα που περιβάλλει τον άνθρωπο και εκτείνεται έξω από τη φυσική του μορφή σε αυγοειδές σχήμα. Η ενέργεια στο σώμα αντανακλά χρώμα και κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε μια χρωματική ζώνη, σύμφωνα με την ενεργειακή ανατομία. Η ανθρώπινη αύρα αναδύεται από τα τσάκρας. Αυτά, είναι ενεργειακά κέντρα που μοιάζουν με τροχούς που περιστρέφονται σε διαφορετικές ταχύτητες, εκπέμποντας διαφορετικά χρώματα. Τα τσάκρα ανοίγουν σαν χωνιά μπροστά και πίσω στο ενεργειακό σώμα και λειτουργούν με περιστροφικές κινήσεις, δηλώνοντας ανάλογα με την περιστροφή υπερβολή ή έλλειψη της ενέργειας-χρώματος.
Η πρώτη αναφορά στα τσάκρας γίνεται στις Ουπανισάδες, Ινδουϊστικά κείμενα φιλοσοφικού και μυστικιστικού περιεχομένου, αλλά η πρώτη τους κατηγοριοποίηση έγινε τον 8ο αιώνα, μαζί με ολοκληρωμένες λεπτομέρειες για τις κραδασμικές τους λειτουργίες και τον ρόλο που παίζουν στο σύνολο του ανθρώπου.
Όταν εκδηλωθεί ανισορροπία στη ροή της ενέργειας του ατόμου, η οποία προκύπτει από την εκάστοτε νοητική και συναισθηματική του αντίληψη απέναντι σε καθημερινά γεγονότα, ακολουθεί ανισορροπία και στο σώμα.
Η ασθένεια, είναι η τέλεια λύση που βρίσκει ο εγκέφαλος στο πρόβλημα των «εσωτερικών συγκρούσεων». Ο εγκέφαλος δε σφάλει ποτέ, παρα ταύτα είναι αυτός που ενεργοποιεί όλες τις «ασθένειες» έτσι ώστε να εγγυηθεί στο άτομο τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Ανάλογα με το μέγεθος της σύγκρουσης και τη στάση που τηρεί ο άνθρωπος απέναντί της, εκδηλώνονται στη συμπεριφορά τάσεις υπερβολής ή έλλειψης στο σύστημα του, με αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία του.
Το χρώμα ερμηνεύει τις περιοχές της συμπεριφοράς του ατόμου που εκδηλώνονται σε υπερβολή ή έλλειψη και αντίστοιχα μπορεί να διακρίνει το νοητικό πρότυπο της ασθένειας, εντοπίζοντας μέσα από τις χρωματικές ζώνες της ενεργειακής ανατομίας τις φυσικές περιοχές που εκδηλώνεται η ασθένεια.
Για παράδειγμα, όταν το άτομο ερμηνεύεται από την ψυχολογική όψη του κόκκινου χρώματος, στην υπερβολή θα φανερώσει έντονο στρες, υπερκινητικότητα, εντάσεις, θυμό. Στο σώμα παρατηρείται υπέρταση ή υπόταση, αυπνία, νεύρα – υπερένταση.

Αν δούμε την ψυχολογική όψη του μπλε στην έλλειψή του, το άτομο δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Νιώθει αποτυχημένο. Αρνείται την ιδιαιτερότητά του. Φοβάται τη σύγκρουση. Χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους.
Στο σώμα εκδηλώνει υποθυροειδισμό ή φλεγμονές του λαιμού.

Το κίτρινο χρώμα χαρακτηρίζει το άτομο που διαθέτει εσωτερική δύναμη. Διακρίνεται για τη νοητική διαύγειά του και την ορθολογιστική του σκέψη.
Όταν το «κίτρινο» πλεονάζει στον οργανισμό τότε:
Το άτομο εκφράζει ανάγκη επιβολής της δύναμης του. Ασκεί έντονη κριτική, φανερώνει εγωκεντρισμό και τελειομανία. Γίνεται χειριστικός.Διακατέχεται από έντονο άγχος. Τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζει είναι έλκος, δυσπεψία, έκζεμα.

Μελετώντας τα χαρακτηριστικά του κάθε χρώματος που περιγράφουν τον άνθρωπο σε ισορροπημένη ψυχολογική και σωματική κατάσταση, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την πληροφορία που αυτά μεταφέρουν ως κύματα φωτός μέσω του οπτικού νεύρου στο νευρικό σύστημα, τον προτρέπουμε να συντονιστεί με την πληροφορία αυτή, με σκοπό την επιστροφή του συστήματος στους φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο σε επίπεδο ψυχολογικό, όσο και σωματικό.

πηγή: workwithcolor.gr