Ορμόνες ετοιμάζουν τον εγκέφαλο της γυναίκας να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την μητρότητα.

Γνωρίζουμε πολλά για τις σχέσεις μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και τις διαθέσεις μιας εγκύου μητέρας και τη γνωστική και ψυχολογική ανάπτυξη του μωρού της, μόλις αυτό γεννηθεί.


Όμως πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλο της μητέρας; «Η εγκυμοσύνη είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος στις μητέρες», λέει η ψυχολόγος Laura M. Glynn του Πανεπιστημίου του Τσάπμαν. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτό».

Η Γκλύν και οι συνάδελφοι της, προσπαθούν να ερευνήσουν αυτόν τον τομέα. Η ανασκόπησή τους στο επιστημονικό περιοδικό “Current Directions in Psychological Science”, ένα περιοδικό που εκδίδεται από την “Association for Psychological Science”, συζητά τις θεωρίες και τα ευρήματα που έχουν αρχίσει να γεμίζουν αυτό που η Γκλύν αποκαλεί «ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση μας για αυτό το κρίσιμο στάδιο της ζωής των περισσότερων γυναικών».

Σε καμία άλλη στιγμή στη ζωή της η γυναίκα δεν βιώνει τέτοιες μαζικές ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έρευνα δείχνει ότι οι αναπαραγωγικές ορμόνες ετοιμάζουν τον εγκέφαλο μιας γυναίκας να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μητρότητας, βοηθώντας την να είναι λιγότερο ταρακουνημένη από το άγχος και περισσότερο προσαρμοσμένη στις ανάγκες του μωρού της.

Αν και η υπόθεση δεν είναι δοκιμασμένη, η Γκλύν υποθέτει ότι αυτό μπορεί να είναι ο λόγος που οι μαμάδες ξυπνάνε όταν το μωρό ανακατεύεται ενώ οι μπαμπάδες ροχαλίζουν. Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν την αλήθεια με ένα κοινό παράπονο των εγκύων γυναικών: «Μητρικός Εγκέφαλος» ή βλάβες στη μνήμη, πριν και μετά τη γέννηση. «Μπορεί να υπάρχει ένα κόστος στις αλλαγές που σχετίζονται με την γνωστική και συναισθηματική αναπαραγωγή», λέει η Γκλύν, «αλλά το όφελος είναι μια πιο ευαίσθητη και αποτελεσματική μητέρα».

Η μελέτη κάνει ανασκόπηση ερευνών που τελειοποιούν τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του προγεννητικού περιβάλλοντος για το μωρό. Για παράδειγμα, συσσωρεύονται ευρήματα για να δείξουν ότι δεν είναι οι προγεννητικές αντιξοότητες από μόνες τους, όπως ο μητρικός υποσιτισμός ή η κατάθλιψη, που παρουσιάζουν κινδύνους για ένα μωρό. Η συνάφεια ανάμεσα στη ζωή στη μήτρα και τη ζωή στον έξω κόσμο μπορεί να έχει περισσότερη σημασία.

Το έμβρυο του οποίου η μητέρα είναι υποσιτισμένη προσαρμόζεται με τη σπανιότητα και θα αντιμετωπίσει καλύτερα μια έλλειψη τροφίμων τη στιγμή που θα γεννηθεί, αλλά θα μπορούσε να γίνει παχύσαρκο, αν τρώει κανονικά. Ο συγχρονισμός είναι πολύ κρίσιμος: το άγχος της μητέρας στις αρχές της κύησης έχει κόστος για τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού. Τα ίδια υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες στο τέλος της κύησης το ενισχύουν.

Ακριβώς όπως η μαμά επηρεάζει μόνιμα το έμβρυο, νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το έμβρυο κάνει το ίδιο για τη μαμά. Η εμβρυϊκή κυκλοφορία, ακόμη και όταν η μητέρα δεν το γνωρίζει, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό της και την αγωγιμότητα του δέρματος της, τα συναισθηματικά σήματα και ίσως τη προγεννητική προετοιμασία για τη συναισθηματική ένωση μητέρας-παιδιού. Τα εμβρυϊκά κύτταρα περνούν μέσω του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας. «Είναι συναρπαστικό να σκεφτούμε αν τα εν λόγω κύτταρα προσελκύονται σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, που μπορεί να εμπλέκονται στη βελτιστοποίηση της μητρικής συμπεριφοράς», λέει η Γκλύν.

Η Γκλύν προειδοποιεί ότι οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το μητρικό εγκεφάλο έχουν διεξαχθεί σε τρωκτικά, των οποίων οι κυήσεις διαφέρουν πάρα πολύ από των γυναικών. Περισσότερη έρευνα σχετικά με τις ανθρώπινες μητέρες είναι απαραίτητη. Αλλά είναι αισιόδοξη ότι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των επίμονων αλλαγών στον εγκέφαλο που προκλήθηκαν από την εγκυμοσύνη, θα αποφέρουν παρεμβάσεις για να βοηθήσουν τις μητέρες σε κίνδυνο να συμπεριφερθούν καλύτερα στα μωρά τους και τους εαυτούς τους.

πηγή:  psychologynow.gr