Οι ικανότητες του αριστερόχειρα (σκέφτονται – αισθάνονται διαφορετικά και έχουν μεγάλα πλεονέκτημα)!!

Το να είναι κάποιος αριστερόχειρας κάποτε θεωρούνταν έως και πρόβλημα.  Μεγάλο λάθος!!!

Συχνά στιγματιζόταν, ήταν κάτι σαν αδυναμία. Πολλά παιδιά που ήταν αριστερόχειρες αναγκάστηκαν να μάθουν να γράφουν με το δεξί.

Φυσικά, πλέον, οι περισσότεροι τουλάχιστον, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να είσαι αριστερόχειρας.

Ο ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Τολέδο Στίβεν Κρίστμαν εξήγησε πρόσφατα στο Scientific American, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι αριστερόχειρες έχουν κάποιου είδος σωματικό ή ψυχολογικό μειονέκτημα.

Εχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι το ποσοστό των αριστερόχειρων παραμένει σταθερό στο 10 με 15% του γενικού πληθυσμού εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν είναι μια εξελικτική αδυναμία, όπως πολλοί ψυχολόγοι πίστευαν στο παρελθόν.

Ωστόσο, συνδέεται με ορισμένες φυσιολογικές και νευρολογικές διαφορές. Μέχρι στιγμής, αν και η έρευνα εξακολουθεί να είναι ατελής, είναι γνωστά για τους αριστερόχειρες τα εξής:

  • Μπορούν να σκέφτονται πιο γρήγορα 

Οι αριστερόχειρες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τους πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με έρευνα του 2006,  το αριστερό και το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου των αριστερόχειρων συνδέονται ταχύτερα μεταξύ τους κάτι που σημαίνει ότι γίνεται ταχύτερη επεξεργασία της πληροφορίας.

Αυτό το στοιχείο τους δίνει πλεονέκτημα στα βιντεοπαιχνίδια και στον αθλητισμό.

  • Προτιμούν συνήθως ότι… υπάρχει αριστερά στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων

Το χέρι που χρησιμοποιεί κανείς μπορεί να έχει μια επιλεκτική επίδραση στον τρόπο που κρίνει κανείς αφηρημένες ιδέες όπως η τιμή, η ευφυΐα και η τιμιότητα.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες αλλά και οι δεξιόχειρες δείχνουν προτίμηση στην αριστερά και στη δεξιά πλευρά αντίστοιχα. Οχι γενικά και αφηρημένα αλλά όταν βλέπουν δυο πράγματα και πρέπει να κρίνουν, τείνουν να αποφασίζουν σύμφωνα με το… χέρι τους.

Στην εν λόγω μελέτη ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δουν δύο στήλες με εικονογραφήσεις και να κρίνουν ποιες φαίνονταν πιο χαρούμενες, ειλικρινείς, έξυπνες και ελκυστικές. Οι αριστερόχειρες  επέλεγαν εικόνες από την αριστερή στήλη, οι δεξιόχειρες από τη δεξιά.

  • Οι αριστερόχειρες σκίζουν σε ορισμένα αθλήματα 

Εκτός από αυτό που αναφέρει η μελέτη του 2006, ότι δηλαδή οι αριστερόχειρες έχουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης, ένα άλλος λόγος που τους δίνει πλεονέκτημα στα σπορ είναι ότι, όπως συμπεραίνουν μελέτες, έχουν πλεονέκτημα σε διαδραστικά αθλήματα, όπως η πυγμαχία, η ξιφασκία, το τένις και το μπέιζμπολ. Δεν έχουν, όμως, πλεονέκτημα σε αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση, όπως η γυμναστική ή το τρέξιμο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια εξήγηση είναι ότι  λόγω του διαφορετικού φυσικού προσανατολισμού τους και των κινήσεών τους μπορεί να έχουν πλεονέκτημα έναντι των δεξιόχειρων.

  • Το μυαλό τους οργανώνει τα συναισθήματα διαφορετικά 

Το ποιο χέρι είναι κυρίαρχο μπορεί να καθορίσει πώς οργανώνονται τα συναισθήματα  στον εγκέφαλό σας. Τουλάχιστον αυτό έδειξε μια μελέτη του 2012.

Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πως διαχειρίζεται κανείς το άγχος του και τις διαταραχές της διάθεσης.

  • Οι αριστερόχειρες μπορεί να είναι πιο δημιουργικοί 

Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει μια σύνδεση μεταξύ του αριστερού-χεριού και της δημιουργικότητας.

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αριστερόχειρες έχουν την ικανότητα να σκεφτούν πολλές λύσεις για ένα πρόβλημα, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της δημιουργικότητας. Ωστόσο, οι έρευνες μένουν στην απλή συσχέτιση κάτι που δεν κάνει το αποτέλεσμα 100% ακριβές.

Ο ψυχολόγος του University College  του Λονδίνου, Κρις Μακμάνους στο βιβλίο του αναφέρει ότι ο εγκέφαλος των αριστερόχειρων  έχει πιο ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργική σκέψη.

Τέλος, υπάρχει μια ακόμη εξήγηση. 

Το να μεγαλώνουν οι αριστερόχειρες ως… μειονότητα, βλέποντας τους εαυτούς τους ως κάτι το διαφορετικό, μπορεί να κάνει μερικά παιδιά να αναπτύξουν αυτό που λέγεται ως «νοοτροπία αουτσάιντερ».  Μια τέτοια νοοτροπία μπορεί να προδιαθέτει ένα άτομο να αναπτύξει την ανεξαρτησία του και το κάνει μη συμβατικό, στοιχεία τα οποία οι ψυχολόγοι έχουν συνδέσει με τη δημιουργική σκέψη και την καινοτομία.

πηγή: www.bovary.gr