«Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο Μπολσόι στο θέατρο Badminton.

Η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων με τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, ο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από την ιστορική Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, στο θέατρο Badminton, από τις 19 έως τις 27 Δεκεμβρίου.

Το έργο παρουσιάζεται στη χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν, με τους πρώτους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, Ντάρια Χοχλόβα και Αρτέμι Μπελιακόβ, και 70 ακόμη συντελεστές.

Πάντα συναρπαστικός και συγκινητικός

Ο «Καρυοθραύστης» μάς ταξιδεύει στη χώρα του φανταστικού, στις μνήμες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα είναι πιθανά και δυνατά, μέσα από τη μαγευτική μουσική του  Τσαϊκόφσκι και το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, που διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Η μεγαλοφυής μουσική, που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο συνθέτης   δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι), το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.

Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο «Καρυοθραύστης» γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες. Η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα χορογραφίες, ήταν αυτή του Βασίλι Βαϊνόνεν, που παρουσιάζει η Ακαδημία Μπολσόι στο θέατρο Badminton. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 – 1964), ανανεωτής Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του, κυρίως, με τα Μπαλέτα  Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, δημιούργησε τη χορογραφία του «Καρυοθραύστη», το 1934, για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954.

DAMIR YUSUPOV
Όμως, γίνεται ένα θαύμα…

Η παραμυθένια αυτή ιστορία ξετυλίγεται Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε μια μεγάλη γιορτή. Η μικρή Μαρία παίρνει ως δώρο μία καινούρια κούκλα, έναν Καρυοθραύστη. Ο αδελφός της την τρομάζει με ένα κουρδιστό ποντίκι και της σπάει τον Καρυοθραύστη. Η γιορτή πλησιάζει στο τέλος της. Οι καλεσμένοι φεύγουν και τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο.

Στο δωμάτιό της, κάτω από το μυστηριώδες φως του φεγγαριού, η Μαρία αποκοιμιέται αγκαλιά με τον Καρυοθραύστη της. Στο όνειρό της, όλα μεταμορφώνονται. Ξαφνικά, ένας στρατός από ποντίκια εισβάλλει στο δωμάτιο. Οι κούκλες – στρατιώτες, με αρχηγό τον Καρυοθραύστη, πολεμούν γενναία και κατατροπώνουν τα ποντίκια, αλλά ο Καρυοθραύστης σκοτώνεται στη μάχη. Η Μαρία είναι απελπισμένη. Όμως, γίνεται ένα θαύμα, και η κούκλα ζωντανεύει και παίρνει τη μορφή του νεαρού πρίγκιπα Ντροσελμάγιερ.

Αρχίζει να χιονίζει. Ο πρίγκιπας – Καρυοθραύστης οδηγεί τη Μαρία σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Περνούν από διάφορα παράξενα μέρη και, στη χώρα των Γλυκών, στήνεται μια γιορτή προς τιμήν τους και όλοι έρχονται να χαιρετήσουν το νεαρό ζευγάρι. Εκεί, ομολογούν τον έρωτά τους. Η Μαρία ξυπνάει και, αντί για τη σπασμένη κούκλα, βρίσκει τον Ντροσελμάγιερ, τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της.

DAMIR YUSUPOV
Πληροφορίες

Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού – Γουδή, τηλ:. 210 8840600.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατα 19 και 26 Δεκεμβρίου: 16.00 και 20.00, Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου: 12.00 και 18.00, Δευτέρα 21 και Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου: 20.00, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου: 18.00. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: κανονικό: 60 ευρώ, παιδικό: 30 ευρώ, Α ζώνη: κανονικό: 48 ευρώ, παιδικό: 24 ευρώ, Β ζώνη: κανονικό: 38 ευρώ, παιδικό: 19 ευρώ, Γ ζώνη: κανονικό: 28 ευρώ, παιδικό: 14 ευρώ, Δ ζώνη: κανονικό: 20 ευρώ, παιδικό: 10 ευρώ, φοιτητικό – ΑΜΕΑ: 15 ευρώ, ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια.

Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 210 8840600 και 11876, ηλεκτρονικά: abcd.gr και viva.gr.

πηγή