Μέσα από το γαλάζιο αναδύονται εννέα ξέχωρες στεριές… η ομορφιά του Βόρειου Αιγαίου!!!

Μέσα από το γαλάζιο αναδύονται εννέα ξέχωρες στεριές……

Λέσβος,  Λήμνος, Άγ. Ευστράτιος, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι είναι οι λόγοι για να ετοιμάσεις βαλίτσες για βόρειο Αιγαίο!

Περικυκλωμένα από κρυστάλλινα νερά, αλλά εξίσου ευλογημένα και από… στεριανές χάρες, τα εννέα νησιά του βόρειου Αιγαίου είναι συνώνυμα της καλοκαιρινής απόδρασης και ξυπνούν ερεθίσματα εξερεύνησης μοναδικά!

Η Λέσβος, του ξακουστού ούζου και του εξαιρετικού λαδιού, αποσβολώνει με τις εναλλαγές του φυσικού της σκηνικού. Αφήνοντας τη θαλασσινή αύρα να χαρίσει τα δροσερά της χάδια, το κορμί συνεχίζει την περιπλάνηση στα εύφορα χώματά της, την ίδια στιγμή που το ακόρεστο για την τόση ομορφιά βλέμμα ξεκουράζεται κάπου ανάμεσα στο απόλυτο γαλάζιο και το βαθύ πράσινο των ελαιώνων και των πεύκων.

Εντυπωσιακή εικόνα από τη Λέσβο.

Η Λήμνος από την άλλη, θα σε παρασύρει στο πιο… μεθυστικό γιορτάσι, καθώς θα σε «ζαλίζει» με το γλυκόπιοτο κρασί της, θα περιδένει όλες τις αισθήσεις σου στα δαντελωτά της ακρογιάλια και θα σε προσκαλεί να ιχνηλατήσεις το σχεδόν σεληνιακό της ανάγλυφο πάνω στο οποίο για αιώνες αναπαύονται εύφορες πεδινές εκτάσεις, αμμοθίνες και υγροβιότοποι.

Στο ίδιο παιχνίδι της… αποπλάνησης του επισκέπτη και η «μυροβόλος νήσος», με τα πυκνά πευκοδάση, τον γαλάζιο καμβά, τις εκτάσεις με τα μαστιχόδεντρα και τα άφθονα τρεχούμενα νερά. Η Χίος είναι διάστικτη με σπήλαια, φαράγγια, μεσαιωνικούς οικισμούς, κάστρα, γραφικά χωριουδάκια και ιστορικά μοναστήρια.

Η τεχνοτροπία των αρχοντικών στη Χίο εντυπωσιάζει.

Στο κατάφυτο νησί του Πυθαγόρα, όπου το φως αντανακλά παντού, η φύση απλόχερα προίκισε τον τόπο. Παραλίες, ποτάμια, καταρράκτες, σπηλιές, χωριουδάκια, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν το θελκτικό τουριστικό προφίλ της Σάμου.

Το κατάφυτο νησί της Σάμου

Και μοιραία φτάνεις και στην Ικαρία, τον τόπο όπου το κέφι πρωταγωνιστεί, καλώντας σε να αφεθείς στο εκρηκτικό μείγμα ανθρώπων και φύσης. Τα ιαματικά λουτρά, οι παραλίες, οι γραφικές διαδρομές, καθετί συναρπάζει.

Μαγικό το υδάτινο σκηνικό στην Ικαρία.

Ο Άη Στράτης είναι λιγότερο…διαχυτικός με τη δημοσιότητα, αλλά επ’ ουδενί δεν την αξίζει λιγότερο. Διάσπαρτος με βοσκοτόπια, λόφους, ρεματιές και βελανιδιές, είναι το μέρος που θα διαλέξεις για να επικοινωνήσεις με τον αποξενωμένο εαυτό σου. Και όλα αυτά, βουτώντας σε σμαραγδένια νερά!

Στις εναλλακτικές Οινούσσες θα περιπλανηθείς μόνο αν ενσυνείδητα ψάχνεις να ξεστρατίσεις από οτιδήποτε μαζικό. Τα ασβεστωμένα στενορύμια, τα αρχοντικά και τα ακρογιάλια που θυμίζουν καρτ ποστάλ θα σε ξελογιάσουν.

Οι εναλλακτικές… Οινούσσες

Την ίδια ώρα, τα Ψαρά θα αφυπνίσουν κάθε κύτταρο της μνήμης, γαντζώνοντας γερά και αιώνια στα βράχια τους σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Αυτός ο πανέμορφος ψαρότοπος είναι βέβαιο πως ξέρει να σε γαληνεύει χωρίς τουριστικά ψιμύθια.

Οι Φούρνοι είναι μια αγκαλιά από νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Ο μικρός αριθμός των κατοίκων αποδεικνύεται αντιστρόφως ανάλογος της μεγάλης αγάπης που έχουν για τον επισκέπτη.

Εννιά τόσο διαφορετικοί μα συνάμα τόσο όμοιοι τόποι στρέφουν αυτό το καλοκαίρι την πυξίδα μας βόρεια. Στα «κεντημένα» από το Θεό ακρογιάλια, στα πολύκαρπα χώματα και στους φιλόξενους ανθρώπους θα εμπιστευτείς το ένστικτό σου και θα… βγεις στη ρότα του πρώτου πλοίου για βόρειο Αιγαίο!

assets_LARGE_t_11762_54248887

πηγή