Μια βόλτα στα σοκάκια της γραφικής “Πλάκας”…. ένα στολίδι στο κέντρο της Αθήνας!! (φωτογραφίες και βίντεο)

Εκεί που το χθες σμίγει με το σήμερα, εκεί που όλα είναι πιο αμέριμνα, εκεί που οι ήχοι από την λατέρνα συναντάνε το άρωμα από το γιασεμί … Εκεί λοιπόν σας καλούμε να κλείσουμε ραντεβού  στη μακροβιότερη συνοικία της Αθήνας, την Πλάκα …Τη μοναδική συνοικία της πόλης  που σε τέτοια έκταση μπορεί κάποιος να δει την Αθήνα όπως ήταν πριν 100 χρόνια.

Τι θα λέγατε λοιπόν να κάνετε μία μικρή βόλτα κάτω από το φως της Ακρόπολης απολαμβάνοντας την ιστορία της πόλης μέσα από ένα μοναδικό περίπατο; Αρχικά ξεκινήστε από το Μετρό της Ακρόπολης και κατευθυνθείτε προς την οδό Κυδαθηναίων. Λίγα  μέτρα πιο κάτω θα συναντήσετε  την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία είναι το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, με σημαντικά εκθέματα τόσο της καθημερινής ζωής των προηγούμενων αιώνων όσο και γενικότερα αντικειμένων της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γυρίστε στην Οδό Κυδαθηναίων, και προχωρήστε ανάποδα,  μέχρι την Οδό Ανδριανού. Όταν την βρείτε, κατηφορίστε προς τα δεξιά προχωρώντας μέχρι την οδό Ναυάρχου Νικοδήμου , εκεί θα συναντήσετε τη Δημοτική Σχολή. Ύστερα από τη Ναυάρχου Νικοδήμου προχωρήστε στην Οδό Αγίας Φιλοθέης για να κατηφορίσετε προς τον  Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αθήνα, το οποίο  κτίστηκε μεταξύ του 1842 και του 1862 .

Ακολουθήστε την Οδό Πανδρόσου και περάστε ανάμεσα από τα καταστήματα της περιοχής. Στρίψτε αριστερά στην Οδό Αιόλου και παρατηρήστε τον Ωρολόγιο του Κυρρήστου, το γνωστό Μνημείο των Αέρηδων. Ένα μνημείο που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ.. Πρόκειται για ένα οκταγωνικό κτίσμα, το οποίο λειτουργούσε ως ηλιακό ρολόι αλλά και μετεωρολογικός σταθμός, απεικονίζοντας τους οχτώ αέρηδες προς τους οποίους έδειχνε ο ανεμοδείκτης της κορυφής, ανάλογα με τη φορά του ανέμου.

 

Μην ξεχάσετε να εξερευνήσετε το κομμάτι της Ρωμαϊκής Αγοράς που εκτείνεται στη δεξιά πλευρά του μνημείου καθώς και το Φετιχιέ Τζαμί, το μουσουλμανικό μνημείο του 1456 που είναι δίπλα στους Αέρηδες, στην Οδό Πανός. Προχωρήστε  στην Οδό Κυρρήστου και συναντήστε λίγα μέτρα πιο κάτω το Λουτρό των Αέρηδων, ένα χαμάμ που κτίστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σήμερα, έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτισμού και εκδηλώσεων. Συνεχίστε τη βόλτα σας ανηφορίζοντας δεξιά την Οδό Μνησικλέους, μολίς συναντήσετε την Οδό Πρυτανείου στρίψτε αριστερά για να καταλήξετε στην ιστορική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, μια εκκλησία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα  και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνοικία της Πλάκας.

Με κατεύθυνση προς τον λόφο της Ακρόπολης θα συναντήσετε τα  Αναφιώτικα, μια γειτονιά ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, από μετανάστες που ήρθαν από την Ανάφη και δημιούργησαν αυτόν τον οικισμό ακολουθώντας την αρχιτεκτονική παράδοση τους.

Tα λιθόκτιστα σοκάκια λοιπόν  θα σας οδηγήσουν εκεί ακριβώς που οι ήχοι της πόλης σβήνουν  και δημιουργούνται αυτές οι εικόνες, για πάρτε μία γεύση από τα παρακάτω βίντεο:

 

πηγή