Νορβηγία σκέψεις να γίνει η πρώτη smoke-free χώρα!

Σίγουρα ξέρετε τι είναι η ποτοαπαγόρευση, όπως και τα αποτελέσματα αυτής. Τι θα λέγατε όμως εάν η νέα καθολική απαγόρευση αφορούσε τον καπνό;

Η ιδέα, έρχεται από τον Ιατρικό Σύλλογο της Νορβηγίας ο οποίος θα ήθελε η χώρα να μετατραπεί σε smoke-free από το 2035 και ασκεί ήδη πιέσεις στην κυβέρνηση να στηρίξει τη σχετική πρόταση που έχει καταρτίσει και βάσει της οποίας απαγορεύεται η πώληση καπνού σε πολίτες που έχουν γεννηθεί από το 2000 και μετά.
“Έχουμε εδώ και καιρό αναπτύξει μια πολιτική της σταδιακής κατάργησης του καπνίσματος από το 2035. Αυτό είναι ένα μέτρο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θέλουμε μια γενιά που θα είναι tabacco-free…Το κάπνισμα θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί αλλά εμείς θέλουμε οι νέοι να μην έχουν καμία σχέση με τον καπνό», ανέφερε η Marit Hermansen, πρόεδρος του Συλλόγου.

Ο σύλλογος αισιοδοξεί πως η πρόταση θα μετατραπεί σε νόμο, ώστε οι νέες γενιές να αδυνατούν να αγοράσουν καπνό στη Νορβηγία (τουλάχιστον νόμιμα, θα προσθέταμε εμείς) μετά την ηλικία των 18 ετών, αφού στη χώρα δεν πωλείται καπνός σε ανηλίκους. Έτσι, ουσιαστικά ένας τέτοιος νόμος θα εφαρμοζόταν από ουσιαστικά από το 2018 και μετά.
Σημειώνεται ωστόσο, πως η πρόταση εστιάζει στην αδυναμία πρόσβασης στις ουσίες και όχι στην ποινικοποίηση της χρήσης, συμπλήρωσε η Hermansen σύμφωνα με το Nordic Page.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, οι καπνιστές στη Νορβηγία φτάνουν το 32%, ποσοστό που μειώνεται σταθερά αν αναλογιστεί κανείς πως το 2008 οι καπνιστές έφταναν το 36%.


πηγή