Παιδάκι και γερά δοντάκια (μαθαίνω το παιδί μου να περιποιείται τα δόντια του)!!!

Περιποίηση των δοντιών

Είναι ανάγκη να περιποιούμαστε τα νεογιλά δόντια;
Πολλοί γονείς πιθανό να πιστεύουν ότι η περιποίηση των νεογιλών δοντιών δεν είναι τόσο σημαντική, αφού αργά ή γρήγορα αυτά τα δόντια θα πέσουν και θα έρθουν τα μόνιμα. ΛΑΘΟΣ. Η περιποίηση των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική για τους πιο κάτω λόγους:
• Είναι με αυτά τα δόντια, που το παιδί σας θα μασά την τροφή του στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
• Είναι αυτά που θα ανοίξουν το σωστό δρόμο στα μόνιμα δόντια και είναι σημαντική η συμβολή τους στο σωστό φύτρωμα των μόνιμων δοντιών.
• Βοηθούν στο σχηματισμό του προσώπου του παιδιού σας και τέλος…….
• Δίνουν το λαμπερό, αστραφτερό χαμόγελο του νικητή!!!

Πώς να μάθω το παιδί μου να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσα;
• Επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας ο οποίος θα μιλήσει στο παιδί για τον τρόπο χρησιμοποίησης της οδοντόβουρτσας αλλά και για τη χρησιμότητα καθαρισμού των δοντιών.
• Επισκεφθείτε μαζί ένα super market και αφήστε το παιδί σας να διαλέξει την οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που του αρέσει. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά να προσέξετε αυτή που θα αγοράσετε να μην είναι σκληρή και να τραυματίζει τα ούλα του παιδιού σας.
• Να υπενθυμίζετε κάθε βράδυ το παιδί σας να πλένει τα δόντια του πριν πάει στο κρεβάτι για ύπνο.
• Μάθετε στο παιδί σας να μη βάζει υπερβολική ποσότητα οδοντόκρεμας κάθε φορά που πλένει τα δόντια του. • Επιβραβεύετε το παιδί σας κάθε φορά που πλένει τα δόντια του λέγοντα του “Μα τι ωραία λαμπερά δόντια που έχεις τώρα” ή “Μα τι ωραία που μυρίζει η αναπνοή σου”.
• Αγοράστε του μερικά παιδικά βιβλία για τον καθαρισμό των δοντιών.
• ΤΕΛΟΣ. Μην ξεχνάτε ότι εσείς λειτουργείτε σαν παράδειγμα για το παιδί σας. Άρα μην ξεχνάτε να τηρείτε τους ίδιους ακριβώς κανόνες υγιεινής για τον εαυτό σας.

Πότε αρχίζει και πώς γίνεται η περιποίηση των δοντιών;
1. Η περιποίηση των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη. ΝΑΙ καλά διαβάσατε. Η δημιουργία των δοντιών ξεκινά από τον 3ο-6ο μήνα της εγκυμοσύνης. Άρα η σωστή διατροφή της μητέρας με ικανοποιητικές ποσότητες από τα αναγκαία συστατικά για τη δημιουργία των δοντιών είναι σημαντική. Τα συστατικά τούτα είναι οι βιταμίνες A, C, D, το ασβέστιο, το φωσφόρο και οι πρωτείνες.
2. Τα υγρά (γάλα, χυμοί) που δίνετε στο παιδί σας με το μπιμπερό περιέχουν ζάχαρη. Άρα αν εκτίθενται τα δόντια για μεγάλο διάστημα στη ζάχαρη και ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, που η έκκριση του σάλιου είναι μειωμένη τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τερηδόνα. Έτσι λοιπόν ακολουθήστε τους ακόλουθους κανόνες:
• Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να κοιμάται με το μπιμπερό στο στόμα.
• Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να κυκλοφορεί στο σπίτι με ένα μπιμπερό στο χέρι που σε τακτά διαστήματα το βάζει στο στόμα και παίρνει λίγο γάλα ή χυμό.
• Προσπαθήστε να σταματήσετε τη διατροφή του παιδιού σας με το μπιμπερό μετά την ηλικία του ενός έτους. 3. Το φθόριο προστατεύει τα δόντια του παιδιού σας. Υπάρχουν περιοχές που το φθόριο στο πόσιμο νερό είναι ικανοποιητικό αλλά στις περισσότερες περιοχές δεν ισχύει αυτό. Γι` αυτό λοιπόν επισκεφθείτε και συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για το τι πρέπει να κάνετε. Μπορεί να φθοριώσει ο ίδιος ο γιατρός τα δόντια του παιδιού σας ή να σας συστήσει να δίνετε στο παιδί το φθόριο σε χάπι ή ακόμη να χορηγείτε φθοριωμένο νερό, αν το παιδί είναι μικρό και παίρνει μικρές ποσότητες νερού.
4. Να παροτρύνετε και να βοηθήσετε το παιδί σας να καθαρίζει καθημερινά τα δόντια του με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα.
5. Να μάθετε το παιδί σας να παίρνει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, φώσφορο κλπ) και οπωσδήποτε αρκετό νερό.
6. Προσπαθήστε να ελαττώσετε την κατανάλωση ζάχαρης από το παιδί σας (σοκολάτες, καραμέλες κλπ) και να το συμβουλεύετε να καθαρίζει τα δόντια του μετά την κατανάλωση τέτοιων λιχουδιών.
7. Να επισκέπτεστε μαζί με το παιδί σας τακτικά τον οδοντίατρό σας για έλεγχο των δοντιών του παιδιού σας.

πηγή: www.paidiatros.com