Προσοχή… το τζάκι σας θέλει την σωστή συντήρηση της καμινάδας, για να λειτουργεί καλά.

Η συστηματική επισκευή και συντήρηση στην καμινάδα είναι απαραίτητη, πόσο μάλλον τώρα που το τζάκι είναι σχεδόν η αποκλειστική πηγή θέρμανσης σε πολλά σπίτια.

Η συντήρηση της καμινάδας του σπιτιού σας δεν είναι απλώς σημαντική, αλλά είναι υποχρεωτική, καθώς υπάρχουν μέχρι και πυρκαγιές που ξεκίνησαν εξαιτίας της κακής συντήρησης. Για να μη μιλήσουμε για τις μεγάλες απώλειες θερμότητας.

Οι επισκευές που γίνονται έχουν σαν στόχο κυρίως τον καθαρισμό και το κλείσιμο ρωγμών. Το καπάκι της καπνοδόχου είναι επίσης ευάλωτο σε ρωγμές, όπως και η τοιχοποιία λόγω διάβρωσης του ασβέστη στο σοβά.

Για να καταλάβει κανείς πώς πρέπει να επισκευάσει μια καμινάδα πρέπει να εξετάσει τη βάση, τις πλευρές και το πίσω μέρος της καμινάδας για τυχόν διαρροές. Να ελέγξει τα τούβλα αλλά και τα μεταλλικά στοιχεία που συνδυάζονται με δομικά υλικά (πχ. τον τοίχο) και μπορεί με τη διαστολή-συστολή να προκαλέσουν ρωγμές. Ενα σωστό στεγανωτικό γεμίζει τις ρωγμές λύνοντας το πρόβλημα.

Ο καθαρισμός της καμινάδας δεν βοηθά μόνο στη βελτίωση της αποδοτικότητας του τζακιού σας αλλά το κάνει και πιο ασφαλές. Ο καθαρισμός πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά για να απομακρύνονται επικίνδυνες ουσίες, όπως π.χ. η αιθάλη, που συγκεντρώνονται στην καμινάδα και σε συνδυασμό, π.χ. με τον καπνό, μπορεί να οδηγήσουν σε φωτιά.

Η επισκευή του στέμματος της καπνοδόχου σε περίπτωση ζημιάς είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, θα πρέπει να επέμβετε με σημαντικές εργασίες στην τοιχοποιία, οπότε καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό τεχνίτη.

Εκτός από την ετήσια συντήρηση της καμινάδας σας, καλό είναι να πραγματοποιείτε τακτικούς ελέγχους οι ίδιοι και όπου είναι εφικτό να επεμβαίνετε άμεσα.

Προσοχή,  σε περίπτωση που  φωνάξετε τεχνίτη, φροντίστε πριν έρθει  να υπάρχει κοντά ηλεκτρική σκούπα, να έχετε απομακρύνει ή να έχετε προστατέψει ευαίσθητα αντικείμενα, όπως  για παράδειγμα έναν λευκό καναπέ. Οι ειδικοί τεχνίτες φέρνουν μαζί τους τις βούρτσες που χρειάζονται, ώστε να φτάσουν σε όλο το εσωτερικό της καμινάδας.   Ωστόσο, ας έχετε ένα φακό γιατί μπορεί να σας ζητηθεί.

πηγή