Τελικά να κάνεις πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο; Ιδού η απορία.

Διάβασε και μάθε τι πρέπει να κάνεις για κάθε περίπτωση…

Θρησκευτικός γάμος: Έτσι μας τα μάθανε έτσι πρέπει να τα συνεχίσουμε….

..

Αν ήταν φράση ο θρησκευτικός γάμος, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε αυτή, που την έχεις ακούσει άπειρες φορές από γιαγιάδες, παππούδες & γονείς. Ναι, όντως, ο θρησκευτικός γάμος μπορεί να ενταχθεί στην έννοια της παράδοσης και των εθίμων, όπου είθισται όταν αποφασίσει ένα ζευγάρι να παντρευτεί, να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο.

Αποτελεί όνειρο και επιθυμία όλων των γονιών να δουν τα παιδιά τους αποκαταστημένα, ως γαμπρό ή νύφη στην εκκλησία. Η τέλεση του Μυστηρίου θεωρείται ευλογία για το νεόνυμφο ζευγάρι που έχει  αποφασίσει να συμπορευτεί μαζί στις χαρές και στις δυσκολίες της ζωής. Επιπλέον αποτελεί την πιο ρομαντική επιλογή για την επισημοποίηση μιας σχέσης και ας μην ξεχνάμε ότι πολλές από εμάς έχουν εντάξει στη σφαίρα των ονείρων τους την εικόνα όπου ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας ως νύφες (τώρα για τους γαμπρούς μακάρι να ισχύει το ίδιο).

Από πρακτικής απόψεως, και κυρίως ”τσέπης” rumor has it ότι είναι ακριβή επιλογή, ειδικά στις μέρες μας. Αυτό είναι μύθος και εξαρτάται καθαρά τόσο από το budget που διαθέτει το ζευγάρι όσο και με τις επιθυμίες του. Και για να σας το αποδείξουμε αρκεί να μπείτε εδώ,  όπου σας έχουμε τα καλύτερα DIY tips που θα σας εξοικονομήσουν χρόνο αλλά και χρήμα.

Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι, δηλαδή τα γραφειοκρατικά, αρκεί να κάνετε τα παρακάτω. Όμως  μην ξεχνάτε να ρωτήσετε και τις αρμόδιες αρχές για να επιβεβαιώσετε τι χρειάζεστε:

Πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία του τόπου κατοικίας των μελλονύμφων. Για την έκδοση είναι απαραίτητη η παρουσία δύο ενηλίκων μαρτύρων, με τις ταυτότητές τους.

Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα. Σε αυτήν θα πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία σας δηλαδή ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, το γένος, τόπος γέννησης και κατοικίας, καθώς και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Ο χρόνος δημοσίευσης της αναγγελίας θα πρέπει να είναι 15 μέρες νωρίτερα πριν την ημερομηνία του γάμου. Το απόκομμα της εφημερίδας θα σας ζητηθεί από την ενορία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση των αδειών του γάμου. gamos

Παράβολο από δημόσιο ταμείο.

Με τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πάτε στην ενορία που θα τελεστεί το μυστήριο και ο εφημέριος θα φροντίσει για την έκδοση των αδειών. Με όλα τα δικαιολογητικά που θα σας δώσει θα πάτε στην Αρχιεπισκοπή όπου θα πληρώσετε το παράβολο των 5 € περίπου και θα παραλάβετε την άδεια αυθημερόν.

Μετά το γάμο πρέπει να κάνετε την απαραίτητη δήλωση στο ληξιαρχείο της περιοχής σας. Το αργότερο 40 μέρες μετά το γάμο πρέπει να τον δηλώσετε στο ληξιαρχείο, προσκομίζοντας την βεβαίωση που θα υπογράψετε εσείς και οι κουμπάροι σας μετά το μυστήριο.

Πολιτικός γάμος: Η απλοποίηση της ζωής μας;

Ο πολιτικός γάμος δεν έχει να κάνει με την αλλοίωση της παράδοσης. Μπορεί εξίσου με τον τρόπο του να είναι παραδοσιακός αλλά και  ρομαντικός (θυμήσου πως παντρεύτηκε η Carry Bradshaw τον Mr. Big στο δημαρχείο).

Μπορεί εξίσου να είναι ακριβός για την τσέπη σας, όχι σε σχέση με τα διαδικαστικά όσο με το τι θα βάλετε και αν θα ακολουθήσει after party. Όμως μπορεί να είναι και τόσο απλός, οικονομικός και γρήγορος, χωρίς να υστερεί σε σχέση με τον θρησκευτικό. Μην ξεχνάτε όμως ότι και αυτός θέλει την προετοιμασία του αλλά και τα διαδικαστικά του τα οποία θα τα βρείτε όλα εδώ.

πηγή: www.ladylike.gr