Λεωφορεία… περίθαλψης και ανακούφισης για τους άστεγους!!

Το λεωφορείο θα έχει μετασκευαστεί και θα συντηρείται, ειδικά για τον σκοπό αυτό, στην επισκευαστική βάση της ΟΣΥ, έτσι ώστε να περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα, χώρο ιατρείου, για να είναι δυνατή η επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων.

μια πρωτότυπη δράση περίθαλψης και ανακούφισης των αστέγων συμπολιτών μας θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΟΑΣΑ κατόπιν συνεργασίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το Υπουργείο Εργασίας.

Η συμβολή του ΟΑΣΑ θα συνίσταται στη δρομολόγηση λεωφορείου (πιθανότατα διώροφου), το οποίο θα διέρχεται καθημερινά από τα σημεία που υπάρχουν άστεγοι στην Αθήνα, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πρώτων βοηθειών σε αυτούς. Το λεωφορείο θα έχει μετασκευαστεί και θα συντηρείται, ειδικά για τον σκοπό αυτό, στην επισκευαστική βάση της ΟΣΥ, έτσι ώστε να περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα, χώρο ιατρείου, για να είναι δυνατή η επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων.

Στο σχεδιασμό της καταλληλότερης διαδρομής που θα πρέπει να ακολουθεί το λεωφορείο καθημερινά, ώστε να καλύπτονται περιοδικά όλα τα σημεία που υπάρχουν σήμερα άστεγοι πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το λεωφορείο θα διέρχεται από τις περιοχές : Κέντρο Αθήνας (Δημαρχείο, Ζάππειο, Ακαδημίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου, κλπ.), Αχαρνών, Πειραιά (λιμάνι), Ελαιώνα, Αιγάλεω, Ρουφ, κλπ.

Στις περιοχές αυτές θα καθοριστούν από τον ΟΑΣΑ οι ακριβείς θέσεις των στάσεων, κατά μήκος της διαδρομής και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά ή άλλους είδους προβλήματα.

Θα σχεδιαστούν από την αρμόδια Υπηρεσία τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

Το συγκεκριμένο λεωφορείο θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του επόμενου τριμήνου, ώστε να παρακολουθείται καθημερινά η πορεία του και να προβαίνουμε σε παρεμβάσεις άμεσες, εάν κι εφόσον χρειάζεται.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Ιωάννης Σκουμπούρης, δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα ότι, η σημαντική αυτή δράση εντάσσεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και συνεργειών που θα αναλάβει  το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και ο ΟΑΣΑ και προτίθεται να υλοποιήσει την επόμενη χρονική περίοδο, με σκοπό την ανάδειξη του κοινωνικού του ρόλου, για την ανακούφιση ευαίσθητων ομάδων συμπολιτών μας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Αναστάσιος Ταστάνης δήλωσε ότι, η κοινωνική αυτή δράση θα αποτελέσει μια ουσιαστική βοήθεια για τους αστέγους, την δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε και ευελπιστεί ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν οι δράσεις αυτές, επεκτεινόμενες σταδιακά και σε άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Αυγή, τα λεωφορεία είχαν αρχικά παραγγελθεί για να πραγματοποιούν δρομολόγια της γραμμής 400, η οποία όμως καταργήθηκε πριν καν παραδοθούν, με αποτέλεσμα να ρημάζουν εδώ και καιρό στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ οχήματα που έχουν κοστίσει 1.666.000 ευρώ.

Το λεωφορείο θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε ορισμένες από τις βασικές ανάγκες των άστεγων. Θα προσφέρει υπηρεσίες υγιεινής, όπως πλύσιμο και αλλαγή ρούχων, ενώ παράλληλα θα γίνεται καταγραφή των άστεγων από κοινωνιολόγους. Όπως και σε προηγούμενα μέτρα του υπουργείου, χαρακτηριστικότερο όλων το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, επιλέγεται ένας ολοκληρωμένος τρόπος παρέμβασης που αφενός θα ανακουφίζει τους άστεγους, αφετέρου θα καταγράφει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ θα συμβάλλει στην επανένταξή τους.

πηγή