Συνταγές για 5 ονειρεμένες σπιτικές μαρμελάδες (διάλεξε ποια προτιμάς, φτιάξτην και άφησε το σπίτι να μοσχομυρίσει) !!

Είναι η μυρωδιά που έπαιρνε το σπίτι στο χωριό, όταν επισκεπτόμασταν τη γιαγιά μας που ετοίμαζε ολόκληρες κατσαρόλες μαρμελάδας για να μοιράσει βαζάκια σε παιδιά και εγγόνια.

Είναι η γεύση της παράδοσης που μας έμεινε στο στόμα την τελευταία φορά που το πρωινό ενός πηλιορείτικου ξενώνα μας πρόσφερε τις σπιτικές του μαρμελάδες. Είναι η ευχάριστη έκπληξη μιας ιδιαίτερης γεύσης που εντοπίσαμε σε γλυκά. Είναι όλα τα παραπάνω που κάνουν τους σιελογόνους αδένες μας να δουλεύουν υπερωρίες στην σκέψη της μαρμελάδας.  Άλλα όχι όποιας κι όποιας μαρμελάδας. Της σπιτικής. Γι’ αυτό, συγκεντρώνουμε πέντε γευστικές συνταγές με φρούτα εποχής, για να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι στην κουζίνα σας την γέμιση για τα βαζάκια εκείνα που θα συντροφεύσουν μερικές από τις πιο γλυκές στιγμές της υπόλοιπης χρονιάς, ή θα χαρίσουν χαμόγελο σε αυτούς που θα τα δωρίσετε.

Μαρμελάδα λεμόνι

Ξεκινάμε ελαφρώς… γλυκόξινα, με την μαρμελάδα στην οποία το λεμόνι χαρίζει την ιδιαίτερη γεύση του. Ιδανική για τους φαν των λιγότερο γλυκών γεύσεων, η συνταγή που ακολουθεί αποτελεί μία πολύ εύκολη εκδοχή, την οποία εντοπίσαμε στο SintagesPareas.gr.
Υλικά: 1 κιλό λεμόνια, 1100 γραμμάρια ζάχαρη, 150 ml νερό Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα λεμόνια. Τα κόβουμε και παίρνουμε μόνο τη σάρκα, απομακρύνοντας τις φλούδες με την ψίχα (το άσπρο μέρος) που μπορεί να έχουν πάνω τους. Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε τη σάρκα σε πολύ μικρά κομματάκια (γίνεται και με την χρήση μπλέντερ). Παίρνουμε τις μισές φλούδες και τις βράζουμε για 20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε κι απ’ αυτές την ψίχα, ώστε να μείνουν όσο γίνεται πιο καθαρές. Τις περνάμε από το μπλέντερ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα λεμόνια και τις φλούδες, τη ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με μια φαρδιά ξύλινη κουτάλα. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν περάσει και το τεστ του πιάτου και της σταγόνας (ρίχνουμε σταγόνες από το σιρόπι σε κρύο πιάτο, και αν δεν κυλήσουν, η μαρμελάδα είναι έτοιμη). Τοποθετούμε τη ζεστή ακόμα μαρμελάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα (μπορούμε να τα αποστειρώσουμε αφήνοντάς τα σε αναμμένο στους 100 βαθμούς φούρνο καλυμμένα με πετσέτα για ένα τέταρτο). Αφού τα κλείσουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μαρμελάδα φράουλα 

Το πιο ανοιξιάτικο φρούτο χαρίζει μοναδική γεύση αλλά και μοναδικό χρώμα στην μαρμελάδα, την συνταγή της οποίας εντοπίσαμε στο GreekCook.gr. Υλικά (για 4 μέτρια βάζα): 2 κιλά φράουλες, 3/4 κιλού ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού Εκτέλεση: Πλένουμε τις φράουλες, βγάζουμε το κοτσάνι τους και τις σουρώνουμε. Τις τεμαχίζουμε με το μαχαίρι και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα πλατιά: μία στρώση φράουλα – μία στρώση ζάχαρη – ξανά φράουλα και ζάχαρη.  Αφήνουμε να ποτίσει ελαφρώς η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (στο 3). Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά (στο 2 με 2,5), ώστε να μην κοχλάζει το μείγμα, και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται. Στην συνέχεια ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1,5. Ανακατεύουμε κάπου – κάπου για να μη κολλήσει το μείγμα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα ακόμη και δοκιμάζουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα βγάζοντας λίγη με ένα κουτάλι σε πιατάκι, να κρυώσει (συνήθως 3 τέταρτα της ώρας συνολικά είναι αρκετά για να πήξει η μαρμελάδα).
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να μπει βρεγμένο κουτάλι μέσα στο μείγμα κατά τη διάρκεια του βρασμού. Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα αποστειρωμένα ζεστά βάζα, τα κλείνουμε σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια πετσέτα (για να μη σπάσουν).

Μαρμελάδα  πορτοκάλι 

Δύο από τα πιο συνηθισμένα φρούτα μπορούν να μετατραπούν σε πεντανόστιμες μαρμελάδες. Προτείνουμε την παρακάτω εύκολη και κλασική μαρμελάδα πορτοκάλι από το Radicio.com για να συνοδεύσετε τα γλυκά και τα πασχαλινά τσουρέκια, αλλά και μια μυρωδάτη εκδοχή της μαρμελάδας μήλο με το απολαυστικό twist της κανέλας από το GreekMasa.gr.
Υλικά (για 1,5 κιλό περίπου):  550 γρ. λεπτόφλουδα, αράντιστα ποτροκάλια (3 – 5 πορτοκάλια, ανάλογα το μέγεθος), τον χυμό ενός μέτριου λεμονιού, 1.400ml νερό, 1.10γρ. ζάχαρη  Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το κόβουμε στη μέση αρχικά και μετά σε πολύ λεπτές φέτες. Τις φέτες αυτές τις ξανακόβουμε κατά μήκος, ώστε να πάρουμε μικρά – μικρά κομματάκια. Αν τα πορτοκάλια έχουν κουκούτσια, τα αφαιρούμε.  Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, μαζί με το χυμό λεμονιού και το νερό. Τα σιγοβράζουμε για μία ώρα περίπου, μέχρι να εξατμιστεί το μισό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να φτάσει στους 105 βαθμούς ή με το τεστ της σταγόνας).   Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μαρμελάδα Μήλο με κανέλα 

Υλικά:  1 κιλό μήλα (περίπου 3-4 μήλα), 800 γρ. ζάχαρη, 1-2 κ.γ. κανέλα, χυμό από μισό λεμόνι Εκτέλεση: Κόβουμε τα μήλα στην μέση, αφαιρούμε κοτσάνια και κουκούτσια με το μαχαίρι και ξεφλουδίζουμε (προαιρετικά, αφήνουμε ένα μήλο με την φλούδα αφού το έχουμε πλύνει για να πάρει χρώμα η μαρμελάδα). Βάζουμε τα μήλα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.  Το πρωί βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά και ρίχνουμε την κανέλα (ανακατεύουμε κάθε τόσο). Τα μήλα τώρα έχουν βγάλει τους χυμούς τους με την ζάχαρη και καραμελώνονται με το βράσιμο. Κατόπιν κατεβάζουμε από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει. Μετά ξαναβάζουμε στην φωτιά για 5 λεπτά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού (λειτουργεί ως συντηρητικό) και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε όπως στις προηγούμενες συνταγές.

Μαρμελάδα τριαντάφυλλο

Η πιο ιδιαίτερη από τις πέντε συνταγές, μας συστήνει το αγαπημένο λουλούδι στην πιο γευστική, βρώσιμη εκδοχή του, κάνοντας τα φρούτα να αφρίζουν από την ζήλια τους. Η συνταγή προέρχεται από το AllRecipes.com. Υλικά (για 4 περίπου βάζα): 230γρ φρέσκα πέταλα ρόδων (έχοντας αφαιρέσει τη λευκή βάση τους), 2 κούπες ζάχαρη, χυμό 2 λεμονιών, 3 κούπες νερό, 50γρ πηκτίνη. Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα πέταλα, τον χυμό του λεμονιού και μία κούπα ζάχαρης σε ένα μπολ, μέχρι τα πέταλα να καλυφθούν από την ζάχαρη ομοιόμορφα. Αφήστε τα όλο το βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου. Την επόμενη ημέρα, βάλτε το νερό να βράσει σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και προσθέστε το μείγμα των πετάλων και μία κούπα ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώστε την φωτιά, και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Δυναμώστε την φωτιά και μόλις έρθει σε θερμοκρασία βρασμού, αφήστε να βράσει για 5 λεπτά. Προσθέστε την πηκτίνη και ανακατέψτε. Αφήστε να βράσει για ένα ακόμη λεπτό.  Βάλτε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια και αποθηκεύστε όπως προηγουμένως.

Μαρμελάδα ροδάκινο

Τι χρειαζόμαστε:
1200 γρ. ροδάκινα καθαρισμένα
900 γρ. ζάχαρη
χυμό από ένα πορτοκάλι
Λίγες σταγόνες λεμόνι

1) Βάζουμε στο multi τα ροδάκινα και τα αλέθουμε, να γίνουν μικρά κομματάκια.
2) Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε τα ροδάκινα, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
3) Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε περίπου για  εικοσάλεπτο (κάνουμε το τέστ με το πιατάκι) που και που ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.
4) Τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες του λεμονιού, όταν κρυώσει την βάζουμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

πηγή: www.daddy-cool.gr