Έξυπνα Τips… που πρέπει να γνωρίζει κάθε καλή μαγείρισσα!!

Για να μη σκάνε τα λουκάνικα στο τηγάνι:
Για να μη σκάνε τα λουκάνικα στο τηγάνι τα βράζετε πρώτα για 10 περίπου λεπτά, τα στραγγίζετε και τα τηγανίζετε αυξάνοντας σταδιακά τη φωτιά. Εναλλακτικά, τα τρυπάτε με πιρούνι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο για να βρίσκουν διέξοδο τα υγρά τους.
Το σωστό βράσιμο των λαχανικών:
Βράστε τα λαχανικά σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό με αλάτι, ώστε να μη χάσουν το έντονο χρώμα τους. Εξαίρεση αποτελούν: πατάτες, καρότα, ρίζα σέλινο, παντζάρια, κουνουπίδι, μπρόκολα, κολοκυθάκια, σπανάκι, κρεμμύδια πρέπει να μπουν στην κατσαρόλα όσο το νερό είναι κρύο.
Περίσσεψε τομάτα από την κονσέρβα:
Αν ανοίξατε κονσέρβα τομάτας και δεν την χρησιμοποιήσατε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε παγοκύστες δημιουργώντας εύχρηστα παγάκια τοματοχυμού έτοιμα προς χρήση.
Εκμεταλλευτείτε μέχρι τελευταίας… σταγόνας την αγαπημένη σας μουστάρδα:
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο μέσα στο μπουκάλι της μουστάρδας που… τελειώνει, ξίδι, αλάτι και πιπέρι και δημιουργήστε μια καταπληκτική βινεγκρέτ.
Βιολογικός καθαρισμός κουνουπιδιού:
Τοποθετήστε το κουνουπίδι για 15 λεπτά σε κρύο αλατισμένο νερό για να φύγουν έντομα, κάμπιες και σαλιγκάρια.
Χρώμα και στα παγάκια:
Για εντυπωσιακά χρωματιστά παγάκια! Βάλτε στη θήκη με τα παγάκια λίγες σταγόνες μέντας, γρεναδίνης ή λεμονιού. Για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορείτε να βάλετε σε κάθε θήκη ένα φύλλο μέντας, ένα φρούτο του δάσους ή ένα φραμπουάζ.
Πόσο φρέσκιες είναι οι σαρδέλες:
Η ζωντάνια των ψαριών φαίνεται από τα βράγχια, τα χρώματα και τα μάτια. Αν δείτε όμως μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια της σαρδέλας, μην απορήσετε.… Δεν είναι νέο είδος ψαριού που σας διαφεύγει… έχει μείνει στο ψαράδικο λίγο παραπάνω καιρό!
Για να φύγει η τηγανίλα από το σπίτι:
Τα τηγανιτά εκδικούνται με τον χειρότερο τρόπο: ΤΗΓΑΝΙΛΑ παντού! Ανοίξτε τα παράθυρα και κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Τα πιο φυσικά και αποτελεσματικά αποσμητικά χώρου!
Το βράσιμο των ζυμαρικών:
Για να βράσετε ζυμαρικά, η φωτιά που βράζει το νερό πρέπει να είναι πολύ δυνατή στην αρχή. Όταν ρίξετε το ζυμαρικό και ξαναρχίζει η βράση, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια θερμοκρασία.
Πόσο φρέσκα είναι τα μύδια:
Υπέροχο έδεσμα αλλά και πολύ επικίνδυνη τροφή αν αποδειχτούν ότι δεν είναι φρέσκα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν. Τα φρέσκα μύδια ή είναι κλειστά ή κλείνουν μόλις ενοχληθούν. Όσα δεν κλείνουν και όσα είναι σπασμένα πρέπει να τα πετάξετε. Πετάξτε επίσης όσα δεν ανοίξουν κατά το βράσιμο ή το άχνισμα. Δεν θα πρέπει να “απαιτήσετε” τέτοια συμπεριφορά από τα κατεψυγμένα μύδια.
Ακριβοδίκαιη μοιρασιά:
Πως θα κόψετε σε ισόποσες μερίδες μια τάρτα, μια τούρτα, μια βασιλόπιτα; Αν οι μερίδες είναι 2, 4 ή 8 τότε τα πράγματα είναι απλά. Τι γίνεται όμως αν πρέπει να μοιράσετε τα κομμάτια στα τρία; Ορίστε η λύση ‘ρολόι’. Κόβουμε από το κέντρο προς τα έξω σα να είναι ο δείκτης στο δώδεκα. Το επόμενο κόψιμο θα γίνει στο δώδεκα και είκοσι, ενώ το τρίτο στο δώδεκα παρά είκοσι. Με το ίδιο σκεπτικό κόβουμε και τις έξι μερίδες.
Σκόρδο το εύγευστο:
Αν έχετε μικρά προβλήματα δυσπεψίας, αλλά σας αρέσει η μυρωδιά του σκόρδου, αλείψτε την κατσαρόλα με τριμμένο σκόρδο χωρίς μετά να το χρησιμοποιήσετε στο ψήσιμο.
Για διαφορετικά κοκκινιστά:
Δοκιμάστε στα κάθε είδους κοκκινιστά αλλά και στη φασολάδα να προσθέσετε κατά το μαγείρεμα λίγη ξεραμένη πορτοκαλόφλουδα.
Για να ψήσετε μεγάλα κομμάτια κρέας:
Χρειάζεστε οπωσδήποτε ψησταριά με καπάκι, που θα το έχετε κλειστό για να σιγοψηθεί το κρέας μέχρι μέσα. Αν πάλι δεν διαθέτετε σκεπαστή ψησταριά, τραβήξτε τη δύναμη της φωτιάς στην άκρη και απομακρύνετε το κρέας, για να μην ψηθεί υπερβολικά από έξω και ελάχιστα από μέσα. Βάλτε από κάτω του ένα ταψάκι που θα μαζεύει τους χυμούς του, με τους οποίους θα φρεσκάρετε συχνά το κρέας σας.
Για να μη σπάζουν τα αυγά κατά το βράσιμο:
Τα αυγά σπάζουν με το βράσιμο όταν έχουν μόλις βγει από το ψυγείο. Γι’ αυτό πρέπει να μένουν περίπου 20 λεπτά εκτός για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Αν υπάρχει πίεση χρόνου τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και ρίξτε στο νερό λίγο ξύδι.
Φτιάξτε το δικό σας πικάντικο λάδι:
Λάδι πικάντικο: Παίρνετε μερικές κόκκινες καυτερές πιπεριές. Τις κόβετε σε λεπτές φέτες και τις βάζετε σε ένα βάζο με λάδι . Τις αφήνετε περίπου 2-3 μέρες και το πικάντικο λάδι είναι έτοιμο. Μερικές σταγόνες από αυτό το λάδι στο φαγητό σας, την ώρα που το μαγειρεύετε, θα του δώσει μια πολύ ωραία και πικάντικη γεύση.
Σχετικά με τα … όσπρια:
Όσπρια: Φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, μπιζέλια, φάβα, φακή… Αγορά: Προσέχετε να είναι ισομεγέθη ώστε να βράζουν ομοιόμορφα. Αναζητήστε την ημερομηνία λήξης τους καθώς εσοδείας τους. Εάν θέλετε να διαπιστώσετε τη φρεσκάδα τους, απλά δαγκώστε τα! Εάν σπάσουν είναι πολυκαιρισμένα. Τα νέας εσοδείας απλά υποχωρούν στο δάγκωμά σας. Μαγείρεμα: Τα όσπρια πρέπει να μουλιάζουν πριν το μαγείρεμα (όλα, εκτός από τη φακή, και τη φάβα). Υπολογίστε περίπου 10 -12 ώρες για τα φασόλια, τα ρεβίθια και τα μπιζέλια ενώ για για τα ξερά κουκιά υπολογίστε ένα 4άωρο.
Πατάτες τηγανιτές:
Αφού καθαρίσετε και κόψετε τις πατάτες, βυθίστε τις μέσα σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λεμόνι. Δεν θα μαυρίσουν και θα αποκτήσουν μια υπέροχη τραγανή κρούστα. Εάν σας αρέσει το αλάτι, αλατίστε τις πατάτες σας αφού τις σουρώσετε από το νερό και πριν τις ρίξετε στο τηγάνι.
τα διαβάσαμε στο:  cookoo.gr/tips