ΓΙΑΝΝΕΝΑ η μαγεία της φύσης … με πανύψηλα καταπράσινα βουνά και ορμητικά ποτάμια (φωτογραφίες και βίντεο)!!!

Στην καρδιά της Ηπείρου, προικισμένος με πανύψηλα καταπράσινα βουνά και ορμητικά ποτάμια ο Νομός Ιωαννίνων περιμένει τον απαιτητικό επισκέπτη για να τον μυήσει σε διαδρομές πρωτόγνωρες και εμπειρίες μοναδικές.

Τα Γιάννενα, πρωτεύουσα του νομού και μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, με αδιάψευστο μάρτυρα την ιστορία τους, είναι απόλυτα ικανά να παρασύρουν στο μύθο τους τον περιηγητή που είναι έτοιμος να αφεθεί στη μαγεία της καταπράσινης φύσης, στα ίχνη, βαθιά και ανεξίτηλα, που άφησαν στην περήφανη πόλη, Έλληνες και ξένοι που την περπάτησαν στην υπερχιλιόχρονη πορεία της, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της ένα-ένα με γενναιοδωρία.

Λίμνη των Ιωαννίνων
Λίμνη Παμβώτιδα
Παμβώτις είναι το αρχαίο όνομα της γνωστής σε όλους λίμνης των Ιωαννίνων που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια επιφάνεια 19,4 χιλιομέτρων και το μέγιστο βάθος της σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 11 μέτρα. Τροφοδοτείται με νερά πηγών που αναβλύζουν από πηγές του Μιτσικελίου όρους και παρά τις διάφορες αυξομειώσεις στην στάθμη της η ύπαρξή της είναι συνεχόμενη στην περιοχή τα τελευταία 10.000 χρόνια. Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες και αποτελεί κομμάτι ενός αξιόλογου οικοσυστήματος που ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που προσφέρει στην περιοχή. Επιπλέον η λίμνη είναι γνωστή για τα νόστιμα ψάρια τα χέλια,τις καραβίδες και το χαβιάρι που συντροφεύουν τους καλοφαγάδες, αλλά και τον εξαίρετης ποιότητας γόνο που παράγεται στον ιχθυογενετικό της σταθμό και εμπλουτίζει τις λίμνες και τα ποτάμια της Ελλάδας. Σήμερα η λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν λοιπόν επισκεφτείτε και εσείς κάποια στιγμή την πόλη, θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στις όχθες της και να επισκεφτείτε το νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της και παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον αφού εκεί δολοφονήθηκε ο γνωστός άρχοντας της πόλης κατά την εποχή της τουρκοκρατίας ο Αλή Πασάς.
 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα επιλογή που θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα στην περίπτωση που επισκεφτείτε την πόλη των Ιωαννίνων είναι η επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Πρόκειται για ένα μουσειακό χώρο που υπήρξε έργο ζωής για τον αξιόλογο Έλληνα καλλιτέχνη. Θα το βρείτε σε μία έκταση 17 στρεμμάτων όπου από το 1983 ο δημιουργός του φιλοτέχνησε περισσότερες από 150 μορφές Ελλήνων αγωνιστών, άλλων ηρώων και πολιτικών που άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη και την πορεία του έθνους. Σκηνές από το κρυφό σχολειό, την επανάσταση του 21′, τον μακεδονικό αγώνα, το ελληνοαλβανικό μέτωπο και πολλά άλλα ζωντανεύουν μέσω των κέρινων ομοιωμάτων και δίνουν σε μικρούς και μεγάλους την δυνατότητα να ενημερωθούν και να ταξιδέψουν σε πολύ σημαντικές πτυχές της ιστορίας. Κύριο υλικό που χρησιμοποιείται για την αποτύπωση όλων αυτών είναι το κερί μέλισσας και συνδυασμό με την εμπειρία και το ταλέντο του καλλιτέχνη το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Ράφτινγκ και Extreme Sports στα Ποτάμια των Ιωαννίνων

Για εσάς που σας γοητεύεστε με την αδρεναλίνη και αναζητάτε μια περισσότερο άμεση επαφή με το φυσικό κάλος της υπαίθρου των Ιωαννίνων η κατάβαση ενός ποταμού φαντάζει ως η ιδανική επιλογή. Μέσα στην πόλη λοιπόν, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, θα βρείτε αθλητικούς συλλόγους αλλά και επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο αντικείμενο και θα αναλάβουν εξολοκλήρου της οργάνωση μιας ξεχωριστής εκδρομής, καθώς εκτός από της γνώσεις σχετικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό θα σας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την τοπογραφία της περιοχής που θα διανύσετε. Ως πρώτη επιλογή θα σας προτείναμε την κατάβαση του Βοϊδομάτη που διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι του Βίκου και θεωρείται το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Ως αφετηρία θα έχετε την γέφυρα της Αρίστης και μετά από 1,5 ώρα και μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων σε σχετικά ήρεμα νερά θα φτάσετε στην Κλειδωνιά όπου μετά την κατάβαση του ομώνυμου καταρράχτη θα ολοκληρώσετε τη ευχάριστη αυτή “περιπέτεια”. Σαν δεύτερη επιλογή μπορείτε να επιλέξετε μια δυσκολότερη διαδρομή 27 χιλιομέτρων που απαιτεί σχετική εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσετε από τη Βοβούσα και μετά από μοναδική κατάβαση 7 ωρών θα φτάσετε στο Βρυσοχώρι. Τέλος έχετε γνώση και αντοχές και επιδιώκετε κάτι περισσότερο μπορείτε να συνεχίσετε από το Βρυσόχωρι και καλύπτοντας άλλα 25 χιλιόμετρα μέσω Παλιοσελίου να φτάσετε στην Κόνιτσα. Αναμφισβήτητα για μια σωστή επιλογή διαδρομής θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις δυνατότητές σας, όμως όποια κι αν είναι η τελική σας απόφαση, σίγουρα θα βιώσετε μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη

Σπήλαιο Περάματος

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στο χωριό Πέραμα, επάνω στο λόφο Γκορίτσα. Αποτελεί σημαντικό φυσικό οικοσύστημα και το οπτικοακουστικό υλικό στο χώρο υποδοχής, τα σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα καθώς και η περιήγηση στο σπήλαιο θα αποτελέσει για σας μία μοναδική εμπειρία. Το Σπήλαιο του Περάματος ανήκει στα ασβεστολιθικά σπήλαια και διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, αριθμό εξαιρετικά μεγάλο. Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων είναι το πρώτο σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και αυτό που παραμένει πρώτο στις εντυπώσεις, το μέγεθος και την σπανιότητά του, ενώ εξακολουθεί να δημιουργείται, απόδειξη οι στάλες που θα νιώσετε στο πρόσωπό σας ή θα δείτε πάνω στα ρούχα σας κατά την έξοδο. Σ’ αυτό βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα (1956), απολιθωμένα οστά και δόντια της σπηλαίας άρκτου. Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Στην έξοδο του Σπηλαίου, 25 μέτρα ψηλότερα από την είσοδο, ο επισκέπτης έχει μια υπέροχη θέα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων, όσο και της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας, ξακουστής από τον ιστορικό θρύλο της Κυρά Φροσύνης και του Αλή Πασά και με εξωτερικό γραφικό μονοπάτι που επιστρέφει στην είσοδο του Σπηλαίου. Στο Πέραμα θα βρείτε επίσης ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες όπου μπορείτε να απολαύσετε τα Γιαννιώτικα γλυκά, το τσίπουρο και το ούζο, καθώς και ντόπια κρέατα, πίτες και τα γνωστά Γιαννιώτικα κρασιά.
 

Ιππασία στα Ιωάννινα

Ανέκαθεν η πόλη των Ιωαννίνων αλλά και η ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστή για τον μεγάλο αριθμό αλόγων που διέθετε. Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν το μουλάρι που αποτελεί μια ανθεκτική διασταύρωση αλόγου, υπήρχε σχεδόν σε κάθε κατοικία βοηθώντας στην διεκπεραίωση πλήθους εργασιών. Κάλυπτε της ανάγκες μετακίνησης των ανθρώπων σε μέσες και μακρινές αποστάσεις, βοηθούσε στην μεταφορά υλικών και εμπορευμάτων όπως για παράδειγμα ξυλεία και τέλος χρησίμευε και στην αγροτική παραγωγή καθώς με αυτό όργωναν τα χωράφια. Στις μέρες μας μπορεί η χρήση του αλόγου να μην συναντάται στις καθημερινές εργασίες όμως η αγάπη των ανθρώπων για αυτό συνεχίζει να υφίσταται και ίσως να μεγαλώνει. Κοντά στην πόλη λοιπόν αλλά και σε ορισμένα πιο απομακρυσμένα χωριά θα συναντήσετε αρκετούς ιππικούς ομίλους και φάρμες αλόγων. Μετά από κάποια συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες μπορείτε να συμμετέχετε στις εκδρομές που διοργανώνονται ή να ιππεύεστε για κάποιες ώρες. Αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά την περιοχή θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να επιλέξετε μια πορεία 20, 30 ή 45 λεπτών ανάμεσα στις βουνοκορφές της Αστράκας και του Πάπιγκου. Επιπλέον στα Γιάννενα έχει αναπτυχθεί και η τεχνική της θεραπευτικής ιππασίας που είναι μια δραστηριότητα η οποία συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ατόμων με φυσική, συναισθηματική ή νοητική διαταραχή. Η βοήθεια της συγκεκριμένης άσκησης στα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι μοναδική και τα αποτελέσματά της πολύ ενθαρρυντικά.

πηγή