Δύο γευστικότατες και ξεχωριστές συνταγές με γλυκοπατάτα!!

Σούπα με ψητή γλυκοπατάτα και κινόα

Υλικά
1 αρκετά μεγάλη γλυκοπατάτα καθαρισμένη και σε κύβους, ½ ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καρότα κομμένα σε κύβους, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 φλιτζ. κινόα βρασμένη, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμό πουλερικών ή λαχανικών, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ φλιτζ. τρίμματα ψωμιού, 1 κ.σ. βούτυρο, 1/3 φλιτζ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη, λίγος φρέσκος μαϊντανός.

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C.
2. Τοποθετείτε τη γλυκοπατάτα σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο, τη ραντίζετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20΄.
3. Σε ένα μεγάλο σκεύος σοτάρετε σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την ψητή γλυκοπατάτα, στη συνέχεια το ζωμό πουλερικών ή λαχανικών και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 30΄ έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά. Μόλις είναι έτοιμα, τότε τα πολτοποιείτε με μίξερ χειρός ώστε να γίνουν πουρές.
4. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την κινόα και ανακατεύετε καλά.
5. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο, βάζετε τα τρίμματα ψωμιού και τα σοτάρετε μέχρι να αποκτήσουν καφετί χρώμα. Στη συνέχεια ενσωματώνετε σιγά σιγά και την τριμμένη παρμεζάνα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
6. Μοιράζετε τη σούπα σε μπολ, προσθέτετε από πάνω 1 κ.σ. από το μείγμα με τα τρίμματα ψωμιού, διακοσμείτε με λίγο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.

________________________________

Ψητή γλυκοπατάτα γεμιστή με λιαστή ντομάτα, ελιές και φέτα

Υλικά
2 γλυκοπατάτες, 100 γραμμ. φέτα κομμένη σε κύβους, 50 γραμμ. ελιές σε ροδέλες, 25 γραμμ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, ¼ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, ½ κ.γ. ρίγανη, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
2. Πλένετε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρίβετε δυνατά με σύρμα. Στη συνέχεια τις τρυπάτε πολλές φορές με ένα πιρούνι. Τις τυλίγετε με αλουμινόχαρτο, τις τοποθετείτε σε ένα ταψάκι και τις ψήνετε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μόλις είναι έτοιμες, τις αποσύρετε από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: σε ένα μπολ αναμειγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα.
4. Κόβετε στη μέση κατά μήκος τις πατάτες (όχι μέχρι κάτω τη φλούδα), προσθέτετε τη γέμιση, πασπαλίζετε με τη φέτα, διακοσμείτε με λίγο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.

πηγή:  www.elle.gr