Η Μαζώχτρα παίρνει παράταση έως και την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ *

*Έως και τις 9 Φεβρουαρίου. Στο Μικρό Γκλόρια

Μια παράσταση που καταφέρνει να φέρει πίσω στη Γένεση του Θεάτρου, ένα αφηγηματικό κείμενο, προτείνοντας ύφος και ήθος (Π. Αγιαννίδης/ Τα Νέα)

Εκ πρώτης όψεως μια ιστορία έρωτα με φόντο τους ελαιώνες της Κρήτης, η νουβέλα δεν αργεί να εξελιχθεί σε κάτι βαθύτερο: μια πραγματεία για την τάση μας να υιοθετούμε άκριτα ανεπιβεβαίωτες φήμες, καταδικάζοντας τον «ξένο» για οτιδήποτε διαταράσσει την κανονικότητά μας. (Χ. Σανούδου/ Καθημερινή)

Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια «τεχνικά» άψογη μεταφορά ενός κειμένου στο σώμα τριών ηθοποιών, αλλά με σκηνική ποίηση (Τ.Καραόγλου/ elculture) Απλα delightful μεταφορά του διηγήματος του Αργύρη Εφταλιώτη απο τα 1900, ακόμα κι όταν αρχίζουν τα μαζικά φονικά, ακόμα κι όταν ξαφνικα αναστέκεσαι στη θέση σου απο ένα κωμικά αφαιρετικό “μπαμ!” που και παλι σου έχει κόψει την ανάσα. (Μ. Βαμβούνης/ Gkoultoura)

Οι αυτοσαρκαστικές εξάρσεις της σκηνοθεσίας κι η αξιοζήλευτα ηλεκτρισμένη ενέργεια με την οποία κινείται η τριάδα στη σκηνή, αλαφραίνουν την πυκνότητα του λόγου, κάνοντας την ιστορία να ρέει γάργαρη και δροσερή, κι είναι μια ιδιαίτερη ευγένεια το συναίσθημα που σού γεννιέται απ’ τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει, διαχειρίζεται κι αναδεικνύει τη γραφή του Εφταλιώτη η ομάδα. (Ι.Πρωιμάκης / popaganda)

Η παράσταση είναι σκηνοθετημένη με έναν μοναδικό θεατρικά αφηγηματικό τρόπο, απέριττο και καθαρό, με κοινωνικές παρατηρήσεις οξυδερκείς και έναν θαυμάσιο υπόγειο σαρκασμό (E.Αϊβαλιώτου/ Catisart)

Ανακαλύψαμε μια δυνατή ομάδα ηθοποιών που έχει κατακτήσει απόλυτα το κείμενο και με απλά αλλά έξυπνα σκηνοθετικά ευρήματα καθηλώνει τον θεατή. Τελικά υπάρχουν ακόμα “μικρές” θεατρικές σκηνές που δημιουργούν “μικρά θαύματα”. (Μ.Λυμπεροπούλου/presspublica)

Μετά τους «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η ίδια ομάδα επιστρέφει με ένα σπουδαίο διήγημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και παρουσιάζει επί σκηνής, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, το αριστούργημα του Αργύρη Εφταλιώτη «Η Μαζώχτρα».

Πρόκειται για μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900 μαζί με άλλα διηγήματα του Αργύρη Εφταλιώτη, με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες». Το 2015, παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής, αναδεικνύοντας το χιούμορ και τον επίκαιρο λόγο του συγγραφέα.

Λόγω θερμής ανταπόκρισης, η «Μαζώχτρα» παίρνει μία μικρή παράταση για άλλες 4 παραστάσεις και ρίχνει αυλαία την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου.

Η Υπόθεση

Σ’ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», ζούσε μια πολύ όμορφη κοπέλα που ήταν φτωχή και μάζευε ελιές στα χτήματα των άλλων, η Ασήμω. Στην «Παραμυθιά» ζούσε κι ένα όμορφο παλικάρι που ήταν αρχοντόπουλο, ο Πανάγος. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Μα ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Έτσι, ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Σκέφτεται να πέσει στον γκρεμό… Αλλά όχι, δεν συμβιβάζεται με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

Στοιχεία Παράστασης:

Ημέρες παράστασης: Δευτέρα & Τρίτη, έως τις 9 Φεβρουαρίου 2016.

Ώρα έναρξης: 21.15

Χώρος: Μικρό Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο)

|| Τηλ.: 2103600832 & 6936742475

Είσοδος: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (μειωμένο/φοιτητές, μαθητές, άνω των 65, κατόχους κάρτας ΟΑΕΔ)

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.facebook.com/hmazoxtra

Τρέιλερ: https://vimeo.com/146771361#at=0