Κέικ καρότου με σταφίδες και γλάσο …. απλά υπέροχο!!

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 – 5): 1 – Πολύ εύκολη

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το κέικ
200 γραμμάρια βούτυρο
300 γραμμάρια ζάχαρη
4 μέτρια αυγά, χτυπημένα
2 κουταλάκια κανέλα τριμμένη
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
250 γραμμάρια καρότα τριμμένα
½ κούπα σταφίδες ξανθές
Το χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερτ
1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη
225 γραμμάρια ανάλατο τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Εκτέλεση

Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στη συνεχεία σ’ ένα μπολ του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και προσθέτετε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου το μείγμα να πάρει λευκό χρώμα. Τρίβετε στο τρίφτη το καρότο μέχρι να γίνει ένα μείγμα.

Κατόπιν ρίχνετε τα αυγά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, τα καρότα, τις σταφίδες, το χυμό λεμονιού μαζί με το ξύσμα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Εν συνεχεία προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σιγά – σιγά στο μείγμα και ανακατεύετε. Έπειτα βουτυρώνετε μια φόρμα με σούστα 23 εκ. και την στρώνετε με λαδόκολλα. Αλείφετε με βούτυρο και τη λαδόκολλα.

Απλώνετε το μείγμα του κέικ στη φόρμα.

Το ψήνετε για 1 ώρα περίπου σε φούρνο σε προθερμασμένο στους 180οC (ή ώσπου να βγαίνει καθαρή η μύτη του μαχαιριού όταν βυθίζεται στο κέντρο του κέικ).

Ξεφορμάρετε το κέικ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε από πάνω το λευκό γλάσο. Προαιρετικά πασπαλίζετε αν θέλετε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρετε με τη φλούδα πορτοκαλιού και τους ξηρούς καρπούς.

Για την επικάλυψη
Τοποθετήστε το τυρί κρέμα και το βούτυρο στο μπολ του μίξερ σας. Ανακατεύουμε το μείγμα με το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να είναι ελαφρύ και αφράτο. Ανακατέψτε το αλάτι και τη βανίλια.

Προσθέστε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη ένα φλιτζάνι κάθε φορά, μέχρι να απορροφήσει το μείγμα της ζάχαρης κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά ανάμεσα σε κάθε φλιτζάνι.

Όταν το κέικ είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα. Τότε απλώστε την επικάλυψη για το κέικ με μια σπάτουλα.

[button color=”green” size=”small” link=”http://” ]Σημείωση: ανάλογα με το γούστο σας, μπορείτε να κάνετε την επικάλυψη του κέϊκ και με γλάσο σοκολάτας.[/button]

Γλάσο
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια ή τριμμένη,
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια
Εκτέλεση.
Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ.
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι
μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες στον περίγυρό του
και την αδειάζετε πάνω στη σοκολάτα. Ανακατεύετε καλά το μίγμα
να γίνει λείο και γυαλιστερό και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, όχι
όμως να πήξει.
Το απλώνετε ομοιόμορφα επάνω στο κέικ στολίζετε με λίγα αμύγδαλα κομμένα κομματάκια

 

πηγή:  masternews.gr