Κι όμως είναι αλήθεια: άνοιξε μίνι μάρκετ που λειτουργεί χωρίς υπαλλήλους!!

είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο, λειτουργεί χωρίς υπαλλήλους και χωρίς ποτέ να έχει ουρά στο ταμείο, το μίνι μάρκετ βρίσκεται στην μικρή πόλη Βίκεν της Σουηδίας!

Η ιδέα γι΄αυτό το πρωτοποριακό μαγαζί ήρθε στον προγραμματιστή Ρόμπερτ Ιλγιασον ένα βράδυ που έσπασε το τελευταίο βάζο βρεφικής τροφής για το μωρό του και αναγκάστηκε να οδηγήσει 20 λεπτά μέχρι το πλησιέστερο σουπερμάρκετ. Τώρα πια, ο 39χρονος Ιλγιασον δεν χρειάζεται να τρέχει, καθώς εγκαινίασε στην μικρή πόλη του Βίκεν ένα μίνι μάρκετ χωρίς προσωπικό.

Οι ενδιαφερόμενοι απλώς κατεβάζουν στο τηλέφωνό τους μια εφαρμογή με την οποία ανοίγουν όταν φτάσουν την πόρτα του καταστήματος. Η ίδια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού για να σαρώσει τα barcodes των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι. Μια φορά το μήνα, οι πελάτες λαμβάνουν στο σπίτι τους τον λογαριασμό, τον οποίο μπορούν να πληρώσουν ηλεκτρονικά.

Το κατάστημα παρέχει βασικά είδη όπως γάλα, ψωμί και βρεφικές πάνες. Δεν πουλά αλκοόλ ή άλλα προϊόντα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κλέφτες, αν και το κατάστημα διαθέτει κάμερες παρακολούθησης και σύστημα συναγερμού που ενημερώνει τον ιδιοκτήτη όταν η πόρτα παραβιαστεί ή μείνει ανοιχτή για πάνω από οκτώ δευτερόλεπτα. «Μένω κοντά και αν χρειαστεί μπορώ να τρέξω κρατώντας λοστό» λέει γελώντας ο Ιλγιασον. Από τα εγκαίνια του καταστήματος τον Ιανουάριο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στα μικρά μαγαζιά να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων σουπερμάρκετ, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το Βίκεν των 4.200 κατοίκων. «Φιλοδοξώ να επεκτείνω την ιδέα μου και σε άλλα χωριά και κωμοπόλεις. Είναι απίστευτο που δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι σήμερα» εξομολογείται.

πηγή