Λικέρ νεράτζι ….. το υπέροχο ανοιξιάτικο ποτάκι!!!

Η νεραντζιά ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών και είναι μικρό δέντρο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι γνωστό δε και με τις ονομασίες κιτρομηλιά και ξινονεραντζιά.

Μοιάζει πολύ με την πορτοκαλιά και ανήκει στα εσπεριδοειδή. Η καταγωγή της είναι από το Βιετνάμ αλλά σήμερα είναι πολύ κοινή και καλλιεργείται σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές και στις χώρες της Μεσογείου.

Ο καρπός της είναι το νεράντζι που μοιάζει με το πορτοκάλι εξωτερικά αλλά η διαφορά του είναι στη γεύση.

Το δέντρο είναι ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία και είναι πολύ συνηθισμένο οι πορτοκαλιές, λεμονιές και μανταρινιές να είναι εμβολιασμένες πάνω σε νεραντζιά.

Τα νεράντζια είναι πολύ πικρά και ξινά και συνήθως δεν καταναλώνονται νωπά. Η χρήση τους είναι κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία. Ως γλυκό του κουταλιού το νεράντζι είναι έξοχο σε άρωμα και γεύση και δημοφιλές στην παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας. Ο χυμός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες όπως το λεμόνι. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάρισμα. Από τον ανθό της νεραντζιάς λαμβάνεται αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Η νεραντζιά επίσης καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια κυρίως των μεγαλουπόλεων.

ΥΛΙΚΑ

5-6 Νεράντζια
10 καρφιά γαρυφαλο,2-3 ξύλα κανέλας
1 λίτρο ρακί
2-3 φλ. ζάχαρη
1φλ.νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κεντήστε τα πιο όμορφα νεράντζια σας (5-6) με μοσχοκάρφια 1-2 τεμάχια στο νεράντζι και βάλτε λίγα ξύλα κανέλας σε ένα βάζο με 1 λίτρο ρακί για 30 μέρες. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα σιρόπι με 2 φλιτζάνια ζάχαρη – 1 νερό και περιμένουμε 10 μέρες ακόμα…..

Δοκιμάζω και σερβίρω ανάλογα με την γεύση μου αν θέλει και άλλη ζάχαρη συμπληρώνω με τον ίδιο τρόπο.

πηγή: lifehub.gr