Μαστέλο Σίφνου: Παραδοσιακά απολαυστικό!!

Περιγραφή

Αρνάκι μέσα σε ειδικό σκεύος (μαστέλο) που φτιάχνουν στην Σίφνο. Το σκεύος αυτό είναι πήλινο και το σχήμα του μοιάζει με γλάστρα, δηλαδή με στενό πάτο και όσο ανεβαίνει ανοίγει. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε και σε γάστρα αρκεί τα υγρά του φαγητού να μην ακουμπούν στο κρέας μας.

dsc04252-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 κιλά αρνάκι γάλακτος σε μερίδες 300 περίπου γραμμαρίων (από σπάλα ή από μπούτι)
  • 1 φιάλη 750ml καλό κόκκινο ξηρό κρασί
  • αλατοπίπερο
  • 2 ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • μερικές κληματόβεργες
  • λαδόκολλα

36572-569-192

Πώς το κάνουμε:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε πλυμένο και καλοστεγνωμένο το κρέας μας, ρίχνουμε από πάνω το κρασί και αφού το σκεπάσουμε με μεμβράνη το βάζουμε στο ψυγείο για 12-15 ώρες. Κόβουμε τις κληματόβεργες σε κομμάτια τέτοια που να χωρούν στο σκεύος που θα τα ψήσουμε και τις βάζουμε σε δύο στρώσεις σταυρωτά σαν να φτιάχνουμε μια σχάρα. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας μας και το βάζουμε πάνω στην σχάρα Βάζουμε τόση μαρινάδα όση δεν δεν φτάνει την σχάρα. Πάνω από το κρέας βάζουμε τον άνηθο σκεπάζοντας το όλο. Αν έχουμε το Σιφνέικο μαστέλο το σκεπάζουμε με λαδόκολλα δεμένη με βρεγμένο σπάγκο στο στόμιο του σκεύους ,αν έχουμε γάστρα κλείνουμε με το καπάκι και γύρω-γύρω για καλύτερο αποτέλεσμα βάζουμε ζυμαράκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε μέσα το σκεύος για μισή ώρα. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς και σιγοψήνουμε για περίπου 5 ώρες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στο τελευταίο μισάωρο μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια μέτριας σε σκληρότητα γραβιέρας.

tripideassifnos-gastronomy-mastelo

 

Πηγή: www.newsone.gr