Τσουρέκια που θα αφήσουν εποχή….. (συνταγή βήμα – βήμα με εικόνες)

Συνταγή βήμα – βήμα με εικόνες το πως θα φτιάξουμε υπέροχα τσουρέκια!!!

και …. όλα τα μυστικά για την επιτυχία τους!!!

* Η θερμοκρασία των υλικών έχει σημασία! Φρόντισε ώστε όλα τα υλικά σου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

* Το δωμάτιο όπου θα φτιάξεις τα τσουρέκια πρέπει να είναι ζεστό και «χουχουλιάρικο».

* Άσε τη ζύμη να φουσκώσει με την… ησυχία της. Άφησέ τη σε ζεστό μέρος και σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μια καλή ιδέα είναι να τη βάλεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 50-60 βαθμούς, αφήνοντας παράλληλα το πορτάκι ανοιχτό.

* Η μαγιά πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό νερό κι όχι κρύο ή καυτό. Είναι βασικό για να πετύχει η συνταγή και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

* Το μυστικό του τσουρεκιού είναι στο ζύμωμα. Απαιτείται να ζυμώσεις μαλακά αρκετές φορές για να φύγει ο αέρας από μέσα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά απαραίτητη. Το τσουρέκι χρειάζεται υπομονή! Ζυμώνεις, αφήνεις τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για μια ώρα, ξαναζυμώνεις κτλ. Η διαδικασία του διπλού και τριπλού ζυμώματος είναι απαραίτητη.

* Το ψήσιμο πρέπει να γίνει στη χαμηλή σκάλα και προσοχή μην ανοίξεις το πορτάκι του φούρνου και «κάτσει» το τσουρέκι.

* Για να γυαλίσεις το τσουρέκι αλείφεις από πάνω με ασπράδι κι όχι με κρόκο. Αν αλείψεις με κρόκο, το τσουρέκι θα μαυρίσει. Εναλλακτικά, μπορείς αν το αλείψεις με ζάχαρη λιωμένη μέσα σε χλιαρό νερό.

* Μείνε πιστή στα υλικά και τη δοσολογία της συνταγής και μην προσθέσεις περισσότερο αλεύρι γιατί θα σφίξει η ζύμη.

* Μετά το ψήσιμο τύλιξε τα τσουρέκια σε διάφανη μεμβράνη για να μη ξεραθούν.

Πώς να φτιάξεις τα  τσουρέκια

Βήμα 1ο

Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, αναμειγνύουμε 1/4 φλιτζανιού νερό ζεστό (όχι καυτό) και μιάμιση κουτ. σούπας μαγιά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας μέχρι να αρχίσει το μείγμα να αφρίζει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά, για 8 λεπτά περίπου.

Βήμα 2ο

Χτυπάμε 4 αβγά σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 2/3 φλιτζανιού γάλα ζεσταμένο και κρυωμένο, 14 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ίδιο μπολ και το μείγμα της μαγιάς και μισή κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να πάρει τη μορφή ζύμης η οποία θα είναι αρκετά υγρή και κολλώδης.

Βήμα 3ο

Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά και στη συνέχεια την τοποθετούμε σε μπολ το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο λάδι, για να μην κολλήσει. Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να «δουλέψει» και να φουσκώσει για 3 περίπου ώρες σε ένα σημείο μακριά από αέρα. Στη συνέχεια, την «τρυπάμε» με τα δάχτυλά μας για να κάτσει, τη γυρίζουμε ανάποδα, ξανασκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 90 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

Βήμα 4ο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ρίχνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας αρκετό αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και την πλάθουμε σε 3 κυλίνδρους μήκους περίπου 40 εκατοστών.

Βήμα 5ο

Πλέκουμε τους 3 κυλίνδρους σε κοτσίδα και βάζουμε το τσουρέκι σε ταψί το οποίο έχουμε από πριν αλείψει με λίγο λάδι. Το αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Αλείφουμε το τσουρέκι με το χτυπημένο αβγό, το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

πηγή: allanea.gr