Νεογέννητο και ύπνος …. με μία μικρή προσπάθεια θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε το μωράκι μας να βρει την σειρά του!!

Ένα μωράκι 0-3 μηνών κοιμάται περίπου 14 με 18 ώρες κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, χρόνος ο οποίος μειώνεται στις 12 με 16 ώρες μέχρι να κλείσει τον πρώτο μήνα της ζωής του. Κι ενώ εκείνο χάνεται στην αγκαλιά του Μορφέα με τις ώρες, εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε τις ανάγκες του και να ξεκλέψουμε λίγο ύπνο ανάμεσα σε ταΐσματα, αλλάγματα και νανουρίσματα τα οποία κάποιες φορές αποδεικνύονται περισσότερο αποτελεσματικά για εμάς, παρά για εκείνο. Στην ηλικία των 6 με 8 εβδομάδων αρχίζει να κοιμάται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και περισσότερο τη νύχτα. Ακόμα και τότε, όμως, συνεχίζει να ξυπνά αναζητώντας κάποιες φορές το γάλα του κι άλλες απλά την αγκαλιά της μαμάς. Το ίδιο διάστημα ο ύπνος του αρχίζει επίσης να «βαραίνει», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τώρα δεν ξυπνά και τόσο εύκολα. Τις πρώτες αυτές εβδομάδες, ειδικά αν το μωρό έχει κολικούς ή κλαίει πολύ, έχουμε την αίσθηση ότι το μωρό μας δεν κοιμάται καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με τον παιδίατρο ο οποίος, αφού θα έχει εξετάσει το μωρό μας, θα μας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι παίρνει όσο ύπνο αυτό χρειάζεται. Ως γενικό κανόνα πρέπει να θυμόμαστε ότι στους πρώτους 3 μήνες τα μωρά μας δεν κοιμούνται συνεχόμενα πάνω από 4-5 ώρες, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Νεοζηλανδοί επιστήμονες ύστερα από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν, κατέληξαν στο ότι τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια (ολόκληρης) της νύχτας στην ηλικία των 2 με 4 μηνών. «Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κανόνα» διευκρινίζουν οι ειδικοί οι οποίοι δεν ξεχνούν να μας θυμίσουν ότι «Όπως διαφέρουν τα μωρά, έτσι διαφέρουν και οι ώρες του ύπνου τους»!

Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε…
Μπορεί να νομίζουμε ότι είναι αρκετά νωρίς για να μάθουμε οτιδήποτε στο μικροσκοπικό αυτό πλασματάκι, όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ακόμα και σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία μπορούμε να αρχίσουμε να μυούμε το μωρό μας σε όνειρα γλυκά, ακολουθώντας κάποια απλά, βασικά βήματα:

  • Αποκρυπτογραφούμε τα σημάδια της κούρασης:
    Όπως ήδη αναφέραμε, το μωρό σε αυτή τη φάση της ζωής του προτιμά να κοιμάται παρά να μένει ξύπνιο. Ένα διάλειμμα 2 ωρών είναι υπεραρκετό λοιπόν για να το δούμε, να το ταχταρίσουμε και να «μιλήσουμε» μαζί του. Αν το παρακάνουμε, όμως, κρατώντας το ξύπνιο περισσότερο, τότε μπορεί να του δημιουργήσουμε υπερένταση, κάτι το οποίο μπορεί να διαταράξει το ρολόι του και να του δημιουργήσει πρόβλημα στο να ξανακοιμηθεί. Αν λοιπόν γκρινιάζει δίχως λόγο, ίσως είναι η ώρα να «βουτήξει» για λίγο στον κόσμο των ονείρων!
  • Του «συστήνουμε» τη μέρα και τη νύχτα:
    Στην ηλικία των δύο εβδομάδων περίπου, το μωρό μας είναι σε θέση να αρχίσει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει τη διαφορά της ημέρας από τη νύχτα. Για να το βοηθήσουμε, λοιπόν, προσπαθούμε να του κρατάμε όσο το δυνατό περισσότερη συντροφιά με παιχνίδια, τραγουδάκια κι αγκαλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, επιτρέπουμε στο φως να λούσει το δωμάτιο στο οποίο κοιμάται το μικρό μας αλλά και το υπόλοιπο σπίτι, ανοίγοντας τα παντζούρια, ανεβάζοντας τα ρολά και τραβώντας τις κουρτίνες. Αντίθετα, όταν σουρουπώνει, αρχίζουμε να ρίχνουμε τους τόνους. Χαμηλώνουμε τα φώτα και τη φωνή μας και προσπαθούμε να μην το ξεσηκώνουμε με παιχνίδια και ομιλίες όταν ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Αρχίζουμε να το βάζουμε στο κλίμα:
    Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μια εντριβή στην κοιλιά με ένα ειδικό λάδι, το απαλό του πιτζαμάκι, ο χαμηλός φωτισμός, ένα νανούρισμα κι ένα γλυκό φιλάκι που επαναλαμβάνονται καθημερινά την ίδια περίπου ώρα, είναι ό,τι πρέπει για να αρχίσει το μωρό μας να τα συνδέει ως μια μαγική ιεροτελεστία η οποία μονάχα ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: Ήρθε η ώρα για «νάνι»…

πηγή