Νύχτες Πρεμιέρας: Τρεις ταινίες μια ημέρα

Πολύ ευχάριστο τo γεγονός ότι το 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ενώ μπαίνει στο δεύτερο μισό της εφετινής διεξαγωγής του (τελειώνει την Κυριακή που μας έρχεται) έχει σημειώσει άνοδο συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Για την ακρίβεια, μέχρι στιγμής οι 21ες Νύχτες μετρούν περισσότερες από 20 sold out προβολές_ νούμερο που όλα δείχνουν θα αυξηθεί ως το τέλος.

Μια από τις αποψινές ταινίες που ελκύουν την περιέργεια είναι το «Τραγούδι του ελέφαντα» («The elephant song») από τον Καναδά όπου πρωταγωνιστεί ο Καναδός Ξαβιέ Ντολάν αφήνοντας  την σκηνοθεσία στον συμπατριώτη του Σαρλ Μπιναμέ. Η απάντηση στο μυστήριο της εξαφάνισης ενός ψυχιάτρου είναι υπόθεση ενός διαταραγμένου ασθενούς που ωστόσο δεν σκοπεύει να την δώσει εύκολα. Και το ερώτημα είναι γιατί σε αυτό το καλοστημένο ψυχολογικό δράμα με την απρόσμενη εξέλιξη που προβάλλεται στο Ιντεάλ της Παενπιστημίου, 18.00
Στο Ιντεάλ όμως, στις 20.00 θα βρούμε ένα από τα χάιλαιτ όχι μόνο της σημερινής μέρας αλλά γενικώς της διοργάνωσης. Θεωρητικά μιλώντας το ντοκιμαντέρ «Κατ’ οίκον περιορισμός» («Wolfpack») απευθύνεται κυρίως σε σινεφίλ. Αν όμως εξετάσουμε προσεχτικά το θέμα του, θα δούμε την ευρύτερη κοινωνική του διάσταση: τα αδέλφια Ανγκούλο έμειναν κλεισμένα επί χρόνια στο διαμέρισμά τους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να αναπαριστούν σκηνές από ταινίες. Ετσι έμαθαν την ζωή. Ακούγεται εκκεντρικό και ίσως κάπως αστείο αλλά κρύβει μέσα του ένα πυκνό, ανθρώπινο δράμα, λόγος για τον οποίο βραβεύθηκε στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Εδιμβούργου. Σε σκηνοθεσία Κρίσταλ Μοζέλ.
Και θα κλείσουμε με κάτι ελληνικό, το «The republic» του Δημήτρη Τζέτζα ντεμπούτο του στη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο «το Ρεπάμπλικ είναι ένας οίκος ανοχής 132.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου οι άνθρωποι χωρίζονται σε πελάτες, εκδιδόμενους και ενδιάμεσους. Το Ρεπάμπλικ επιβάλλει τους κανόνες: το ψέμα γίνεται αλήθεια, η βία γίνεται επικοινωνία και η αδιαφορία συνήθεια.» Θρίλερ λοιπόν βγαλμένο «κατευθείαν από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα» με τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Γιάννη Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου αλλά και την Ζωή Λάσκαρη σε ένα απρόσμενο comeback. Στον Δαναό στις 22.00.