Οι 10 καλύτερες κουζίνες του κόσμου (γαστρονομικές παραδόσεις κάθε χώρας)!!

Κάθε χώρα θα ισχυριστεί πως η καλύτερη κουζίνα είναι η δική της. Η αλήθεια όμως -που όλοι την γνωρίζουν βαθιά μέσα τους- είναι πως κάποιες χώρες έχουν γευστικότερα και δημοφιλέστερα πιάτα από κάποιες άλλες. Ας δούμε τις 10 καλύτερες…

Το ταξιδιωτικό κομμάτι του CNN, επέλεξε τις 10 καλύτερες κουζίνες του κόσμου και βρίσκοντας μας απόλυτα σύμφωνους, σας τις παρουσιάζουμε.

Οι γαστρονομικές παραδόσεις της κάθε χώρας διαφέρουν και κάθε μια ξεχωρίζει για διαφορετικό λόγο. Από τα αμερικανικά burgers, στα μεξικανικά τάκος, το ταϊλανδέζικο Moo nam tok, μέχρι την ελληνική σπανακόπιτα, το ιαπωνικό maki, το γαλλικό μοσχαράκι bourguignon και την ιταλική ναπολιτάνα, οι επιλογές είναι πολλές, μοναδικές και όλες μας ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους.

10. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η αμερικανική κουζίνα, είναι η μοναδική κουζίνα που δεν είναι μια έθνικ κουζίνα. Ίσως γιατί, η αμερικανική κουζίνα, δεν είχε ποτέ την αυταπάτη ότι λανσάρει κάτι καινούργιο στην γαστρονομία. Στη χώρα που συναντώνται όλες οι φυλές του κόσμου, συναντώνται και οι κουζίνες όλου του πλανήτη. Στην αμερικανική κουζίνα αποδίδονται φαγητά όπως τα burgers και οι πίτσες, που δεν γεννήθηκαν μεν στις ΗΠΑ, αλλά εκεί σίγουρα «μεγάλωσαν». Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί που έχουν τα δικαιώματα της πίτσας και των burgers αντίστοιχα, δεν θα είχαν ποτέ καταφέρει να τα ανάγουν σε μια ολόκληρη κουλτούρα, που θα καθιστούσε έναν ολόκληρο λαό παχύσαρκο.

Και ακόμα κι αν βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας, η αμερικανική κουζίνα είναι η δημοφιλέστερη όλων. Πιθανότερο είναι να έχετε φάει μια πίτσα των ογδόντα κομματιών παρά ένα μεξικανικό burrito…

9. Μεξικό

Αν όμως τελικά δεν έχετε φάει μεξικανικό burrito, τότε ο ουρανίσκος σας, έχει πολλά να ζήσει ακόμα. Η μεξικανική κουζίνα είναι η πιο ενδιαφέρουσα από όλες και μια κουζίνα που σίγουρα δεν θα βαρεθείτε εύκολα. Η enchilada και τα tacos, οι quesadillas και τα burritos, συνδυάζουν τη γευστικότητα, μαζί με το πικάντικο στοιχείο των μπαχαρικών και την ευκολία του να τα τρως με τα χέρια.

Επίσης, στη μεξικανική κουζίνα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, υγιεινές υπερτροφές με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι το αβοκάντο, η ντομάτα, το σκόρδο, τα φασόλια, η σοκολάτα και το τσίλι. Και το καλύτερο όλων είναι ότι δεν μοιάζει με όλα τα άλλα υγιεινά φαγητά που έχετε συνηθίσει, αλλά μοιάζει με αυτό που χρόνια αποζητούσε ο ουρανίσκος σας…

8. Ταϊλάνδη

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ταϊλανδέζικης κουζίνας είναι η πολυπλοκότητα των γεύσεων και ο πάντα επιτυχημένος συνδυασμός αυτών, ακόμα και για τους απαίδευτους ουρανίσκους. Ο συνδυασμός πικάντικου, ξινού, αλμυρού και γλυκού, με υφή τραγανιστή και κρεμώδη μαζί και όλα αυτά σε ένα πιάτο, είναι ένα τυπικό ταϊλανδέζικο έδεσμα. Οι κινεζικές, μαλαισιανές και ινδονησιακές επιρροές και η ίδια η βασιλική παράδοση στη γαστρονομία της Ταϊλάνδης, την τοποθετούν επάξια στις κορυφαίες και πιο γευστικές κουζίνες του κόσμου.

7. Ελλάδα

Η λίστα του CNN δεν παρέλειψε φυσικά να περιλάβει στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου και την ελληνική. Η ελληνική κουζίνα έχει πολλά καλά στοιχεία, όπως οι καλαματιανές ελιές, η φέτα και το βελούδινο παρθένο ελαιόλαδο, που όχι μόνο την κάνουν γευστικότατη, αλλά κυρίως υγιεινή. Μπορεί η καταγωγή της ελληνικής κουζίνας χάνεται στα βάθη των χρόνων, αλλά οι απλές γαστρονομικές συλλήψεις, όπως οι ντολμάδες, ο κρητικός ντάκος, ή ακόμα κι ένα πιάτο φακές, παραμένουν στις πρώτες προτιμήσεις, παρά την… παλαιότητά τους.

6. Ινδία

Η κουζίνα που χρησιμοποιεί χωρίς καμία φειδώ τα μπαχαρικά, είναι σίγουρα μια κουζίνα που μπορεί μεν να ταράξει το στομάχι σας, αλλά μέχρι να φτάσει στο στομάχι, θα έχει αναστατώσει θεαματικά τον ουρανίσκο σας. Τα μπαχαρικά στην ινδική κουζίνα καταναλώνονται είτε στα φαγητά είτε ακόμα και σκέτα, όπως για παράδειγμα ο μάραθος, που τρώγεται και χωνευτικός μετά το τέλος του γεύματος. Αν μη τι άλλο όμως, η μεγαλύτερη προσφορά της Ινδίας στη γαστρονομία είναι η αναβάθμιση των λαχανικών από θρεπτικές τροφές σε λαχταριστά γεύματα. Μήπως τελικά, το ινδικό φαγητό να είναι η λύση για όλους τους έφηβους που επίμονα απορρίπτουν τα λαχανικά;

5. Ιαπωνία

Κανείς δεν περίμενε ότι το ωμό ψάρι τυλιγμένο σε ρύζι θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση. Οι φίνες γεύσεις της ιαπωνικής κουζίνας σε συνδυασμό με τη λιτότητα που τη χαρακτηρίζει -αντίθετα με τη δυτική κουλτούρα- την κάνουν, όχι μόνο ανάρπαστη και δημοφιλή, αλλά και πρώτη επιλογή ανάμεσα σε πολλές. Μπορεί να μην σας τραβάει ιδιαίτερα η ιδέα του sushi και του sashimi, αλλά οι απλές γεύσεις που έχει η ιαπωνική κουζίνα και που δεν είναι όλες ωμά ψάρια, κερδίζουν όλο και περισσότερους θαυμαστές ανά τον κόσμο.

4. Ισπανία

Η κουλτούρα των tapas, που ουσιαστικά είναι ένα ολοήμερο γεύμα με μικρές μερίδες, είναι αυτό που χαρακτηρίζει -και για μερικούς εξ ολοκλήρου ορίζει- την ισπανική φιλοσοφία ζωής. Η πληθώρα και η ποικιλία των μεζέδων και η λατρεμένη paella έχουν κάνει τις διατροφικές συνήθειες των Ισπανών, αγαπητές συνήθειες ολόκληρης της υφηλίου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο καλύτερος chef του κόσμου αυτή τη στιγμή, ο Ferran Adria, είναι Ισπανός.

3. Γαλλία

Η χώρα όπου διοργανώνονται δοκιμές κρασιών και γευσιγνωσίες τυριών και όπου γεννήθηκαν τα αστέρια της Michelin, είναι μια χώρα που ξέρουν από καλό φαγητό. Η γαλλική κουζίνα είναι από τις πιο φινετσάτες και εκλεπτυσμένες και δεν θεωρείται αδίκως από τις κορυφαίες του πλανήτη, με τους μαθητευόμενους chef να πασχίζουν για να πετύχουν την ιδανική σως μπεαρνέζ.

Η αριστουργηματική γαλλική κουζίνα, είναι ένας καλός λόγος για να επισκεφτείτε το Παρίσι και όποια άλλη πόλη της Γαλλίας θέλετε, ακόμα και αν περάσετε τις ημέρες σας κλεισμένοι αποκλειστικά στις αίθουσες των μπιστρό.

2. Κίνα

Το κινεζικό φαγητό είναι φτηνό, ελαφρύ και οι κινέζοι το τιμούν, όσο λίγα έθνη τιμούν την γαστρονομική τους παράδοση. Στην ταραγμένη ιστορία της Κίνας, το φαγητό για τους Κινέζους ήταν ένας τρόπος διαφυγής από τη μοίρα τους, χωρίς όμως να ξεφεύγουν από την κουλτούρα της λιτότητας που τους χαρακτηρίζει.

Στην Κίνα, η γαστρονομική περιπέτεια δεν σταματά ποτέ και οι τοπικές κουζίνες είναι συχνά, φαινομενικά έστω, παντελώς άσχετες από αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν κινεζική κουζίνα.

Οι ευκαιρίες να δοκιμάσετε φθηνή και καλής ποιότητας κινεζική κουζίνα, είναι πολλές, και χωρίς να χρειάζεται να υπερβείτε τα γευστικά σας όρια. Όλοι τρώμε ρύζι και κοτόπουλο άλλωστε.

1. Ιταλία

Η Ιταλική κουζίνα, κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα, όχι τόσο για την πίτσα της, με την οποία έχουν τραφεί και ακόμη τρέφονται ολόκληρες γενιές, αλλά κυρίως για την απλότητα των υλικών και των γεύσεών της. Μπορούν όλοι εύκολα να αναπαράγουν σπίτι τους ένα ιταλικό πιάτο, με λίγο λάδι, λίγο σκόρδο, μια ντομάτα και λίγο μπέικον, έχετε τη Ρώμη στην κουζίνας σας. Τέλος, ας παραδεχτούμε όλοι μαζί, πως το αγαπημένο μας πιάτο είναι η καρμπονάρα. Δεν είναι ντροπή…

πηγή: www.clickatlife.gr