Ζαγοροχώρια … η μαγεία της φύσης (φωτογραφίες – βίντεο)

Το Ζαγόρι είναι περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ήπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Στην περιοχή υπάρχουν 46 οικισμοί τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου.

Ένα ταξίδι στο Ζαγόρι δεν είναι ποτέ αρκετό για να αισθανθείς ότι είδες όσα ήθελες. Δεκάδες πανέμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στα ορεινά συγκροτήματα της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου, βορείως της πόλης των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια μαγεύουν τον επισκέπτη τόσο με τη φυσική ομορφιά τους όσο και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.

Τα χωριά είναι χτισμένα στην καρδιά της φύσης με αρχιτεκτονική στην οποία κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο. Το Ζαγόρι προέρχεται από τη σλάβικη λέξη za-gora που σημαίνει “πίσω απ’ τα βουνά”. Γι’ αυτό και παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν Παροραία και οι κάτοικοι της Παροραίοι (δηλ. αυτοί που ζουν πίσω από τα βουνά).

Τα ψηλά και επιβλητικά βουνά, τα πυκνά δάση με τα αειθαλή και τα φυλλοβόλα δέντρα, οι απόκρημνες χαράδρες και οι κατάφυτες ρεματιές, τα ποτάμια, οι χείμαρροι και οι λιμνούλες συνθέτουν ένα φυσικό περιβάλλον ιδανικό για χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Το πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο του Ζαγορίου συνυπάρχει αρμονικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα και δημιουργία, όπου κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και η σχιστόπλακα.

Το χαμηλότερο σημείο της περιοχής βρίσκεται στα 500μ. ενώ το υψηλότερο στα 2497μ. Στο σημείο με το μεγαλύτερο υψόμετρο βρίσκεται η κορυφή του όρους Τύμφης ή Γκαμήλας. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως η περιοχή του Ζαγορίου εμπερικλείει στα σύνορα της δύο εθνικούς δρυμούς. Ο ένας εκτείνεται γύρω από τον ποταμό Αώο και το φαράγγι του Βίκου ενώ ο άλλος στην περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα.

Το Ζαγόρι χωρίζεται εκ παραδόσεως σε Ανατολικό, Δυτικό και Κεντρικό.

Το Ανατολικό Ζαγόρι εκτείνεται ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και το Μιτσικέλι. Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον (ώριμα δάση οξιάς, πεύκα και έλατα, τρεχούμενα νερά και πηγές, άγρια πανίδα) και η ανθρώπινη δημιουργία (πετρόχτιστα σπίτια και λιθόχτιστα καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, ιστορικές μονές και αξιόλογες εκκλησίες) εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο.

Το Δυτικό Ζαγόρι απλώνεται δυτικά της Τύμφης. Το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο (ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου με το μαγευτικό φαράγγι του Βίκου, η επιβλητική κορυφή Αστράκα, ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα νερά), τα γραφικά μονοπάτια και οι ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, αρχιτεκτονικά στολίδια της περιοχής, μαγεύουν τους επισκέπτες.


Το Κεντρικό Ζαγόρι βρίσκεται ανάμεσα στην Τύμφη και το Μιτσικέλι. Τα χωριά του, χτισμένα σε όμορφο φυσικό περιβάλλον, διατηρούν ανόθευτο το παραδοσιακό χρώμα τους. Τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά με τις χαρακτηριστικές ξύλινες στέγες και τον πλούσιο διάκοσμο (ξύλινες πόρτες και παράθυρα, τζάκι, καμινάδα κ.ά.), τα δημόσια κτίρια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα τοξωτά γεφύρια, οι βρύσες, τα πηγάδια, οι νερόμυλοι και οι νεροτριβές, οι μονές, οι εκκλησίες, τα καμπαναριά και τα ξωκλήσια αποτελούν εξαίρετες αρχιτεκτονικές δημιουργίες.

Τα Ζαγοροχώρια απέχουν 445 χλμ. από την Αθήνα, 320 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη μέσω Κόνιτσας, 20 χλμ. από τα Ιωάννινα και 40 χλμ. από το Μέτσοβο.

gossip_angel