ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ: Μονεμβασιά (φωτογραφίες – βίντεο)

Η Μονεμβασιά είναι από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα όχι μόνο το καλοκαίρι.

Εκτός από την περίφημη Καστροπολιτεία, η οποία όλες τις εποχές του χρόνου προσφέρει μοναδικές εικόνες και αυτή την ιδιαίτερη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, ολόκληρη η περιοχή του δήμου παρέχει επιλογές που την καθιστούν έναν εξαιρετικό προορισμό όλο το χρόνο.

Στη Νεάπολη, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την όμορφη πόλη με το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα και θα νιώσει μια γαλήνη και εσωτερική ηρεμία όταν περπατήσει στους όμορφους δρόμους και την παραλία της πόλης.

Ανάλογες εικόνες ψυχική ανάτασης προσφέρει και το Κυπαρίσσι έχοντας φόντο την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Κάντε μια στάση και στο μοναδικό φιόρδ της Ελλάδας και σε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια παγκοσμίως, στο Γέρακα για να απολαύσετε το μεγαλείο της Φύσης και τις φημισμένες γαριδοπέτουλες.

Αυτήν ακριβώς την φυσική ομορφιά μπορεί να αναζητήσει ο επισκέπτης στο σπήλαιο της Καστανιάς, το οποίο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας και το δεύτερο στο είδος του στην Ευρώπη ή ακόμα (και εφόσον το επιτρέπει ο καιρός) στο απολιθωμένο φοινικόδασος που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, κοντά στον Άγιο Νικόλαο Βοιών.

Αλλά και αυτοί που νιώθουν πιο δραστήριοι, μπορούν μέσα από μια σειρά καλά οργανωμένων και σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών – τόσο στον Καβομαλιά και στο Χιονοβούνι όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου – που έχουν κυρίως περιηγητικό και λιγότερο ορειβατικό χαρακτήρα, να γνωρίσουν από κοντά όλα τα κρυμμένα μυστικά του τόπου και να δουν αξιοθέατα, όπως είναι μεταξύ άλλων ο φάρος του Καβομαλιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Ζάρακα, ο εγκαταλειμμένος μεσαιωνικός οικισμός στο Λογγάρι, ο νερόμυλος στα Τάλαντα, το φαράγγι Μπαλογκέρι και…..

Πολλές μάλιστα από αυτές τις διαδρομές ενδείκνυνται και για περιήγηση με mountain bike.

Όσοι αναζητούν περισσότερη δράση, θα ανταμειφθούν με τα δύο αναρριχητικά πεδία, τα οποία βρίσκονται στο πάρκο Καβομαλιά – Ζόμπολου στον Άγιο Νικόλαο της Νεάπολης (διαθέτει εξαιρετικά πεδία με φόντο τη θάλασσα, τα οποία περιβάλλονται από σημαντικά και φυσικά αξιοθέατα) και στο Κυπαρίσσι, όπου το αναρριχητικό πάρκο προσφέρει μια μοναδική θέα στο Μυρτώο Πέλαγος.

Πέρα όμως από μοναδικά φυσικά τοπία και οικοσυστήματα, η Μονεμβασιά χαρακτηρίζεται και από το έντονο θρησκευτικό της στοιχείο, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στον αριθμό των εκκλησιών και των μοναστηριών της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η περιοχή του Καβομαλιά λόγω του μεγάλου αριθμού των ναών και των ασκηταριών της έχει πάρει την ονομασία «μικρό Άγιο Όρος» καθώς και ότι στην περιορισμένη έκταση της Καστροπολιτείας διασώζονται 26 από τις 33 εκκλησίες που αναφέρεται ότι υπήρχαν τον 19ο αιώνα.

Ο ναός του Ελκομένου Χριστού στην Καστροπολιτεία, ο Άγιος Αθανάσιος στην Παντάνασσα, ο Πίσω Άη Γιώργης κοντά στα Βελανίδια, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στον Χάρακα αλλά και η Μονή Ευαγγελιστρίας μεταξύ Γέρακα και Ρειχιάς είναι μερικά μόνο από τα θαυμάσια δείγματα της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής παράδοσης της περιοχής.

Ένα ακόμα δυνατό «χαρτί» της περιοχής είναι τα προϊόντα της και οι γαστρονομικές της προτάσεις, οι οποίες σχετίζονται με μοναδικές συνταγές (π.χ. σαΐτια, γαριδοπέτουλες, γκόγκλες).

Άλλωστε στη Μονεμβασιά θα έχετε τη δυνατότητα να γευθείτε στον τόπο του τον οίνο Malvasia, το πιο φημισμένο κρασί του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Η περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς φημίζεται εξάλλου για τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της όπως το μοναδικό βατικιώτικο κρεμμύδι με την επιστημονικά αναγνωρισμένη μεγάλη θρεπτική αξία και το φημισμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φημισμένο ελαιόλαδο, τα οποία αξίζει να δοκιμάσετε.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

 

πηγή