Ποιά είναι τα τρόφιμα που βοηθούν στον καλύτερο ύπνο!!

Έχετε κόψει τους απογευματινούς καφέδες, κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε και το αλκοόλ πριν τον ύπνο, αλλά και πάλι δεν κοιμάστε καλά, υποφέρετε από αϋπνίες, ή ξυπνάτε στη μέση της νύχτας; Μπορεί να φταίει η διατροφή σας. Οι παρακάτω τροφές υπόσχονται να κάνουν θαύματα στην ποιότητα του ύπνου σας, και να σας βοηθήσουν να σταματήσετε να μετράτε προβατάκια.

Ψάρι: Τα περισσότερα ψάρια, και ιδιαίτερα ο σολομός και ο τόνος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε νύστα.

Καρύδια και αμύγδαλα: Τα μεν καρύδια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης. Τα δε αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα μαγνησίου, το οποίο έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Τυρί και γαλακτοκομικά: Αυτό που λέγαν’ οι γιαγιάδες μας «πιες ένα ποτήρι γάλα να ηρεμήσεις» στην πραγματικότητα ισχύει για όλα τα γαλακτοκομικά. Κι αυτό γιατί το ασβέστιο που περιέχουν αφενός «καλμάρει» το μυϊκό σύστημα και αφετέρου βοηθά τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει την τρυπτοφάνη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά για να παράγει μελατονίνη.

Μαρούλι: Πιθανότατα δεν το γνωρίζατε, αλλά το μαρούλι περιέχει μια ουσία που λέγεται λακτουκάριο, και η οποία έχει παρόμοια επίδραση με το όπιο (!)στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, μας βοηθά να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε καλύτερα.

Ρύζι: Το λευκό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, οπότε η κατανάλωσή του μειώνει τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να αποκοιμηθούμε, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Μέλι: Η φυσική ζάχαρη του μελιού αυξάνει ελαφρώς τα επίπεδα της ινσουλίνης, επιτρέποντας έτσι στην τρυπτοφάνη να απορροφηθεί ταχύτερα από τον οργανισμό. Μια κουταλιά μέλι στο χαμομήλι θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πολύ καλύτερα.

Χούμους: Τα ρεβίθια είναι επίσης πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης, οπότε ένα ελαφρύ χούμους με μερικά κρακεράκια ολικής άλεσης (που θα βοηθήσουν την τρυπτοφάνη να φτάσει στον εγκέφαλο) αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για το βραδινό σας.

πηγή: www.in2life.gr