Προτιμά τις σοκολάτες και τα πατατάκια … πως να το προσελκύσουμε στην σωστή διατροφή!!!

Προτιμά τις σοκολάτες και τα πατατάκια αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη νοστιμότατη και γεμάτη θρεπτικά συστατικά σαλάτα που ετοιμάσατε; Γνωρίστε τι έχει ανάγκη ο παιδικός οργανισμός και με έξυπνους τρόπους κάντε το παιδί να αλλάξει γνώμη.

Από πολύ νωρίς το μικρό σας αρχίζει να εκδηλώνει όχι μόνο την προτίμησή του για ορισμένα φαγητά (συνήθως αυτά που έχουν αρκετή ζάχαρη) αλλά και την απέχθεια του για κάποια άλλα, συνήθως πιο υγιεινά. Προσπαθήστε να μην παίρνατε τοις μετρητοίς τα… όχι και τόσο θετικά σχόλια για τις μαγειρικές σας ικανότητες, φροντίζοντας σταδιακά να εμπλουτίζετε το πιάτο του με καινούριες γεύσεις.

Χτίστε σωστά τον παιδικό οργανισμό
Η σωστή διατροφή αποτελεί θεμέλιο για την ομαλή ανάπτυξη του μικρού σας, γι’ αυτό εξασφαλίστε του ένα πλήρες διαιτολόγιο. Η συνταγή για γερό οργανισμό απαιτεί…

Πρωτεΐνες: Βοηθούν στην αύξηση και ανανέωση των ιστών. Πηγές: κρέας, ψάρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί.

Υδατάνθρακες: Δίνουν ενέργεια, αλλά η υπερκατανάλωση οδηγεί στην παχυσαρκία. Με κύριους «εκπροσώπους» τη ζάχαρη και το άμυλο, συναντούμε τους υδατάνθρακες σε μπισκότα, κρουασάν κ.λπ. και σε ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια.

Λίπη: Βοηθούν στη νοητική και σωματική ανάπτυξη του μικρού σας. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση! Πηγές: κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι.

Φυτικές ίνες: Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Πηγές: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά.

Βιταμίνες:
Βιταμίνη Α: Χαρίζει υγεία στα μάτια και το δέρμα. Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, κοτόπουλο, σπανάκι, καρότα.

Βιταμίνη Β: Βοηθά τον οργανισμό να λαμβάνει ενέργεια από τις τροφές. Πηγές: κρέας, γάλα, τυριά, συκώτι, αβγά, ψωμί ολικής αλέσεως.

Βιταμίνη C: Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Πηγές: φρούτα, λαχανικά.

Βιταμίνη D: Δυναμώνει τα δόντια και τα οστά. Πηγές: συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη Ε: Βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην ανάπτυξη των μυών. Πηγές: πράσινα λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, καρύδια, δημητριακά.

Φαγητό, η πιο ευχάριστη ώρα
Βοηθήστε το μικρό σας να αρχίσει να τρώει απ’ όλα τα φαγητά λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:
• Διακοσμήστε το πιάτο του με χρωματιστά λαχανικά ή φρούτα και κάντε το πιο ελκυστικό σχηματίζοντας λουλούδια (π.χ. με φέτες από ροδάκινο), σπιτάκια (π.χ. με κομματάκια αγγούρι) κ.λπ.
• Μαγειρέψτε και στρώστε το τραπέζι μαζί με το παιδί για να αισθανθεί χρήσιμο. Ζητήστε του να πλάσει τα κουλουράκια, να δει αν «κοκκίνισε» το φαγητό στο φούρνο, να βάλει το ψωμί στο τραπέζι κ.λπ.
• Χαρίστε του ένα σερβίτσιο με τον αγαπημένο του ήρωα.
• Χρησιμοποιείτε κάθισμα φαγητού για να φτάνει στο τραπέζι και απευθύνετέ του το λόγο όσο συζητάτε για να μη βαριέται.
• Πείτε του πως τρώγοντας απ’ όλα τα φαγητά παίρνει δύναμη για να παίζει και να τρέχει.
• Λέγοντας «θες να μαγειρέψω μακαρόνια ή κρέας;» το παιδί καταλαβαίνει πως υπολογίζετε τη γνώμη του.

πηγή