Πως να διαλέξω το σωστό παπούτσι για το μωράκι μου (σχετικός πίνακας που θα σας βοηθήσει)

Τι παπούτσι να επιλέξω για το μωράκι μου; Ποιο είναι το σωστό νούμερο; Κάθε πότε μεγαλώνει το πόδι του; Αυτά και άλλα πολλά στο άρθρο που ακολουθεί!

Τα μωρά δεν χρειάζονται παπούτσια ή, για να είμαστε πιο σαφείς, δεν χρειάζονται παπούτσια για περπάτημα. Αυτό που ίσως να έχουν ανάγκη είναι κάποια μαλακά παπουτσάκια αγκαλιάς για να ζεσταίνουν τις πατουσίτσες τους αλλά και αυτά όχι κάθε ώρα της ημέρας. Βλέπετε, πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να περπατούν με γυμνό πέλμα ώστε εξασκούν τα δαχτυλάκια τους και τους μύες της καμάρας, ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη δύναμη και ισορροπία.

Όταν όμως πλησιάζει η ώρα να σταθούν στα πόδια τους, τότε για λόγους προστασίας του πέλματος ένα ζευγάρι βρεφικά παπουτσάκια είναι ίσως μια καλή ιδέα. Τι ζευγάρι, όμως, πρέπει να επιλέξετε ώστε να μην παρεμβαίνει στην διαδικασία ανάπτυξης του πέλματος, τι να προσέξετε, τι νούμερο να προτιμήσετε […]; Βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως πρέπει να είναι το πρώτο παπούτσι;

  • Να είναι μαλακό, ώστε να έχει το μικρό σας άμεση αίσθηση του εδάφους αλλά και να μην αντιμετωπίζει εμπόδια στην κίνηση του ποδιού και των δακτύλων.
  • Να είναι ελαφρύ, ώστε να μην εμποδίζει τα βήματά του
  • Να είναι ασφαλές. Εάν διαθέτει κουμπιά, κορδόνια η φερμουάρ μπορεί να εκθέσει το μικρό σας σε ένα σωρό κινδύνους!
  • Να είναι αντιολισθητικό. Δεν θέλετε να σαμποτάρετε τα ήδη ασταθή πρώτα βήματά του! Επιλέξτε επομένως κάποιο με πάτο από σουέτ, επίπεδο λάστιχο ή κρεπ.
  • Να διαθέτει απορροφητική εσωτερική σόλα και επάνω μέρος. Μια καλή επιλογή είναι τα παπούτσια από δέρμα η καμβά.
  • Να εφαρμόζει σωστά (δείτε παρακάτω) και να έχει ψηλές άκρες ώστε να μην μπορεί το μωρό σας να το βγάλει εύκολα.

Πως δεν πρέπει να είναι;

  • Το πρώτο παπούτσι του μωρού σας δεν πρέπει να είναι αθλητικό, καθώς αυτά έχουν σκληρές λαστιχένιες σόλες, ούτε μποτάκι, ούτε κάποιο γιορταστικό (π.χ. μοκασίνι, μπαλαρίνα) με σόλα που γλιστράει.
  • Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης του ποδιού το παιδί δεν χρειάζεται στήριξη ούτε στον αστράγαλο ούτε στην καμάρα (μέχρι τα 3 δεν θα έχει ούτως ή άλλως καλοσχηματισμένη καμάρα).
  • Δεν πρέπει να είναι από συνθετικό υλικό που να προκαλεί εφίδρωση
  • Εάν πρόκειται για παπούτσι καθημερινής χρήσης, είναι σημαντικό να μην είναι μεταχειρισμένο. Δείτε γιατί εδώ.

Το σωστό νούμερο

Για να βρείτε το σωστό νούμερο για το παιδί σας χρειάζεστε μια κόλλα χαρτί, κομμάτια κολλητικής ταινίας, ένα μολύβι και έναν χάρακα.

1. Κολλήστε την κόλλα στο πάτωμα με την κολλητική ταινία.

2. Βάλτε το μωρό σας να πατήσει πάνω της. Ιδανικά βάλτε κάποιον άλλο να το κρατάει από τα χέρια αφήνοντάς το να πατάει σταθερά και κατακόρυφα.

3. Σημαδέψτε το σημείο που βρίσκεται η φτέρνα του και το σημείο στο οποίο τελειώνει το μεγάλο του δάχτυλο.

4. Μετρήστε την απόσταση και προσθέστε ένα εκατοστό.

5. Στην συνέχεια συμβουλευτείτε τον πίνακά μας

Πίνακας για παιδικά νούμερα παπουτσιών

Extra Tips:

  • Μόλις φορέσετε το παπούτσι στο παιδί σας ελέγξτε εάν η απόσταση μεταξύ της άκρης του μεγάλου δαχτύλου και της άκρης του παπουτσιού είναι ίση με το πλάτος του αντίχειρά σας. Εάν είναι έτσι τότε έχετε το σωστό νούμερο.
  • Επίσης, φροντίστε να ελέγξτε το πλάτος τοποθετώντας το δάχτυλό σας ανάμεσα στο πλάι του πέλματος και στο παπούτσι. Εάν δεν μπορείτε να το κινήσετε μάλλον είναι σφιχτό, εάν το κινείτε με ευκολία πιθανότατα είναι φαρδύ.
  • Παρακολουθήστε ακόμη τον τρόπο που το παιδί σας περπατάει. Εάν δυσκολεύεται, εάν σηκώνει ψηλά το πόδι για να περπατήσει, εάν γενικά δείχνει να μην τα βολεύεται, τότε κάτι δεν είναι σωστό. Βλέπετε το καλό παπούτσι δεν χρειάζεται να το συνηθίσει, θα είναι τόσο άνετο που θα το ξεχνά.

Κάθε πότε αλλάζει νούμερο;

Θα καταλάβετε πως έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε νούμερο παπουτσιού όταν θα προσπαθήσετε να του το φορέσετε και θα συναντάτε αντίσταση. Γενικά πάντως ισχύει πως:

  • Μέχρι τους 16 μήνες αλλάζει πάνω μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες
  • Μέχρι τους 24 μήνες αλλάζει μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες
  • Μέχρι 3 ετών αλλάζει μισό νούμερο κάθε τέσσερις μήνες

πηγή: www.happyparenting.gr