Σκάλες …. και εγκυμοσύνη: κάνει ή όχι οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη να χρησιμοποιούν τις σκάλες???

Πάρα πολλά σπίτια έχουν σκάλες, είτε αυτές είναι εσωτερικές, είτε εξωτερικές, είτε και τα δύο. Μάλιστα, σε πολλά από αυτά οι σκάλες δεν οδηγούν μόνο σε βοηθητικούς χώρους, όπως η αποθήκη ή το δώμα, αλλά σε σημαντικά δωμάτια όπως είναι τα υπνοδωμάτια, με αποτέλεσμα η χρήση τους να είναι απαραίτητη πολλές φορές μέσα στην ημέρα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζουν τα δεδομένα και η καθημερινή και συχνή χρήση σκαλοπατιών κάνει μια έγκυο γυναίκα να προβληματίζεται. Είναι ασφαλές να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες μια εγκυμονούσα;Αρχικά, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα όσα αφορούν τη ζωή της στην εγκυμοσύνη, μια έγκυος είναι ασφαλές να κάνει αυτό που της επιτρέπει ο γιατρός της και που νιώθει ότι δεν την επιβαρύνει. Αν ο γυναικολόγος έχει απαγορεύσει για οποιοδήποτε λόγο το ανέβασμα και το κατέβασμα σκαλοπατιών, τότε πρέπει απαραίτητα να ακολουθήσει η έγκυος αυτή την οδηγία. Επίσης, αν νιώθει ότι την κουράζει ή δεν αισθάνεται καλά με αυτό, τότε πάλι πρέπει να μένει μακριά από σκάλες.Σε γενικές γραμμές, τα σκαλοπάτια πρέπει να υπάρχουν στη ζωή της εγκύου με μέτρο. Όσο δεν έχει αυξηθεί το βάρος της και δεν κουράζεται, μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες για να πάει π.χ. στο δωμάτιό της, αλλά πάντα με μέτρο. Πρέπει να αποφεύγει τις περιττές διαδρομές και τα πάνω κάτω αν δεν υπάρχει λόγος. Σε πιο προχωρημένη εγκυμοσύνη, καλό είναι να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα σκαλιά και αν υπάρχει δυνατότητα, να κοιμάται σε έναν άλλο χώρο τον τελευταίο μήνα για δική της διευκόλυνση.

Σε κάθε περίπτωση, οι σκάλες πρέπει να είναι ασφαλείς, όχι μόνο για την έγκυο, αλλά και για όλη την οικογένεια. Δε θα πρέπει να είναι ολισθηρές και θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως κουπαστή για στήριξη στο ανέβασμα και στο κατέβασμα.

πηγή: www.dearmom.gr