Τα συμπτώματα της “Ινομυαλγίας” που πρέπει πολύ να προσέξουμε!!

[dropcap]Η[/dropcap] Ινομυαλγία είναι μία μυοσκελετική διαταραχή που προκαλεί κόπωση, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και θέματα με την μνήμη και τη διάθεση. Και ενώ είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μυοσκελετικές παθήσεις μετά την οστεοαρθρίτιδα, δεν την έχει κατανοήσει ακόμα καλά η επιστημονική κοινότητα.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν αυτή την ασθένεια και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για αυτή τη διαταραχή.

Αφού η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με την οστεοαρθρίτιδα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή την πάθηση.

Κίνδυνοι

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς ινομυαλγία:

1. Φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή την πάθηση από τους άντρες.

2. Κληρονομικότητα. Εάν υπάρχει αυτή η πάθηση στο ιστορικό ενός μέλους της οικογένειάς σας, είναι πιο πιθανό να την αναπτύξετε.

3. Ρευματικό νόσημα. Εάν έχετε ρευματοειδής αρθρίτιδα ή λύκο, πιθανώς να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε την ινομυαλγία.

Συμπτώματα

Συχνά προκαλείται πόνος και κούραση στις αρθρώσεις και μπορεί να προκληθεί πόνος σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος με την επαφή. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου, μειώνοντας την ξεκούραση που μπορείτε να νιώσετε μετά από τον ύπνο και να προκαλέσει κατάθλιψη.

Άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβάνουν: 

– Πόνους στην κοιλιά
– Χρόνιους πονοκεφάλους
– Σύνδρομο ευαιρέθηστου εντέρου και μάτια
– Υπερευαισθησία στο κρύο ή/και τη ζέστη
– Αδυναμία συγκέντρωσης
– Ακράτεια
– Σύνδρομο ευαιρέθηστου εντέρου (IBS)
– Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα και τα πόδια
– Ακαμψία

Θεραπεία

Για να καταλάβετε εάν έχει ινομυαλγία, ο γιατρός σας πρέπει να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά σας. Αφού γίνει η διάγνωση όμως, η θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει κάτι από τα παρακάτω:

– Αναλγητικά, τα οποία θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους και θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε τη νύχτα.

– Αντικαταθλιπτικά.

– Φάρμακα για τις κρίσεις. Αυτά τα φάρμακα έχουν αποδειχτεί πως βοηθούν αρκετά στην μείωση του πόνου όσων πάσχουν από αυτή την πάθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, επισκεφτείτε την Εθνική Ένωση Ινομυαλγίας

πηγή: www.koutsompola.gr