Τηγανιτή τυρόπιτα πολίτικη… η έκρηξη του ουρανίσκου!! (βήμα-βήμα η συνταγή)

[button color=”blue” size=”small” link=”http://” ]Τηγανιτή τυρόπιτα πολίτικη[/button]

[box type=”info” ]Συνταγή της Μαρίας Τζώρτζη, του εστιατορίου «Για μια μπουκιά» στην Ν. Μάκρη Αττικής [/box]

Υλικά

Για την ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml. νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
  • 90 ml. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι

Για την γέμιση

  • 250 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
  • 150 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 3 κ.σ. μέντα ξερή η βασιλικό ξερό
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους

Για το πασπάλισμα

Μίγμα αρωματικών

Σουσάμι

Τρόπος Παρασκευής

Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

tiropita-polit-1

Καθώς ζυμώνουμε ανασηκώνουμε την ζύμη για να «πάρει αέρα» και βυθίζουμε τα δάκτυλα στην ζύμη για τον ίδιο λόγο. Αυτό είναι άλλωστε, το μυστικό για την επιτυχία του φύλλου.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 7- 8 ίσα μέρη.

Αφήνουμε την ζύμη να «ξεκουραστεί» σκεπασμένη για 1 ώρα.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά στρογγυλά φύλλα.

tiropita-polit-2

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βάζουμε στο κάθε φύλλο από μια γεμάτη κουταλιά γέμιση και την απλώνουμε στο μισό φύλο και κλείνουμε προσεκτικά σε μισοφέγγαρο. Με τα δάκτυλα πιέζουμε την γύρω άκρη για να κλείσει.

tiropita-polit-3

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να  ροδίσουν οι τυρόπιττες και από τις δύο πλευρές.

Τις βγάζουμε με λαβίδα από το τηγάνι και τις βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι.

Σερβίρουμε με καβουρντισμένο σουσάμι και θρούμπη.

πηγή: http://emvolos.gr