Τι μπορούν να πίνουν τα μικρά παιδιά (εκτός από γάλα και νερό);

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, δεν είναι καλό να δώσετε στο μωρό σας να πιει νερό πριν συμπληρώσει τους πρώτους έξι μήνες.

 

 

Αυτό επειδή το νερό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός του να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες του μητρικού ή του ξένου γάλακτος. Μπορεί επίσης να του προκαλέσει την αίσθηση κορεσμού και να επηρεάσει σημαντικά την όρεξή του για γάλα. Μέχρι τότε ενυδατώνεται και παίρνει όσο νερό χρειάζεται από το μητρικό γάλα.

Μεγαλώνοντας όμως οι επιλογές του μεγαλώνουν επίσης. Ποιες είναι όμως οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα μικρό παιδί – πέρα από γάλα και νερό – όσον αφορά τα ροφήματα; Σημειώστε ότι πρέπει να είναι κάτι που να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ώστε να μην προκληθούν οδοντικά προβλήματα. Τα καλά νέα; Υπάρχουν πολλές επιλογές, θρεπτικές και λαχταριστές!

Smothies

Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα τα οποία σαφώς και είναι καλύτερα από τα πρόσθετα. Είναι άλλωστε αυτά που δίνουν τη γλυκιά γεύση που τόσο πολύ αρέσει στα παιδιά! Προσπαθήστε να προσφέρετε ένα μικρό smoothie των 100 – 120ml μετά το γεύμα, αντί για μια ένα κέικ για παράδειγμα . Συνδυάστε μπανάνες με μούρα και γιαούρτι ή γάλα με φρούτα. Μπορείτε ακόμη και λαχανικά να αναμείξετε!   Πάρτε ιδέες από σχετικές συνταγές στο Baby.gr.

Χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη

Αν αποφασίσετε να δώσετε χυμό στο μικρό σας, βεβαιωθείτε ότι είναι χωρίς ζάχαρη και αραιώστε το με νερό. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, συνιστά σε παιδιά από 6 μηνών έως 6 χρονών περίπου 120 ml – 180 ml την ημέρα. Ο χυμός θα πρέπει να δίνεται σε ποτήρι και όχι σε μπιμπερό. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι η ποσότητα. Να μην επιτρέπουν στα παιδιά να τριγυρνούν όλη μέρα με ένα μπουκάλι ή κουτάκι χυμό φρούτου διότι έτσι αυξάνεται η έκθεση των δοντιών σε υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση της τερηδόνας. Καλό είναι ο χυμός να αποτελεί μέρος του γεύματος ή να δίνεται ως σνακ και όχι ως μέσο για να ηρεμήσει ή να απασχοληθεί με κάτι το παιδί.

Έχετε επίσης υπόψη ότι περίπου 120ml χυμός φρούτων ισούται με μια μερίδα φρούτου και παρά το γεγονός ότι είναι μια φυσιολογική ποσότητα χυμό φρούτων, να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε προσφέρετε στο παιδί σας και ολόκληρα φρούτα.

Λεμονάδα

Μερικές σταγόνες λεμονιού σε νερό ή λίγο λεμόνι πάνω σε φέτες αγγουριού, είναι μια νέα γεύση για το παιδί σας χωρίς μάλιστα να καταστραφούν τα δοντάκια του. Το λεμόνι κάνει επίσης πολύ καλό στην πέψη και μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης – καθιστώντας το ιδανικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ή ότι το παιδί σας είναι εξαντλημένο από το παιχνίδι.

Αλλά αν θέλετε να ενθαρρύνετε το μικρό σας να πίνει περισσότερο νερό, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να το κάνετε πιο ελκυστικό. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για το νερό, δοκιμάστε να το συνοδέψετε με το ένα χρωματιστό καλαμάκι ή να το βάλετε στο αγαπημένο ποτήρι ή παγούρι.

Ζωμός λαχανικών

Ο χυμός λαχανικών είναι πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία και είναι μια ευκαιρία το παιδί να πιει και κάτι άλλο πέρα από νερό, χυμό και γάλα. Είναι επίσης ο κλασικός ζωμό με τον οποίο ξεκινά ο απογαλακτισμός. Στην αρχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατάτα, καρότα, κολοκυθάκια και σταδιακά, όσο το μωρό μεγαλώνει, να προσθέσετε κι άλλα λαχανικά.       Διαβάστε τη συνταγή σε σχετικό άρθρο του Baby.gr.

Σπιτική ζεστή σοκολάτα

Ποιο παιδί λέει όχι σε μια ζεστή σοκολάτα; Για ευνόητους λόγους δεν μπορείτε να την προσφέρετε κάθε μέρα, αλλά μια στο τόσο επιβάλλεται! Ζεστάνετε λίγο γάλα και προσθέστε μία ή δύο πλάκες καλής ποιότητας σοκολάτα για να δώσει στο γάλα μια γλυκιά γεύση. Είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι το μικρό σας γίνει δύο ετών και μετά να του δώσετε σοκολάτα γιατί όπως και να έχει περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να του δημιουργήσει νευρικότητα και να μην μπορεί να κοιμηθεί.

πηγή