Το δέρμα μας και η κύηση: Αυτά που πρέπει να προσέξουν οι μελλοντικές μαμάδες

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται για το δέρμα τους κατά τη διάρκεια της κύησης. Τι έχουν λοιπόν ν΄ αντιμετωπίσουν;

ΑΚΜΗ :  όπως και κάποιες παθήσεις του δέρματος,  επηρεάζονται αρνητικά σε μερικές γυναίκες και σε άλλες θετικά. Επίσης σε ορισμένα σημεία ( κυρίως εκεί που προστίθεται βάρος) το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και δημιουργούνται γραμμώσεις. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν χρώμα κόκκινο, μετά τον τοκετό έχουν χρώμα λευκό και δυστυχώς δεν εξαφανίζονται τελείως.

ΡΑΓΑΔΕΣ. Για την αποφυγή της δημιουργίας των ραγάδων του δέρματος απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα. Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να αρχίσει τη φροντίδα του δέρματος της από νωρίς στην εγκυμοσύνη (3ο-4ο μήνα). Στο εμπόριο κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός κρεμών, ειδικών γι΄ αυτήν την περίπτωση.

Οι έγκυες μπορούν να χρησιμοποιούν αγνά οικολογικά υλικά (υπάρχουν και σε υγρή μορφή) με καταπληκτικά αποτελέσματα. Η επάλειψη γίνεται αμέσως μετά το καθημερινό μπάνιο και η περιοχή που καλύπτεται είναι το στήθος, η κοιλιά μέχρι πίσω στους γλουτούς , κάνοντας συγχρόνως και ένα ελαφρό μασάζ ώστε να απορροφηθεί και να μην λερώσει τα ρούχα.

ΠΑΝΑΔΕΣ  Συνεχίζοντας για την επιδερμίδα της εγκύου, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τις «πανάδες» που εμφανίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι οποίες προκαλούν έντονη ανησυχία στη γυναίκα. Εμφανίζονται προς το τέλος της κύησης, μετά τον 5ο-6ο μήνα, συνήθως στο πρόσωπο, είναι μικρές καστανόχρωμες κηλίδες που πολλές φορές ενώνονται και καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια. Λέγονται και «Μητρικό χλόασμα» και οφείλονται σε ορμονικούς λόγους εξαφανίζονται κατά κανόνα κατά τη διάρκεια της Λοχείας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να τις θεραπεύσετε.

Σαν πρόληψη θα μπορούσαμε να συστήσουμε την αποφυγή στην έκθεση των ηλιακών ακτίνων και τοπική εφαρμογή αγνών τοπικών αλοιφών. Επειδή το δέρμα της εγκύου διαφοροποιείται στην εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια ή εξανθήματα και να εξαφανιστούν στο τέλος αυτής.

ΜΑΛΛΙΑ Οι αδένες που υπάρχουν στο δέρμα υπολειτουργούν και αυξάνεται η λιπαρότητα με όλες τις παραπάνω συνέπειες. Είναι φυσικό λοιπόν να επηρεάζονται και τα μαλλιά. Έχει παρατηρηθεί, εκτός των άλλων σε πολλές περιπτώσεις μία έντονη τριχόπτωση, κατά τη διάρκεια της Λοχείας, η οποία είναι παροδική.

πηγή