Φτιάχνω εύκολα και επιτυχημένα… μαρέγκα και σαντιγί.

Η μαρέγκα φτιάχνεται μόνο από ασπράδια αυγών.
Μπορείτε να φτιάξετε μαρέγκα, διαχωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια (προσέχοντας τα ασπράδια να μην περιέχουν καθόλου στο μίγμα τους ίχνη από κρόκους) και χτυπώντας τα με το μίξερ για 5-7 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και αφρατέψει το μίγμα σας. –
Για να σας βγει πετυχημένη η μαρέγκα, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι το μίγμα σας να σφίξει τόσο ώστε να μην χύνεται από το μπολ όταν το γυρνάτε ανάποδα. –

Για να μειώσετε τη μυρωδιά του αυγού στη μαρέγκα και επομένως στο τελικό αποτέλεσμα σε ένα γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε μία δόση βανίλιας ή εναλλακτικά λίγο ξύσμα από λεμόνι.

Μπορείτε να φτιάξετε σαντιγί χτυπώντας με το μίξερ την κρέμα γάλακτος για 3-5 λεπτά μέχρι να σφίξει το μίγμα σας.
Ιδανικά χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος με όχι λιγότερα λιπαρά από 33%, προκειμένου η σαντιγί σας να είναι πετυχημένη.
Η κρέμα γάλακτος θα πρέπει να είναι κρύα πριν τη χτυπήσετε με το μίξερ σε σαντιγί.
Η μαρέγκα και η σαντιγί χρησιμοποιούνται συνήθως μέσα σε συνταγές προκειμένου να δώσουν όγκο και πιο λαχταριστή υφή στα γλυκά μας (κέικ, μπισκότο για βάση σε τούρτες, μους σοκολάτας ή λευκής σοκολάτας, τιραμισού κλπ).
Στις συνταγές με σαντιγί ή/και μαρέγκα, τις προσθέτουμε πάντα σταδιακά στο μίγμα σοκολάτας, ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα και μόλις προσθέσουμε και την υπόλοιπη ποσότητα ανακατεύουμε με απαλές περιστροφικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω (με μια μαρίζα ή σπάτουλα) προκειμένου να μην ‘πέσει’ το μίγμα σας.