Όσα πρέπει να ξέρεις για τους πολύτιμους λίθους και το ποια είναι η τυχερή σου πέτρα, ανάλογα με το τι ζώδιο είσαι!

Τα διαμάντια είναι οι καλύτεροι φίλοι της γυναίκας, όπως και τα σμαράγδια, τα ρουμπίνια, τα ζαφείρια…

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πολύτιμος λίθος που να μη συγκινεί τη γυναικεία καρδιά.

Αν θέλετε λοιπόν να προσφέρετε το «τέλειο» δώρο σε μια γυναίκα, μη χάνετε το χρόνο σας μπαινοβγαίνοντας στα μαγαζιά. Κατευθυνθείτε προς ένα μεγάλο και αξιόπιστο κοσμηματοπωλείο, αφού πρώτα όμως διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πολύτιμες πέτρες, έτσι ώστε να κάνετε μια καλή επιλογή.

Ακουαμαρίνα
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Να έχει έντονο και κρυστάλλινο γαλάζιο χρώμα. Αν είναι ξεθωριασμένο, τότε η πέτρα είναι μικρότερης αξίας. Σε γενικές γραμμές, η ακουαμαρίνα δεν περιέχει εγκλείσματα (δηλαδή φυσαλίδες αέρα ή στοιχεία άλλων μετάλλων) και διακρίνεται για τη λάμψη της.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το 19ο αιώνα οι πέτρες ακουαμαρίνας δίνονταν ως δαχτυλίδια δέσμευσης στις μέλλουσες νύφες πριν από το διαμάντι του αρραβώνα. Σήμερα η ακουαμαρίνα θεωρείται η τυχερή πέτρα για όσους ανήκουν στα ζώδια του νερού: Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύες.

Σμαράγδι
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Αυτή η πέτρα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Προσέξτε, λοιπόν, να μη φέρει μικρές εσωτερικές ρωγμές. Το χρώμα της θα πρέπει να είναι καθαρό πράσινο σμαραγδί. Διαφορετικά, αν δηλαδή είναι σκούρο πράσινο ή πρασινοκίτρινο, είναι λιγότερο πολύτιμη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το σμαράγδι θεωρείται ο τυχερός πολύτιμος λίθος όσων ανήκουν στα ζώδια του Ταύρου και της Παρθένου. Στην αρχαιότητα εξορυσσόταν από τα θρυλικά ορυχεία του βασιλιά Σολομώντα και ήταν η πέτρα που διακοσμούσε το Αγιο Δισκοπότηρο.

Ζαφείρι
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Οσο πιο καθαρό είναι το μπλε χρώμα ενός ζαφειριού τόσο περισσότερο στοιχίζει η πέτρα. Πέτρες που είναι πολύ σκούρες ή ωχρές είναι μικρότερης αξίας. Σημαντικοί παράγοντες, βέβαια, είναι και η καθαρότητα, η κοπή και το βάρος. Τα καλά ζαφείρια είναι συνήθως όσα δείχνουν καθαρά από έγκλειστα στοιχεία όταν παρατηρούνται με γυμνό μάτι ή με λίγα έγκλειστα στοιχεία κάτω από μεγεθυντικό φακό. Οι πεντακάθαρες πέτρες είναι σπάνιες και πολύτιμες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το ζαφείρι θεωρείται η πέτρα-φυλαχτό για τους γεννημένους στο ζώδιο του Υδροχόου. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα έλαβε ένα τέτοιο κόσμημα για τον αρραβώνα της με τον Κάρολο της Αγγλίας. Ομως, η λαίδη Ντι ανήκε στο ζώδιο του Καρκίνου και λέγεται ότι η πέτρα της έφερε κακοτυχία.

Αμέθυστος
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Το χρώμα της πέτρας θα πρέπει να είναι ελαφρώς ανομοιογενές. Αν δεν είναι, τότε κατά πάσα πιθανότητα η πέτρα είναι τεχνητή. Ο καθαρός αμέθυστος περιέχει στο εσωτερικό του δέσμες φωτός πιο ανοιχτές, που είναι μάλιστα ορατές ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Ο αμέθυστος δεν είναι ένας εύθραυστος πολύτιμος λίθος, όμως δεν θα πρέπει να τον αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο. Αν μείνει για πολλές μέρες κάτω από το έντονο φως, ξεθωριάζει και δεν ανακτά ποτέ το αρχικό του χρώμα.

Γρανάτης
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Πσο πιο διάφανο είναι το χρώμα της πέτρας τόσο πιο υψηλή είναι η αξία της. Ο γρανάτης που έχει κόκκινο χρώμα προέρχεται από τη Μικρά Ασία και είναι ο πιο διαδεδομένος. Πολυτιμότερος, αντιθέτως, είναι ο ιριδίζων, που προέρχεται από την Ιαπωνία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Ο γρανάτης θεωρείται μια πέτρα που χαρίζει οικογενειακή γαλήνη. Για τους αρχαίους, όποιος είχε ένα γρανάτη στην τσέπη του ήταν τυχερός σε περίπτωση κληρονομικής διαμάχης. Για τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο ο γρανάτης προσέφερε παρηγοριά στις θλιμμένες γυναίκες.

Οπάλιο
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Αν είναι λευκό, προσέξτε να κάνει γαλάζιες αντανακλάσεις. Το οπάλιο, όμως, μπορεί να είναι μαύρο ή κόκκινο της φωτιάς. Ένας αραβικός θρύλος έλεγε ότι το οπάλιο φέρνει χαρά στους καλούς ανθρώπους. Αν όμως δεν είναι καλοί, τότε τους κάνει να κλαίνε συνέχεια.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το οπάλιο είναι ντελικάτη πέτρα και δεν αντέχει στο ξηρό κλίμα. Επιπλέον, κάθε τέσσερις μήνες θα πρέπει να τη βάζετε σε αποσταγμένο νερό. Ετσι, διατηρεί τη λάμψη της.

Ρουμπίνι
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Αγοράστε το από ένα γνωστό και αξιόπιστο κοσμηματοπωλείο και ζητήστε πιστοποιητικό εγγύησης, γιατί δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά συνθετικά ρουμπίνια στην αγορά. Ερχονται από την Ινδία και είναι τόσο καλά φτιαγμένα, που είναι αδύνατο να τα ξεχωρίσει κανείς με γυμνό μάτι.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το ρουμπίνι φέρνει τύχη στους Κριούς και τους Σκορπιούς. Οι αρχαίοι αστρολόγοι συνιστούσαν να φοριέται στον παράμεσο, γιατί από αυτό το δάχτυλο ξεκινάει μια αρτηρία που φτάνει στην καρδιά.

Τοπάζι
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Αυτός ο πολύτιμος λίθος μπορεί να έχει διάφορα χρώματα: γαλάζιο, ροζ, μελί ή να μην έχει χρώμα (γι’ αυτό και κάποιες φορές συγχέεται με το διαμάντι). Σε κάθε περίπτωση, αν το χρώμα είναι ομοιογενές, σημαίνει ότι η πέτρα έχει δεχτεί «βομβαρδισμό», δηλαδή επεξεργασία με επιταχυντές ηλεκτρονίων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το μεγαλύτερο τοπάζι του κόσμου ζυγίζει 300 κιλά και εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Αν η πέτρα είναι ροζ χρώματος, φέρνει τύχη στους Ζυγούς, αν είναι γαλάζια, στους Παρθένους, ενώ αν είναι μελί, στους Λέοντες.

Διαμάντι
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Την κοπή της πέτρας. Το διαμάντι μπορεί να είναι κομμένο μπριγιάν, δηλαδή στο κλασικό στρογγυλεμένο και πολυεδρικό σχήμα του, υπάρχουν όμως και πιο ακριβές κοπές, όπως η κοπή σμαραγδιού, μπαγκέτας, καρδιάς και σταγόνας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το διαμάντι θεωρείται η κατεξοχήν τυχερή πέτρα για τους γεννημένους στο ζώδιο του Υδροχόου. Αν φοριέται στο δεξί χέρι, χαρίζει αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα ακόμα και σε όσους ανήκουν στο ζώδιο του Καρκίνου.

Όνυχας
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Ελέγξτε μήπως αντί για όνυχα σας πουλήσουν μια λιγότερο πολύτιμη πέτρα χαλαζία, βαμμένη μαύρη. Αν δεν είστε σίγουροι για την αυθεντικότητά της, είναι καλύτερα να αγοράσετε μια πέτρα με λεπτά λευκά νερά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Θεωρείται η πέτρα-φυλαχτό των Αιγόκερων. Πριν από αρκετούς αιώνες ήταν ο πολύτιμος λίθος που φορούσαν οι τραγουδίστριες, γιατί πίστευαν ότι προστάτευε το λαιμό τους.

Τιρκουάζ
Τι θα πρέπει να προσέξετε: Το χρώμα της. Αν το γαλάζιο χρώμα δεν είναι χημικά ενισχυμένο, τότε το τιρκουάζ κάνει ωραία κίτρινα νερά. Τα ψεύτικα τιρκουάζ (από γυαλί ή πλαστικό) έχουν, αντιθέτως, μικρές φυσαλίδες αέρα στην επιφάνειά τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Για τους Αιγύπτιους το τιρκουάζ προστάτευε από τις ασθένειες. Γι’ αυτό, οι φαραώ φορούσαν μεγάλους θώρακες πανοπλίας διακοσμημένους με τέτοιες πέτρες. Το τιρκουάζ είναι η τυχερή πέτρα όσων έχουν γεννηθεί στα ζώδια του Τοξότη και των Διδύμων.

πηγή