10 σημάδια που μας επιβεβαιώνουν εγκυμοσύνη… πριν την καθυστέρηση

1. Ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος
Ένα από τα πιο συχνά και πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία και οι πόνοι που αισθάνεται μια γυναίκα στο στήθος της, ως συνέπεια της απότομης αύξησης των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να μοιάζει με την αίσθηση πόνου που έχει το στήθος σας πριν την περίοδο. Επίσης μπορεί να αισθάνεστε το στήθος σας πιο μεγάλο και βαρύτερο από τις πρώτες εβδομάδες κύησης.

2. Nαυτία με ή χωρίς εμετό
Η πρωινή αδιαθεσία αρχίζει συνήθως τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι μυρωδιές που ποτέ στο παρελθόν δεν σας ενοχλούσαν, τώρα σας προκαλούν ναυτία.

3. Αυξημένη ούρηση
Η έντονη συχνουρία εμφανίζεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της σύλληψης. Και αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ποσότητα του αίματος και άλλων σωματικών υγρών αυξάνει απότομα, κι αυτό οδηγεί σε αύξηση της ροής από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη σας.

4. Κόπωση και υπνηλία 
Ένα από τα πρώτα σημάδια που θα παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι η κούραση. Κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης εκτοξεύονται στα ύψη, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αυξημένη υπνηλία.

5. Απέχθεια για κάποιες τροφές και αυξημένη επιθυμία για άλλες
Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι η έντονη απέχθεια για κάποια τρόφιμα και η ξαφνική επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την αύξηση των επιπέδων της β χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG), της ορμόνης της εγκυμοσύνης η οποία παράγεται  αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.6. Ελαφριά αιμορραγία
Μερικές φορές μια μικρή ποσότητα κολπικής αιμορραγίας είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Γνωστή ως η “αιμορραγία εμφύτευσης”, αυτό συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά από τη σύλληψη. Αυτή η αιμορραγία γενικά διαρκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και συμβαίνει περίπου τις ημέρες της κανονικής εμμήνου ρύσεως. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι είναι έγκυες και απλά πιστεύουν ότι έχουν μια πολύ ελαφριά περίοδο.

7. Παράξενη γεύση στο στόμα
Τις πρώτες μέρες την εγκυμοσύνης μπορεί να έχετε μια παράξενη μεταλλική γεύση. Κάποιες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν μια αναπάντεχη απέχθεια για κάτι καθημερινό και οικείο, όπως το τσάι ή ο καφές.

8. Πονοκέφαλος
Ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί για περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε έγκυος. Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

9. Κράμπες στη μήτρα 
Μερικές γυναίκες βιώνουν ήπιους πόνους (κράμπες) στην μήτρα νωρίς στην εγκυμοσύνη.

10. Αλλαγές διάθεσης
Η διάθεσή σας θα αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

ευχαριστούμε τον   Dr. Παναγιώτη Θ. Πολύζο…

[small_title title=”Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Ειδικός Αναπαραγωγής Μέλος του Institute of Life – Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Μαιευτήριο Ιασώ Website: www.drpolyzos.gr”]

πηγή:  www.allyou.gr