Εγκυμοσύνη: “μικρά” προβλήματα… μεγάλη προσοχή!!

Υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης , πόνοι στην μέση, ινομυώματα… και ένα χαρμόσυνο γεγονός Είστε έγκυος!
Πως μπορείτε αντιμετωπίζετε το πρόβλημα που ήδη σας ταλαιπωρεί; Υπάρχει κίνδυνος για το μωρό ή για την εγκυμοσύνη σας;
 
Υπέρταση
(πάνω από 14 η μεγάλη και πάνω από  9 η μικρή )
Έγκυος: οι απότομες μεταβολές της πιέσεως είναι σε θέση να επηρεάσουν τη ζωή μιας εγκύου.
Έμβρυο: Το έμβρυο δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο αντιθέτως φροντίζει για την υγεία του παράγοντας ουσίες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την πίεση της μαμάς.
Πως η εγκυμοσύνη την επηρεάζει: Ουσιαστικά το ίδιο το έμβρυο παράγοντας τις ουσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω ανεβάσει την πίεση της μαμάς. Επίσης σε μια ήδη υπερτασική γυναίκα υπάρχουν πιθανότητες να δημιουργηθούν επιπλέον οργανικές διαταραχές.
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης; Η υπέρταση επηρεάζει τη μαμά και γι’ αυτό η συχνή επαφή και η παρακολούθηση από το γιατρό της είναι απαραίτητη.
Γενικές οδηγίες προς την έγκυο: όχι πολλά αλμυρά διότι γίνεται κατακράτηση ούρων και αυξάνεται ο όγκος αίματος, όχι μεγάλο βάρος και προσοχή σε πιθανές αλλοιώσεις ούρων. Όχι χρήση διουρητικών διότι στόχος είναι η ελάττωση της πίεσης μέσα στα αγγεία.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή: Στενή παρακολούθηση από το γιατρό. Όχι περισσότερο φαγητό. Κρεβατοθεραπεία εάν κριθεί απαραίτητο και τέλος ελάττωση της πυκνότητας του αίματος που γίνεται με την απλή λήψη μιας ασπιρίνης. Εξαιρείται το φαινόμενο της προεκλαμψίας που αποτελεί παθολογικό φαινόμενο της κύησης και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση
Διαβήτης
 
Έγκυος: μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι ορμόνες της κυήσεως και οι ορμόνες του πλακούντα συγκεκριμένα αυξάνουν την απορρόφηση γλυκόζης και τη γλυκόζη. Η κύηση διαφοροποιεί το μεταβολισμό γλυκόζης στην έγκυο. Κατά κανόνα γίνεται έλεγχος με μια καμπύλη γλυκόζης σε όλες τις κυήσεις ως μέθοδος screening προκείμενου να απομονωθούν οι κυήσεις που θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο. Επίσης σε περιπτώσεις εγκύων που εμφάνισαν: αιφνίδια αποβολή στο α΄ ή β΄ τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή και επιπλοκές πριν τον τοκετό χωρίς εμφανή αίτια ή όταν αναφέρεται μεγάλο βάρος γέννησης  παιδιού  άνω των 4 κιλών.
Έμβρυο: Το έμβρυο επηρεάζεται από το διαβήτη της μαμάς. Όταν αυξάνεται το ζάχαρο της μαμάς τότε η μαμά παράγει παραπάνω ινσουλίνη. Η παραπάνω ινσουλίνη δημιουργεί μια τέτοια κατάσταση στο έμβρυο και ουσιαστικά το μεγαλώνει. Βγαίνει δηλαδή το έμβρυο μεγάλο. Ο ακριβής ιατρικός όρος το αναφέρει ως μακροσωμία.
Πως η εγκυμοσύνη τον επηρεάζει: μια γυναίκα ήδη διαβητική διπλασιάζει ή υπέρ πολλαπλασιάζει τη δόση της ινσουλίνης της.
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης; πρόωρη αποβολή 12-16η εβδομάδα, αύξηση της πιέσεως, κίνδυνος για μεγάλο παιδί (μακροσωμια), ενδομήτριος θάνατος .
Γενικές οδηγίες προς την έγκυο: Μεγάλη προσοχή τακτική παρακολούθηση από γιατρό.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή: Όχι χειρονακτική εργασία και βάρος ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Στη διατροφή προτιμήστε ψάρι, κοτόπουλο, γαλόπουλο, νωπά φρούτα και λαχανικά με περιορισμό τα κόκκινα κρέατα, τα ζυμαρικά και τα ψωμιά. Γλυκά ελάχιστα. Στα γαλακτοκομικά προτιμήστε καλύτερα 5 ή 10 % και καθόλου φέτα γιατί παχαίνει.
Προβλήματα Μέσης
 
Έγκυος: Η μέση της εγκύου επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό κυρίως για δυο λόγους: α) διότι επιφορτίζεται με 15 κιλά παραπάνω και β)λόγω των ορμονών παρατηρείται ορισμένες φορές μια χαλάρωση στους συνδέσμους με αποτέλεσμα το ίδιο βάρος να ίσοκατανέμεται σε μαλακότερους συνδέσμους , πράγμα που μπορεί να προκαλέσει μικρούς πόνους στη μέση και στα γόνατα.
Έμβρυο: δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και δεν επηρεάζεται καθόλου.
Πως η εγκυμοσύνη την επηρεάζει: την επηρεάζει μόνο σε ότι αφορά την αύξηση του βάρους
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης; Δεν την επηρεάζουν ιδιαίτερα. Εκείνο που μπορεί μόνο να τονιστεί είναι πως εξαιτίας κάποιας πίεσης του  ισχιακού νεύρου έχει πιθανότητες να κάνει εμφανιστεί μια οσφυαλγία ή ισχιαλγία αλλά δε διατρέχει κανένα κίνδυνο αφού έτσι κι αλλιώς μετά την εγκυμοσύνη το βάρος χάνεται.
Γενικές οδηγίες προς την έγκυο: Όχι στην ορθοστασία. Ναι στο περπάτημα
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή:  Προτιμήστε μια υγιεινή διατροφή και αντισταθείτε στις τροφές που ανεβάζουν το δείκτη της ζυγαριάς.
Ινομυώματα
 
Έγκυος: Ανάλογα με το είδος του ινομυώματος η έγκυος μπορεί να μην επηρεαστεί καθόλου, μπορεί όμως να εμφανιστούν επιπλοκές.  Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης είναι αυτές που ευθύνονται για την αύξηση των ινομυωμάτων κι αυτό γιατί οι ίδιες τα θρέφουν με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά σε μέγεθος. Η τοπογραφία το μέγεθος και ο αριθμός των ινομυωμάτων είναι οι 3 παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ή όχι την έκβαση της κύησης.
Έμβρυο: το έμβρυο δεν επηρεάζεται με την έννοια της ανάπτυξης παθολογίας αλλά μπορεί να επηρεασθεί από την εμφάνιση πρόωρων συσπάσεων ή και μειωμένης αιμάτωσης.
Πως η εγκυμοσύνη τα επηρεάζει: ο περιορισμός που υπάρχει με την ύπαρξη ινομυωμάτων είναι ότι δεν δύναται να αντιμετωπισθούν στη διάρκεια της κύησης, επομένως η συχνή παρακολούθηση ή και αντιμετώπιση τους προ της κύησης αποτελεί την ορθή διαχείριση των ινομυωμάτων σε σχέση με μια μελλοντική κύηση.
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης; Επηρεάζουν την εγκυμοσύνη ανάλογα με το είδος τους αλλά η πρόληψη και η συνεργασία με το γιατρό σας, σας εξασφαλίζει μια άμεση αντιμετώπιση.
Γενικές οδηγίες προς την έγκυο: συχνή παρακολούθηση των ινομυωμάτων με υπερήχους.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή: καμία αλλαγή και η έγκυος μπορεί να συνεχίζει τη ζωή και τη διατροφή της κανονικά.
Στίγμα μεσογειακής αναιμίας  –
ετερόζυγη β μεσογειακή αναιμία  
Έγκυος: η μητέρα μεταφέρει το στίγμα στο παιδί της. Εκείνο που είναι απαραίτητο να γίνει είναι μια εξέταση του συζύγου για να διαπιστωθεί εάν και εκείνος έχει το στίγμα.
Έμβρυο: Δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ωστόσο εάν και οι δυο γονείς έχουν το στίγμα τότε  υπάρχει πιθανότητα 25% το έμβρυο να νοσεί από β μεσογειακή αναιμία .
Πως η εγκυμοσύνη το επηρεάζει: δεν το επηρεάζει καθόλου.
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης; Η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. Κάποιες φορές εξαιτίας της χαμηλής αιμοσφαιρίνης που διαθέτουν οι γυναίκες που έχουν το στίγμα μπορεί να προκληθεί σημαντική αναιμία, που στην ακραία της εμφάνιση θα χρειασθεί μετάγγιση .
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή: Απαραίτητη η καθημερινή λήψη σιδήρου, προσεγμένη διατροφή με προτεινόμενες τροφές όπως φακές, συκώτι, κόκκινο κρέας και αυγά.
Θυρεοειδής
 
Έγκυος: η ύπαρξη θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει σε ορισμένο βαθμό την κύηση.
Έμβρυο: δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Αν υπάρχει υποθυρεοειδισμός χορηγείται στη μαμά θυρορμόνη η οποία ελάχιστη περνάει στο πλακούντα και δεν επηρεάζει το έμβρυο. Αν η μαμά παρουσιάζει υπερθυρεοειδισμό τότε απαιτείται προσοχή στη χορήγηση των φάρμακων διότι οι ουσίες τους περνάνε στον πλακούντα και προκαλούν εμβρυϊκό υποθυρεοειδισμό.
Πως η εγκυμοσύνη τον επηρεάζει: Ένα συνηθισμένο θυρεοειδή, δεν τον επηρεάζει η εγκυμοσύνη. Χρειάζεται λίγη μεγαλύτερη προσοχή και παρακολούθηση εάν και εφόσον υπάρχει κάποιος όζος ο οποίος καλό θα ήταν να ελεγχθεί.
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης;  με προσοχή και παρακολούθηση δεν επηρεάζουν την εγκυμοσύνη.
Γενικές οδηγίες προς την έγκυο: συχνή επαφή με το γιατρό της και παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή: όχι πολλά αλμυρά, όχι μεγάλο βάρος, όχι πολλά γλυκά και ψωμιά.
Αλλεργίες
 
Έγκυος: η έγκυος που ταλαιπωρείται από τις αλλεργίες, γίνεται περισσότερο ανεκτική.
Έμβρυο: καμία επίπτωση στο έμβρυο
Πως η εγκυμοσύνη την επηρεάζει: επηρεάζει τυχόν Αλλεργίες αμβλύνοντας τες.
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης; δεν την επηρεάζουν καθόλου
Γενικές οδηγίες προς την έγκυο: καμία ειδική οδηγία.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή: όχι πολύ αλάτι, γλυκά, ψωμιά και αλκοόλ.
Αιμορραγίες
 
Έγκυος: πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν μια αιμορραγία. Ωστόσο με την έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Έμβρυο: το έμβρυο σε μια συνεχιζόμενη αιμορραγία είναι σαφές ότι διατρέχει κίνδυνο.
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης; την επηρεάζουν ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης .
Γενικές οδηγίες προς την έγκυο: η έγκυος οφείλει να τηρεί τις οδηγίες του γιατρού της πιστά.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή: Ιδιαίτερη προσοχή στο φαγητό, λήψη ορμονών και κρεβατοθεραπεία.
Καλοήθης όγκος στήθους
 
Έγκυος: Ο όγκος του στήθους της εγκύου αυξάνεται.
Έμβρυο: Δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και δεν επηρεάζεται καθόλου εκτός από την αύξηση του μεγέθους του μαστού .
Πως η εγκυμοσύνη τον επηρεάζει: Η ίδια η εγκυμοσύνη αυξάνει τον καλοήθη όγκο του μαστού.
Επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης; Δεν την επηρεάζουν καθόλου.
Γενικές οδηγίες προς την έγκυο: Συχνή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο και αν παραστεί ανάγκη επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή: Καμία και στους δυο τομείς.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας – γυναικολόγος)
πηγή: www.imommy.gr