3 συνταγές από υπέροχα Χριστουγεννιάτικα γλυκά …… μία γλυκιά κόλαση!!!!

Γλυκός πειρασμός: Καρυδόπιτα με σοκολάτα

Φτιάξτε την παραδοσιακή καρυδόπιτα με έντονο άρωμα και γεύση σοκολάτας

 Γλυκός πειρασμός: Καρυδόπιτα με σοκολάτα

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: (από 1 – 5): 2 – Eύκολη

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για την καρυδόπιτα

300 γραμμάρια γάλα ζεστό
100 γραμμάρια σοκολάτα κουβετούρα
200 γραμμάρια βούτυρο
2 χούφτες ολόκληρα καρύδια για το γαρνίρισμα
350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά καλά χτυπημένα
300 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια καρυδόψιχα
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο

Για το σιρόπι

500 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια νερό
2-3 σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα

Στο μεσαίο μάτι της κουζίνας βάζουμε μια κατσαρόλα νερό ζεσταίνουμε σε δυνατή και από πάνω από τη κατσαρόλα τοποθετούμε ένα γυάλινο μπολ και ρίχνουμε στο μπολ τα κομμάτια της σοκολάτας και την λιώνουμε ( μπεν μαρί).

Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο, το ζεστό γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Στο τέλος ρίχνουμε 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα – 1/2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο και 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο και τα καρύδια.

Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε σε νούμερο 26 ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο (πάνω από το μείγμα της καρυδόπιτας ρίχνουμε διάσπαρτα ολόκληρα καρύδια αν θέλουμε για να γίνει πιο ελκυστική όπως στην εικόνα).

Μόλις τη βάλουμε στο φούρνο την ψήνουμε για 45 λεπτά σε αντίσταση.

Για το σιρόπι

Ταυτόχρονα βράζουμε για 15 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για να γίνει το σιρόπι , το αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το γλυκό ζεστό.

Σερβίρουμε με παγωτό μόκα με κακάο.

________________________________________________________________

Μία από τις πιο γλυκές αμαρτίες των παιδιών:    Φοντάν καραμέλας

Μπορείτε αφού κόψετε την καραμέλα σε κυβάκια να ρίξετε από πάνω λιωμένη σοκολάτα και να φτιάξετε σοκολατάκια με γέμιση καραμέλας ή ότι άλλο φανταστείτε

Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 – 5): 1 – Πολύ εύκολη

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 συσκευασία γάλα εβαπορέ των 340 γραμμαρίων
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
3/4 φλιτζανιού ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/4 κουταλάκι βανίλια
1/2 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
Σπρέι λαδιού μαγειρικής ή λαδόκολλα
1 θερμόμετρο μαγειρικής

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σιρόπι καλαμποκιού και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το μείγμα να φτάσει 104 βαθμούς Κελσίου (220 fahrenheit).

Προσθέστε το βούτυρο και τη βανίλια. Συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτάσει καραμέλα 108 βαθμούς Κελσίου (225 fahrenheit). Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέστε το αλάτι και προσεκτικά χύστε το μείγμα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί ψησίματος διαστάσεων 35 x 25 εκ. ή λαδόκολλα στον πάτο.

Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Αφού κρυώσει γυρίζετε το ταψί για να βγάλετε την καραμέλα επάνω σε ένα ξύλο κοπής που καλύπτεται με λαδόκολλα και κόβουμε σε 2 εκ κομμάτια με ένα κοφτερό, ελαφρώς λαδωμένο μαχαίρι. Μετά το κόψιμο πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με λίγο από χοντρό θαλασσινό αλάτι.

Φυλάσσεται σε αεροστεγή δροσερή θερμοκρασία δωματίου (περίπου 16 βαθμούς Κελσίου – 65 βαθμούς fahrenheit) ή στο ψυγείο. Η καραμέλα διατηρείτε μέχρι 3 εβδομάδες στο ψυγείο.

________________________________________________________

 

Άκρως χριστουγεννιάτικη συνταγή: Δίπλες με πορτοκάλι

Ιδανικό γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 – 5): 3 – Μέτρια

Υλικά

200 γραμμάρια φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1 πορτοκάλι(θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 αυγά
200 γραμμάρια γάλα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τις δίπλες
για το σιρόπι και το γαρνίρισμα θα χρειαστούμε:
500 γραμμάρια νερό
500 γραμμάρια ζάχαρη
μέλι
ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το σιρόπι με το οποίο θα εμπλουτίσουμε τη γεύση του γλυκού,βάζουμε σε μια κατσαρόλα 500 γραμμάρια νερό και 500 γραμμάρια ζάχαρη.

Ανοίγουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν.
Σε 2 λεπτά το σιρόπι είναι έτοιμο.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 200 γραμμάρια γάλα, 200 γραμμάρια φρέσκο χυμό πορτοκάλι,200 γραμμάρια ελαιόλαδο και 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη.

Χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ με το γάντζο.
Μόλις δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα,σταματάμε το χτυπήμα.

Προσθέτουμε 2 αυγά, 1.300 γραμμάρια αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και 1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας.
Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 20 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο,χρησιμοποιώντας τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 1 εκατοστό.
Κόβουμε τη ζύμη με το μαχαίρι σε λωρίδες στο μέγεθος μιας δίπλας.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.

Μόλις ζεσταθεί,βάζουμε τις δίπλες μέσα και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ενώ τις τηγανίζουμε,χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα,διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα.
Όταν ψηθούν,τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε πάνω σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας με το οποίο μπορούμε και να τις τυλίξουμε.

Αυτό γίνεται για να στραγγίξουν και να φύγει το πολύ λάδι.

Όταν στραγγίξουν,τις βουτάμε στο σιρόπι και τις τοποθετούμε ξανά σε πιατέλα για να τις σερβίρουμε.
Πριν τις σερβίρουμε,ρίχνουμε από πάνω μέλι και αν θέλουμε γαρνίρουμε με ξύσμα πορτοκαλιού.

τις συνταγές τις διαβάσαμε: http://www.news.gr/gefseis/glyka