O τρόπος για να επιλέξεις τα καλύτερα σταφύλια……και πως να συντηρήσεις καλύτερα!!

Σταφύλια σκέτη γλύκα. Σε πολλές ποικιλίες. Θεϊκά φρούτα του καλοκαιριού. Θυμήσου μόνο ότι τα τιμούσαν ιδιαιτέρως θεοί και αυτοκράτορες για τις ανανεωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητές τους.

Ένα φλιτζάνι την ημέρα γεμάτο ρόγες σταφυλιού θα σε κάνει να ξανανιώσεις.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα, με αποτέλεσμα να αποτοξινώνουν και να δίνουν λάμψη στο δέρμα. Περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο (κυρίως τα μαύρα), μαγνήσιο, βιταμίνες Β και Α καθώς και πολυφαινόλες, που έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ρεσβερατρόλη η αντικαρκινική

Ειδικότερα τα κόκκινα και τα μαύρα σταφύλια φημίζονται για τις αντικαρκινικές, αποτοξινωτικές και αντιγηραντικές τους ιδιότητες χάρη σε μία πολυφαινόλη που διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητες στη φλούδα τους, τη ρεσβερατρόλη. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο (σε μικρότερες ποσότητες υπάρχει επίσης στις μαύρες σταφίδες και στο κόκκινο κρασί), που δρα κυρίως κατά των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν γήρανση του σώματος.

Η ρεσβερατρόλη είναι πολύτιμη και για το δέρμα όχι μόνο γιατί αποτρέπει την πρόωρη γήρανσή του, αλλά, κυρίως, γιατί γίνεται ασπίδα κατά των δερματικών καρκίνων. Η ίδια ουσία φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, όπως και στη λευχαιμία.

Επίσης τα σταφύλια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C και εμποδίζουν την οξείδωσή της. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπραΰνουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τι να προσέχεις, όταν τα διαλέγεις:

Οι ρώγες τους πρέπει να έχουν μέτριο μέγεθος, ζωηρό και ομοιόμορφο χρώμα.

Το τσαμπί πρέπει να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί να είναι φρέσκο, πράσινο και σκληρό.

Πως θα τα συντηρήσεις:

Τα σταφύλια διατηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες, σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να μην αφυδατώνονται. Μάλιστα, για να τα συντηρήσεις καλύτερα, μπορείς να τα κόψεις από το τσαμπί τους, να πετάξεις τις χαλασμένες ρώγες και να κρατήσεις όσες είναι σε καλή κατάσταση.

Τα σταφύλια τρώγονται και παγωμένα. Έτσι μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη και να τα καταναλώνεις κάθε φορά που θέλεις κάτι γλυκό και δροσερό για να ικανοποιήσεις μια ακατανίκητη λιγούρα.

Να θυμάσαι: Πρέπει να ξεπλένεις καλά τις ρόγες κάτω από άφθονο νερό, γιατί σχεδόν όλα τα φρούτα ψεκάζονται με φυτοφάρμακα.

πηγή:bimag.gr