Scones ….. μία φανταστική λιχουδιά για τις γιορτές, που μας έρχεται από την Αγγλία (φώτο)

Αλλά στην πραγματικότητα είναι μία “παγκόσμια” λιχουδιά, γιατί όποιος τα δοκίμασε τα έκανε μία αγαπημένη του συνήθεια!!!

… είναι σίγουρο ότι θα την λατρέψουν πολύ και τα παιδάκια μας!!

Λατρεύω τα scones, τις μικρές λιχουδιές που μοιάζουν λίγο με κέϊκ, λίγο με αφράτο ψωμί, λίγο με τσουρέκι… Οι Εγγλέζοι, και οι Αμερικανοί, τα τρώνε για πρωινό, με μαρμελάδα, ή αλμυρά όλες τις ώρες. Αλλά τα scones είναι παγκόσμια λιχουδιά!

Η προετοιμασία τους διαρκεί 5 λεπτά και θέλουν 15 λεπτά ψήσιμο. Δοκιμάστε τα για πρωινό, με το τσάι, αντί για ψωμί, για κέϊκ, ή ως κυρίως πιάτο, με μια σαλάτα. Ανυπέρβλητα scones!

Υλικά για 20 περίπου scones

  •     500 γραμμάρια αλεύρι (το μισό να είναι πλήρες)
  •     80 γραμμάρια ζάχαρη
  •     30 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  •     80 γραμμάρια βούτυρο
  •     Ελάχιστο αλάτι
  •     1 χούφτα σταφίδες άσπρες ή μαύρες, ό,τι υπάρχει
  •     Αν θέλετε, 1 χούφτα κράνμπερις ή μύρτιλλα
  •     2 αυγά
  •     1 φλυτζάνι γάλα

Εκτέλεση

  •     Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
  •     Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν
  •     Προσθέστε το βούτυρο που βγάλατε λίγο νωρίτερα από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  •     Ανακατέψτε το βούτυρο με τα άλλα υλικά, με τα δάχτυλα, απαλά
  •     Μην το συνθλίψετε, ας μείνουν μικρά κομματάκια βουτύρου, αυτό κάνει μαλακά τα scones
  •     Κάντε μια τρυπούλα στη μέση του μπολ
  •     Προσθέστε τα αυγά χτυπημένα
  •     Κρατήστε ένα ελάχιστο από τα χτυπημένα αυγά για την επιφάνεια
  •     Ενσωματώστε απαλά και λίγο, να μη φύγει ο αέρας από τη ζύμη

  •     Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα με τη βοήθεια λίγου αλευριού
  •     Αλευρώστε την επιφάνεια όπου δουλεύετε, απλώστε τη ζύμη με τα χέρια
  •     Πρέπει να έχει ύψος 5 εκατοστά η ζύμη σας -ΝΑ  ΕΙΝΑΙ  ΠΑΧΙΑ !
  •     Κόψτε στρογγυλά scones με ένα μικρό ανάποδο ποτήρι
  •     Τοποθετήσε τα scones στο ταψάκι, όπου θα έχετε βάλει χαρτί για ψήσιμο
  •     Περάστε με το πινέλο κουζίνας από πάνω από τα scones λίγο γάλα με τα χτυπημένα αυγά που κρατήσατε

  •     Έτσι τα scones θα χρυσίσουν
  •     Ψήστε στο φούρνο για 15 λεπτά
  •     Όχι περισσότερο, θα σκληρύνουν!
  •     Απολαύστε τα ζεστά ή και κρύα, είναι υπέροχα

Διάβασε και μάθε τις παραλλαγές τις γεύσης…

Scones με κράνμπερις:

Scones με μύρτιλλα (έστω κατεψυγμένα, είναι υπέροχα):

Υπάρχουν και τα scones φυσικά, χωρίς τίποτα. Τρώγονται σαν αλμυρά ψωμάκια, με σαλάτα, σολομό κλπ:

Επιλέξτε το τσάι ή τον καφέ σας και απολαύστε λίγες στιγμές με scones!

Αυτή η εικόνα είναι από προθήκη φούρνου στο Δουβλίνο, από το pinterest:

Οι Άγγλοι έχουν κάνει τα scones τέχνη: Αυτά εδώ είναι με τυρί cheddar και κρέμα:

Και μη …σκοτώνεστε. Μακάρι τα scones σας να γίνουν άψογα και στρουμπουλά, αλλά και τα άτεχνα scones είναι τάση:

πηγή:  www.iefimerida.gr