Απίθανες χρήσεις του υγρού … το οποίο χρησιμοποιούμε για πλύσιμο των πιάτων… που δεν ξέραμε (χρήσιμα tips)

Μπορεί η θέση του να είναι συνήθως δίπλα στο νεροχύτη, όμως το υγρό απορρυπαντικό πιάτων αποδεικνύεται χρήσιμο για την καθαριότητα σε όλο το σπίτι. Λόγω της ήπιας σύνθεσής του αποτελεί συχνά καλύτερη επιλογή από τα προϊόντα καθαρισμού με διάφορες χημικές ουσίες, ενώ σχεδόν πάντα θα έχετε… απόθεμα στο ντουλάπι με τα καθαριστικά σας.

Βρήκαμε 15 εναλλακτικές χρήσεις του απορρυπαντικού, οι οποίες εφαρμόζονται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, καθώς και σε διάφορες κατασκευές!

Έτσι την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να καθαρίσετε το σπίτι, θυμηθείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές που αφορούν νέους τρόπους χρήσης τουυγρού πιάτων:

1. Λεκές από λάδι στα ρούχα.
Τρίψτε λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων στο λεκέ και ξεπλύνετε με νερό. Το σαπούνι για τα πιάτα είναι ιδανικό για τα περισσότερα υφάσματα, ακόμα και για εκείνα από μαλλί ή μετάξι, τα οποία θα μπορούσαν να καταστραφούν από το απορρυπαντικό πλυντηρίου για τα ρούχα.

2. Καθαρισμός δαπέδου κουζίνας-μπάνιου.
Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας υγρό πιάτων μέσα σε έναν κουβά με ζεστό νερό για να φτιάξετε σπιτικό καθαριστικό δαπέδου. Χρησιμοποιήστε το διάλυμα σε πλακάκι, αλλά αποφύγετε τη χρήση σε ξύλινα πατώματα.
3. Καθαρίστε τα έπιπλα βεράντας.
Προσθέστε μία δόση από το υγρό απορρυπαντικό πιάτων σε ένα μπολ με ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε το τραπέζι και τις καρέκλες της βεράντας. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με καθαρό νερό από το λάστιχο.

4. Γυαλίστε τα κοσμήματα.
Αναμίξετε λίγο υγρό πιάτων και σόδα (αναψυκτικό) για να καθαρίσετε τα κοσμήματα σας. Οι φυσαλίδες θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βρωμιάς, ακόμα και στις πιο μικροσκοπικές σχισμές. Μουλιάστε το κόσμημα για πέντε λεπτά μέσα στο μείγμα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψετε κάθε επίμονο λεκέ.

5. Καθαρίστε τα ντουλάπια της κουζίνας.
Όπως και τα μαγειρικά σκεύη, έτσι και τα ντουλάπια της κουζίνας λαδώνονται συχνά. Προσθέστε λίγο σαπούνι πιάτων σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ανακατέψτε με ζεστό νερό και διώξτε μακριά τη βρωμιά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ένα καλά στυμμένο πανάκι και στεγνώστε.

6. Καθαρισμός του μπλέντερ
Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό για να καθαρίσετε το μπλέντερ σας στο λεπτό. Απλά βάλτε στο μπλέντερ μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και μία κούπα ζεστό νερό, θέστε το σε ταχεία λειτουργία για μερικά δευτερόλεπτα, ξεπλύνετε έπειτα καλά με νερό και… το μπλέντερ σας θα αστράψει!

7. Σαπουνόφουσκες. 
Ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσετε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών το καλοκαίρι: Αναμείξτε μισή κούπα απορρυπαντικό σε δύο κούπες νερό και προσθέστε 2 κ.γ. ζάχαρη. Θα χρειαστείτε ακόμα ένα μπαστούνι για σαπουνόφουσκες και… απλά αφήστε τα παιδιά να διασκεδάσουν στη βεράντα!

8. Παγοκύστη
Γεμίστε μία σακούλα, κατάλληλη για κατάψυξη, κατά το ήμισυ, με απορρυπαντικό. Σφραγίστε την και τοποθετήστε στην κατάψυξη, για να την χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θα χρειάζεστε παγοκύστη. Το απορρυπαντικό θα λειτουργήσει όπως το τζελ που περιέχουν συνήθως οι παγοκύστες.

9. Κατά των μυρμηγκιών
Αν ταλαιπωρήστε από μυρμηγκο-επιθέσεις εντός και εκτός σπιτιού, αυτό το κόλπο θα σας βοηθήσει: Αναμείξτε μισό μέρος απορρυπαντικό με μισό μέρος νερό και ρίξτε το εκεί όπου συχνάζουν τα μυρμήγκια. Το μείγμα αυτό όχι μόνο θα εξολοθρεύσει τα ήδη υπάρχοντα μυρμήγκια, αλλά θα αποτρέψει και την εμφάνιση νέων.

10. Λιπαροί λεκέδες
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανακαλύπτετε έναν λιπαρό λεκέ στο αγαπημένο σας ρούχο. Για να απομακρύνετε έναν τέτοιον λεκέ, ρίξτε το ταχύτερο δυνατό πάνω του 1-2 σταγόνες απορρυπαντικού. Τρίψτε το απορρυπαντικό καλά στον λεκέ και αφήστε το εκεί για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με νερό και πλύνετε κανονικά το ρούχο στο πλυντήριο.

11. Αστραφτερά τζάμια
Αν θέλετε να αστράψουν πραγματικά τα τζάμια σας, επιχειρήστε να τα πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Αρκούν μερικές σταγόνες απορρυπαντικού σε έναν κουβά με ζεστό νερό και ένα απαλό σφουγγάρι! Με ένα μόνο «πέρασμα» τα τζάμια σας θα δείξουν πεντακάθαρα. Στεγνώστε τα με ένα υφασμάτινο πανί.

12. Λιπαρά μαλλιά
Ορισμένες φορές τα μαλλιά μπορεί να λερωθούν και να λαδώσουν υπερβολικά. Για να αντιμετωπίσετε την πολύ έντονη λιπαρότητα, δοκιμάστε να λούσετε τα μαλλιά σας με λίγο απορρυπαντικό καλής ποιότητας και στη συνέχεια, επαναλάβετε το λούσιμο με το κανονικό σας σαμπουάν. Τα μαλλιά σας θα καθαρίσουν όσο ποτέ!

13. Λεκές από κόκκινο κρασί
Ο λεκές από κόκκινο κρασί είναι από τους πιο δύσκολους. Για να τον εξαφανίσετε στο λεπτό από ρούχα ή χαλιά ρίξτε πάνω του μερικές σταγόνες απορρυπαντικού με λίγο οξυζενέ!

14. Απορρυπαντικό κατά των ψύλλων
Αν το κατοικίδιό σας γέμισε ψύλλους, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του προσφέρετε ένα δροσερό αφρόλουτρο με… απορρυπαντικό! Το απορρυπαντικό θα σκοτώσει τους ψύλλους, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο φάρμακο με χημικά στο κατοικίδιό σας.

15. Εναλλακτικό «λάδωμα»
Αν δεν έχετε διαθέσιμο κάποιο προϊόν ειδικό για να λαδώνει χειρολαβές ή μεντεσέδες που τρίζουν (λαδωτήρι), δοκιμάστε να απλώσετε στα σημεία αυτά λίγο απορρυπαντικό. Θα σταματήσουν αμέσως να τρίζουν!

πηγή: proionta-tis-fisis.com