Γαλαξίδι: γραφικός και ρομαντικός προορισμός (φωτογραφίες και βίντεο με ξενάγηση στα ελληνικά)!!

Γαλαξίδι    … τόσο γραφικό, τόσο φιλικό … που αξίζει να το επισκεφθείς !!

Λιμάνι με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία, το Γαλαξίδι, χτισμένο στις νότιες ακτές του ομώνυμου όρμου, κατέχει τη θέση της αρχαίας Oιάνθης, πόλης των Oζολών ή Εσπερίων Λοκρών. Η γραφική ρουμελιώτικη κωμόπολη με τα παλαιά αρχοντικά γνώρισε ιδιαίτερη ακμή το 19ο αι. χάρη στα ιστιοφόρα πλοία της. Aργότερα, με την επικράτηση της ατμομηχανής στα πλοία και τη διάνοιξη του ισθμού στην Kόρινθο, οι γαλαξιδιώτες εφοπλιστές περιέπεσαν σε παρακμή. Το Γαλαξίδι έχει 1.718 κατοίκους. Aπέχει 30 χλμ N από την Άμφισσα.

 
Το Γαλαξίδι με το γραφικό λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες, τις αρκετές επιλογές για μικρές αποδράσεις στις γύρω περιοχές, σύμβολο της ναυτοσύνης, τα υπέροχα σπίτια και τα καλντερίμια του,  τις πέντε παραδοσιακές πλατείες του, συνθέτει ένα γραφικό αρχιτεκτονικό τοπίο. Η Παράδοση έχει μείνει ανέπαφη, αιχμαλωτίζοντας τον ταξιδιώτη με την αισθητική και την ησυχία του. Οι απογευματινές βόλτες στο  λιμανάκι είναι απολαυστικές, οι γευστικές επιλογές μοναδικές.
Η βόλτα στον παραλιακό δρόμο από το Λιοτρίβι και το Χηρόλακα μέχρι την Πέρα Πάντα, μένει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη. Αν το ζητήσετε, όλο και κάποιος βαρκάρης θα προσφερθεί να σας αρμενίσει για λίγο στα κοντινά νησάκια με τα ξωκλήσια. Και οι φωτογραφικές σας μηχανές παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά!
Αξίζει να δείτε:
  • Ναυτικό Μουσείο
  • Αγία Παρασκευή
  • Άγιος Νικόλαος
  • Παλιό Σχολείο
  • Καφενείον Θεμιστοκλής
  • Το παλιό διατηρητέο Λιοτρίβι
  • Το Λαογραφικό Μουσείο
Και για εκείνους που θα το επισκεφτούν την περίοδο του Καρναβαλιού θα ζήσουν το παραδοσιακό διονυσιακό έθιμο του «αλευρωμουτζουρώματος» που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα.
Σε απόσταση αναπνοής από το Γαλαξίδι μπορείτε να εξερευνήσετε τα όμορφα χωριά της βόρειας όχθης του Κορινθιακού Κόλπου ανακαλύπτοντας  την Ερατεινή, έδρα του πρώην Δήμου Τολοφώνος, η οποία φημίζεται για τις υπέροχες ψαροταβέρνες της και τα ουζερί της αλλά και για τις μοναδικές παραλίες. Βρίσκεται  δεκαπέντε λεπτά μετά το Γαλαξίδι και αποτελεί ένα  αξιόλογο καλοκαιρινό θέρετρο, με μόνιμους και διερχόμενους παραθεριστές.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το όμορφο αυτό μέρος της Ελλάδας μας!!

gossip_angel