Ρομποτικοί εξωσκελετοί που χρησιμοποιούνται για αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς ή ασθένειες!

αισιοδοξία για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Μια εφαρμοστή ρομποτική στολή-εξωσκελετό, η οποία επιτρέπει στον χρήστη της να στρίβει ενώ περπατά -κάτι που αποτελεί σημαντική πρωτιά για τον συγκεκριμένο τομέα- κατασκεύασαν επιστήμονες της Panasonic Research στην Ιαπωνία.

Ρομποτικοί εξωσκελετοί χρησιμοποιούνται συχνά από ασθενείς σε στάδιο αποκατάστασης μετά από σοβαρούς τραυματισμούς ή ασθένειες. Συνήθως χρησιμοποιούν μοτέρ στις αρθρώσεις για να βοηθούν τον χρήστη να περπατήσει- αλλά κατά κανόνα μπορούν να βαδίζουν μόνο ευθεία.

Όπως αναφέρει το New Scientist, ο εν λόγω εξωσκελετός είναι φτιαγμένος από μαλακά ρομποτικά τμήματα και θυμίζει εφαρμοστή στολή με μηχανή στο εξωτερικό του. Ένα «σακίδιο» στην πλάτη περιέχει οκτώ μοτέρ, μπαταρίες και ένα σύστημα ελέγχου. Αντί για μοτέρ στις αρθρώσεις που κινούν τα πόδια, έχει τέσσερις μηχανισμούς ενεργοποίησης (actuators) στους γοφούς για τον έλεγχο μαλακών πλαστικών καλωδίων που μιμούνται τη λειτουργία των ανθρώπινων μυών, οι οποίοι συστέλλονται για να «παράξουν» κίνηση.

Σε δοκιμές που έγιναν, πέντε άτομα (χωρίς κινητικά προβλήματα) δοκίμασαν τη στολή με τα μάτια τους κλειστά, και σε όλες τις περιπτώσεις η στολή ήταν σε θέση να αλλάζει κατεύθυνση χωρίς αυτοί να χάνουν την ισορροπία τους. Στα σχέδια των ερευνητών περιλαμβάνονται μεγαλύτερες δοκιμές με άτομα με αναπηρίες- γενικότερα, θεωρείται πως η δυνατότητα στροφής θα είναι «κλειδί» για τη χρήση της στολής στο σπίτι, σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ανακτήσει πρώτα ένα επίπεδο κινητικότητας στην κλινική. Επίσης, είναι προφανή τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται ένα τέτοιο σύστημα για τους ηλικιωμένους.

Το επόμενο βήμα είναι να καταστεί ευκολότερη η χρήση της στολής και σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές δουλεύουν πάνω σε ένα σύστημα αισθητήρων που θα εντοπίζει πότε ο χρήστης πραγματοποιεί μια ελαφρά κίνηση στροφής, ώστε η στολή να μπορεί να την ολοκληρώνει για αυτούς. Επίσης, επιδιώκουν να της δώσουν τη δυνατότητα να κάθεται και να ανασηκώνεται.

πηγή και φώτο: www.naftemporiki.gr