Τι στο καλό είναι αυτό το περιβόητο ντάμπ (dab) και γιατί το κάνουν όλοι, από τους πιτσιρικάδες μέχρι και την Χίλαρι;

Τελευταία έχει γεμίσει το Ιnstagram, το Τwitter, το Facebook και το YouTube με εικόνες και βίντεο διασήμων, από μουσικούς μέχρι πολιτικούς της Αμερικής να κάνουν την κίνηση του χεριού που θυμίζει φτέρνισμα.

Είναι κάτι σαν τη νέα street μόδα της Αμερικής και παρακάτω η Hillary Clinton για μερικά ψηφαλάκια το ασπάζεται στο show της Ellen DeGeneres:

O επιδραστικός κωμικός Ιnstagramer FuckJerry το είδε να έρχεται σε τηλεοπτική ομιλία του Obama:

Ο Big Will το έκανε κομμάτι και οι κορυφαίοι πανηγυρισμοί του rugby και του NBA έχουν την υπογραφή του:

Τα γηροκομεία κάνανε χαρούμενα Χριστούγεννα με αυτό:

d0f362f2f88a0f2afd481d5a78a367ce0ae6def3bc07871e3c65969414e996eb_1

Και ας μην συζητήσουμε για το πόσα διαφορετικά dabbing βιντεάκια κυκλοφορούν στο YouTube:

To είδαμε και στο Euro, καθώς ο Πολ Πογκμπά της Γαλλίας, το καθιέρωσε σαν πανηγυρισμό.

paul-pogba-dab

Φυσικά η μόδα ήρθε και στην Ελλάδα:  Κοίτα με κάνω dab, dab, dab, dab…

Το dab dance ή αλλιώς η κίνηση dabbing ξεκίνησε και ταιριάζει γάντι με τις ραπ παραγωγές των ονομάτων που έρχονται από τη σκηνή της Ατλάντα. Από τους πιο γνωστούς εκπρόσωπους της σκηνής και αυτοί στους οποίους αποδόθηκε αρχικά η κίνηση dab είναι η τριάδα των Migos (που ίσως γνωρίζετε από το cross over hit “Versace”, ίσως πάλι όχι αν το αγαπημένο σας φεστιβάλ είναι το Primavera), οι πρώτοι όμως που κατέγραψαν σε video την δημοφιλή πλέον κίνηση υπήρξαν οι Skippa Da Flippa στο “How Fast”.

To ραπ της Ατλάντα φέρει από τις αρχές των 10s την ευθύνη για τον χαρακτηριστικό trap ήχο και ο πιο αξιόλογος σύγχρονος εκπρόσωπος του είναι ο Future με τον 2 Chainz να ακολουθεί και την μουσική αμφότερων αν είναι το τέλειο soundtrack για dabbing. (Από την Ατλάντα ξεκίνησαν και οι Outkast ενώ ο 2 Chainz έκανε χρυσά Χριστούγεννα με τα περίφημα dabbin’ santa πουλόβερ που τον έβαλαν στις σελίδες του Forbes).

Η underground trap σκηνή της πόλης θεωρείται μακράν η πλέον πρωτοπόρα όσον αφορά στα rap trends της Αμερικής και η ανάδειξη του dab dance σε μαζικό φαινόμενο είναι τρανή απόδειξη.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε στο ραδιόφωνο ή στα bar/club κομμάτια με χαρακτηριστικά trap από την Ατλάντα ή κομμάτια όπως το “Jumpman” των Drake & Future προσποιηθείτε ενώ χορεύετε ότι φτερνίζεστε και φέρτε στο πρόσωπο σας το βραχίονα. Ακόμη και αν οι γύρω σας δεν καταλάβουν κάτι, εσείς θα έχετε συνεισφέρει με μια μικρή κίνηση στο παγκόσμιο groove της Ατλάντα. Της σημαντικότερης ίσως πόλης για την εξέλιξη της hip hop κουλτούρας στις μέρες μας.

keep-calm-and-dab-224

Πηγή: www.jumpingfish.gr