Υπάρχει δυσοσμία στην ανάσα του παιδιού μου… τι μπορεί να φταίει;

4 λόγοι που προκαλούν δύσοσμη (παιδική) αναπνοή!

Παρόλο που δεν έχει φάει σκόρδο, κρεμμύδι, έντονα μπαχαρικά ή οποιαδήποτε άλλη τροφή θα μπορούσε να δημιουργήσει άσχημες οσμές, μόλις παρατήρησες πώς η αναπνοή του παιδιού μυρίζει κάπως… δυσάρεστα. Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;

1. Δεν φροντίζει τη στοματική του υγιεινή: Στο 87% των περιπτώσεων κακοσμίας, ο συνήθης ύποπτος είναι τα βακτηρίδια που δημιουργούνται στη στοματική κοιλότητα. Αν το παιδί σου δεν πλένει σωστά και τακτικά τα δόντια του, τα υπολείμματα τροφών στο στόμα αποσυντίθενται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα περισσότερα βακτήρια. Αποτέλεσμα; Δυσάρεστη αναπνοή.

2. Έχει ξηροστομία: Η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης, η λήψη φαρμάκων, η ξηρός αέρας του χώρου κ.λπ., ενδέχεται να προκαλέσουν ξηροστομία, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για την κακοσμία.

3. Πάσχει από τερηδόνα: Διάφορες παθήσεις του στόματος, όπως η τερηδόνα, τα χαλασμένα δόντια, η ουλίτιδα, η μυκητιασική στοματίτιδα και τα ορθοδοντικά μηχανήματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσοσμη αναπνοή.

4. Μήπως έχει αμυγδαλίτιδα; Διάφορες παιδικές ασθένειες, όπως η αμυγδαλίτιδα και κάποιες παθήσεις της μύτης και του φάρυγγα (όπως η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, τα κρεατάκια, το άσθμα, η βρογχίτιδα κ.λπ.), επίσης ενδέχεται να προκαλούν το πρόβλημα.

Προσοχή: Αν διαπιστώσεις πώς δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, ενδέχεται η αιτία του κακού να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή να οφείλεται σε διαταραχή της χλωρίδας του στόματος και στην ανάπτυξη, κατά συνέπεια, περισσοτέρων αναερόβιων μικροβίων. Καλό είναι, λοιπόν, να απευθυνθείς άμεσα στον γιατρό.

πηγή