Έγκαυμα, τι πρέπει να κάνεις

Πως αντιμετωπίζεις στο σπίτι ελαφρά εγκαύματα;

Έγκαυμα, τι πρέπει να κάνειςΌλα ξεκίνησαν με μια μακαρονάδα. Τα μακαρόνια είχαν βράσει και μια μικρή απροσεξία κατά το σούρωμα ήταν αρκετή. Αρχικά μια μικρή ποσότητα καυτού νερού που έπεσε απότομα στο σουρωτήρι ακολούθησε την καμπύλη του και έπεσε πάνω στο πόδι μου, τινάχτηκα αμέσως από τον ξαφνικό πόνο και όλο το νερό με τα μακαρόνια τινάχτηκαν στον αέρα και προσγειώθηκαν στο χέρι μου…

Μην το κάνεις θέμα, έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Ξέρεις πως πρέπει να αντιμετωπίσεις στο σπίτι τα ελαφρά εγκαύματα; Πριν αρχίσεις να κάνεις σαν μικρό παιδάκι και να γκρινιάζεις ότι τσούζει, εξέτασε τι βαθμού είναι το έγκαυμα. Μη το γελάς, ξέρουμε κόσμο που με ένα ποτήρι γαλλικό καφέ κατάφερε να αποκτήσει πολύ σοβαρά εγκαύματα και να υποφέρει για μεγάλο διάστημα. Οπότε, είτε κάηκες από ένα ποτήρι καφέ, είτε επειδή ακούμπησες στο μάτι της κουζίνας ή γιατί αποφάσισες να ορμήσεις σε ένα φλεγόμενο πλοίο για να σώσεις μία μικρή και ανυπεράσπιστη σουρικάτα, πρέπει να κάνεις μία κίνηση. Πρέπει να δεις πόσο σοβαρό είναι!

Η σοβαρότητα ενός εγκαύματος εξετάζεται από το μέγεθος, το βάθος και το μέγεθος της επιφάνειας που καταλαμβάνει. Αν το έγκαυμα είναι ροζ και μοιάζει νωπό, είναι επιφανειακό- άρα ελαφρύ, άρα μπορείς να το αντιμετωπίσεις και στο σπίτι. Από την άλλη, αν είναι ξηρό, χρώματος άσπρου – γκρι ή σκούρου ροζ – μωβ, ασπρίζει στην πίεση και εμφανίζει μεγάλες φουσκάλες με υγρό, σταμάτα να διαβάζεις το άρθρο μας και τρέξε σ έναν γιατρό! Πρόσεξε, μην αρχίζεις να σκας τις φουσκάλες, θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα!

Σε περίπτωση εγκαύματος ΜΗΝ κάνεις τα ακόλουθα!
Υπάρχει, γενικά, η αντίληψη πως, το να βάλεις διάφορες κρέμες και γιατροσόφια πάνω στα εγκαύματα, θα κάνει καλό. Όχι, αν βάλεις κάποιο από τα παρακάτω ή θα κάνεις χειρότερη την κατάσταση, ή απλώς θα λερωθείς χωρίς κανένα αποτέλεσμα!

Δεν βάζουμε λοιπόν….

Οδοντόκρεμα
Γιαούρτι
Ντοματοπελτέ
Λάδι
Αντισηπτικά υγρά
Δεν τραβάμε κολλημένα στο έγκαυμα υφάσματα
Τι πρέπει να κάνεις;
Ναι, οκ, σου κόψαμε πολλά γιατροσόφια, μην γκρινιάζεις, σου έχουμε και λύσεις!

Βάλε κρύο νερό! Μόλις καείς, άσε να τρέξει πάνω στο δέρμα κρύο νερό για μερικά λεπτά. Το νερό, αφενός ανακουφίζει από τον πόνο, αφετέρου περιορίζει τη ζημιά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Και ο πάγος κρύο νερό θεωρείται, αλλά αν τον βάλεις πάνω στο έγκαυμα, μάλλον θα επιδεινώσεις το έγκαυμα!

Γδύσου! Όχι μην πάει το μυαλό σου στο πρόστυχο! Αν το έγκαυμα έχει γίνει κάτω από ρούχο, πρέπει να το αφαιρέσεις καθώς ύφασμα διατηρεί την ζέστη και προκαλεί περαιτέρω ζημιά στο δέρμα. Ωστόσο, αν χρειαστεί να ξεκολλήσεις το ύφασμα ΜΗΝ το κάνεις! Η ζημιά, μάλλον, είναι σοβαρή, οπότε φύγε τρέχοντας και πήγαινε σε κάποιον γιατρό!

Κάλυψε το! Όχι, δεν εννοούμε να το κρύψεις κάτω από το χαλάκι, να το ξεχάσεις και θα περάσει από μόνο του. Οι γιατροί λένε πως είναι προτιμότερο να καλύπτεται το έγκαυμα με γάζα για να αποφευχθεί όποια μόλυνση αλλά και να προστατεύεται από τυχόν χτυπήματα.

Βάλε κρέμα! Άσε κάτω την ενυδατική και πιάσε μια κρέμα με αλόη βέρα ή πανθενόλη. Βάζε στην περιοχή 3-5 φορές την ημέρα, μέχρι να ανακουφιστείς από το έγκαυμα.

4

 

 

44Δεν μπορείς χωρίς γιατροσόφια; Τρίψε μία ωμή πατάτα ή άλεσε την και άπλωσε την κρέμα πάνω στην ερεθισμένη περιοχή.