Έξι τρόποι για να καθαρίζεις σωστά τα δερμάτινα παπούτσια σου!!

Και να τα αποθηκεύσεις πεντακάθαρα… σαν καινούργια!

Όλες έχουμε ζήσει εκείνη τη δύσκολη στιγμή συνειδητοποίησης όταν και καταλαβαίνεις πως το αγαπημένο σου ζευγάρι δερμάτινων παπουτσιών έχει λερωθεί με λάσπες από τον δρόμο και εσύ δεν το έχεις καθαρίσει όπως θα έπρεπε.

 

 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που πας να το φορέσεις έχει πάνω του λεκέδες που δεν βγαίνουν εύκολα και χαλάνε την ωραία εικόνα τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να καθαρίζεις σωστά τα παπούτσια σου πριν τα τοποθετήσεις πίσω στο κουτί τους ή την παπουτσοθήκη σου. Παρακάτω θα βρεις τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να διατηρήσεις τις μπότες και τα δερμάτινα παπούτσια σου καθαρά και ευπαρουσίαστα. Με λίγα προϊόντα, μερικά από τα οποία μπορεί ήδη να βρίσκονται στο σπίτι σου, θα προστατεύσεις τα δερμάτινα ζευγάρια σου από τη φθορά και τις λάσπες.

Τι θα χρειαστείς;

Ένα μαλακό πανί
Λίγη μαγειρική σόδα
Υγρό σαπούνι
Λευκό ξύδι
Μία ειδική καθαριστική κρέμα για δέρμα
Ένα σπρέι στεγανοποίησης
Πρώτο Βήμα: Aξιολόγησε τη ζημιά
Έχεις πάνω στα παπούτσια σου λεκέδες αλατιού που δυνητικά τα βλάπτουν; Είναι σκονισμένα; Έχουν λάσπες ή είναι απλά βρεγμένα περπατώντας στη βροχή. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι καθαρισμού ανάλογα με το πόσο βρώμικα είναι αλλά και με το τι είδος λεκέδων έχουν πάνω τους.
Δεύτερο Βήμα: Καθάρισέ τα
Ανεξάρτητα από το είδος των λεκέδων που έχουν τα παπούτσια σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα καθαρίσεις μόλις φτάσεις στο σπίτι πριν αυτοί ξεραθούν. Αυτό θα αποτρέψει τους λεκέδες να ξεραθούν πάνω του και να του κάνουν κάποια μεγαλύτερη, μελλοντική ζημιά. Για λεκέδες από λάσπη, μπορείς να ανακατέψεις το λευκό ξύδι και το νερό σε ίσα μέρη και να τους σκουπίσεις με το μαλακό πανί. Για άλλων ειδών ακαθαρσίες, χρησιμοποίησε υγρό σαπούνι και σκουπίστε τη βρωμιά με ένα βρεγμένο πανί.
Τρίτο Βήμα: Άφησέ τα να στεγνώσουν
Παρόλο που αυτό είναι αυτονόητο, εμείς οφείλουμε να σου τονίσουμε πως τα παπούτσια σου πρέπει να στεγνώσουν τελείως μετά από τον καθαρισμό τους. Και μάλιστα καλό είναι να τα αφήσεις να στεγνώσουν έξω, στον φυσικό αέρα και όχι δίπλα στο καλοριφέρ.
Τέταρτο Βήμα: Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία καθαρισμού
Για να σιγουρευτείς πως θα απομακρυνθούν όλοι οι λεκέδες, πάρε ένα μαλακό πανί βύθισέ το σε νερό και στη συνέχεια μέσα σε ένα μπολ με μαγειρική σόδα. Τρίψτε τοπικά μόνο τους λεκέδες και μετά σκούπισέ τα.
Πέμπτο Βήμα: Xρησιμοποίησε προστατευτικό σπρέι
Είναι καλή ιδέα να ψεκάσεις τα παπούτσια σου με ένα ειδικό σπρέι στεγανοποίησης, κάθε φορά που τα καθαρίζεις. Χρησιμοποίησέ το για πρώτη φορά πριν αρχίσεις να το φοράς και από εκεί και μετά κάθε φορά που απομακρύνεις τους λεκέδες. Εφαρμόζεται μόνο πάνω σε στεγνά παπούτσια.
Έκτο Βήμα: Aποθήκευσέ τα σωστά
Είπαμε ότι τα αφήνεις να στεγνώσου σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα. Αποφεύγεις να τα έχεις πολύ κοντά σε οποιαδήποτε εστία θέρμανσης γιατί η υπερβολική ζέστη θα βλάψει και, ενδεχομένως, θα καταστρέψει το δέρμα των παπουτσιών σου, το οποίο πρέπει πάντα να θυμάσαι να το αφήνει να αναπνέει. Στη συνέχεια απέφυγε να τα βάλεις σε κάποια πλαστική σακούλα. Άφησέ τα έξω ανοιχτά, σε ένα ράφι, βάλ’ τα μέσα στο ειδικό κουτί τους ή τοποθέτησέ τα μέσα στην παπουτσοθήκη σου χωρίς να βάλεις κάτι άλλο από πάνω τους.

πηγή: www.queen.gr